Uw mandje bevat 0 artikelen
 
 
Productgroepen die
"Canesten Gyno 1 Tablet Bayer 1tab" bevatten:
 
 
Canesten Gyno 1 Tablet Bayer 1tab
Lees voor gebruik de bijsluiter.
Klik hier om deze te downloaden.
Canesten Gyno 1 Tablet Bayer 1tab
beperkt leverbaar
Artikelnaam: Canesten Gyno 1 Tablet Bayer 1tab
Inhoud: 1 ST
Verkoopprijs: 13,95
   
Leverancier: Bayer BV
RVG-nummer: 10051
Status: Geregistreerd geneesmiddel in Nederland
Werkzame stof:
 • Clotrimazol
Hulpstoffen:
 • Lactose 1-water
 • Melkzuur
 • Povidon
 • Magnesiumstearaat
 • Siliciumdioxide
 • Hypromellose
 • Maiszetmeel
 • Cellulose, microkristallijn
 • Calciumlactaat 1-water
Contra-indicaties:
 • Porfyrie
Wanneer u lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, kan het gebruik van dit middel ongewenste effecten hebben. Wij raden u aan dit middel niet te gebruiken, of eerst te overleggen met uw arts.
 
"clotrimazol voor toepassing in de vagina" als werkzame stof

Introductie CANESTEN GYNO

Clotrimazol is een antischimmelmiddel.

Het wordt gebruikt bij vaginale schimmelinfectie.

Handelsinformatie

Clotrimazol is sinds 1973 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het verkrijgbaar onder de merknaam Canesten Gyno. Het is dan verkrijgbaar in vaginaal-crème en in vaginaal-tabletten. Sommige sterktes zijn zonder recept verkrijgbaar en sommige alleen op recept.

Deze tekst gaat alleen over de vaginale toepassing.

Voor op de huid is het zonder recept verkrijgbaar in crème, huidspray en strooipoeder. Zie hiervoor de tekst Clotrimazol op de huid.

Wilt u CANESTEN GYNO bestellen?

Schrijft uw arts CANESTEN GYNO voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik CANESTEN GYNO gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
 • De vaginaalcrème en de vaginaaltabletten worden geleverd met een speciale wegwerp-applicator. Hiermee kunt u de crème of de tablet diep in de vagina inbrengen. De tablet kunt u eventueel ook met uw vinger inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met de crème of een tablet gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg.
 • U mag de crème ook op de schaamlippen smeren als u daar jeuk heeft.

Let op: de crème en de vaginaaltabletten kunnen het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren. Dit effect houdt aan tot 2 dagen na gebruik.

Wanneer?
 • Breng vóór het slapen in. Het medicijn kan dan gedurende de nacht in de vagina blijven werken.
 • Gebruik het liever niet tijdens de menstruatie, het kan dan namelijk minder goed werken. Start de behandeling wanneer de bloeding van de menstruatie niet meer zo hevig is.
 • Gebruikt u dit medicijn om een schimmelinfectie te voorkomen? U moet dan elke vijfde dag van de menstruatie een eenmalige dosis van de vaginaalcrème of vaginaaltablet inbrengen.
Hoe lang?
Er zijn verschillende kuren mogelijk, namelijk een eenmalige dosis of een kuur van 3 tot 6 dagen. Als u het gebruikt om een schimmelinfectie te voorkomen, moet u het gedurende 3 tot 6 maanden elke vijfde dag van de menstruatie gebruiken.

Als u de vaginale crème op de schaamlippen gebruikt of als de partner ook een schimmelinfectie op de penis heeft, is de kuur voor beiden minimaal 7 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt kan de schimmelinfectie terugkeren. Als u na 7 dagen nog altijd klachten heeft, moet u uw arts raadplegen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • Vlak na het inbrengen een branderig gevoel, jeuk of irritatie. Dit verdwijnt weer.
 • Bij vrijen vlak na het inbrengen kan bij de partner de penis tijdelijk geïrriteerd raken.
Zeer zelden
 • Blaasjes op de huid, stekend gevoel.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden. U kunt dan last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid, misselijkheid en diarree. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clotrimazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft CANESTEN GYNO wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik CANESTEN GYNO gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik CANESTEN GYNO gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Bent u zwanger, dan kunt u dit medicijn het beste inbrengen met de vinger in plaats van met de applicator. De vaginaal-tabletten lenen zich hier beter voor dan de crème; gebruik dus liever de vaginaal-tabletten.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Volgt u een kuur van 3 of 6 dagen? Breng de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends.

Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen, kan de schimmelinfectie terug komen.

Kan ik zomaar stoppen met CANESTEN GYNO?

Gebruikt u dit medicijn als kuur van 3 of 6 dagen? Dan moet u de hele kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet verdwenen en kan de infectie terugkomen.

Gebruikt u dit medicijn een keer per maand om een schimmelinfectie te voorkomen? Dan is het niet verstandig voortijdig te stoppen. Als u voortijdig stopt, heeft u kans dat de infectie weer terugkomt.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

Pagina opgevraagd 20-4-2014
laatste herziening: 2013-9-19
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
 
 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.