de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Loxazol Hydrof Creme 50mg/g 30 g

Loxazol crème is bestemd voor de behandeling van schurft (scabiës) en schaamluis. Permetrine doodt insecten, zoals luizen, eitjes van luizen en schurftmijt.

Verpakking: 30 G
EAN: 8716071000215

direct leverbaar
 

Verpakking: 30 G

Bestelaantal:

30 g

Prijs: 

13,57

Loxazol crème is bestemd voor de behandeling van schurft (scabiës) en schaamluis. Permetrine doodt insecten, zoals luizen, eitjes van luizen en schurftmijt.

EAN: 8716071000215


Verzendkosten 4,95
Vanaf 29,- gratis
Tot 40% korting

Productinformatie

Loxazol 50 mg/g crème

De werkzame stof in Loxazol crème, permetrine, is een stof die schurftmijten doodt. Permetrine
wordt opgenomen door de mijten en verstoort hun stofwisseling.

Geneesmiddel RVG 14487 UAD

Toepassing
Loxazol crème is bestemd voor de behandeling van schurft (scabiës) en schaamluis.

Samenstelling
Werkzame stof: Permetrine
Hulpstoffen: Formaldehyde, gefractioneerde kokosolie, glycerylmonostearaat, macrogolcetylether, cetomacrogol 1000, isopropylmyristaat, wolalcoholen/vloeibaar paraffinemengsel, butylhydroxytolueen, glycerol, carbomeer, natriumhydroxide en gezuiverd water

Gebruik
Behandeling van schurft: 
Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar:
Breng tot 30 gram crème aan (dit komt overeen met een hele tube van 30 gram)
Kinderen in de leeftijd van 6 - 12 jaar:
Breng tot 15 gram crème aan (dit komt overeen met een halve tube van 30 gram)
Kinderen in de leeftijd van 2 maanden - 5 jaar:
Breng tot 7,5 gram crème aan (dit komt overeen met een kwart tube van 30 gram) 

Behandeling van schaamluis:
Bij volwassen en kinderen ouder dan 12 jaar en oudere personen.
In geval van schaamluis moeten de volgende plaatsen worden behandeld:
• schaamstreek
• gebied rond de anus
• binnenzijde van de dijen
• beharing op de romp die zich uitstrekt tot de schaamstreek 
Hiervoor is meestal 1/3 van de inhoud van een tube van 30 gram voldoende. Bij sommige
volwassenen kan meer crème nodig zijn. Echter nooit meer dan 2/3 van de tube gebruiken.
Dosering bij kinderen van 2 maanden tot 12 jaar en relatief minder behaarde personen.
Voor deze groep zal minder crème nodig zijn dan hierboven staat aangegeven.
Kinderen jonger dan 2 maanden.
Loxazol crème niet gebruiken bij kinderen jonger dan 2 maanden.

Wijze van gebruik
Gebruik bij schurft: 
Kinderen moeten de crème gelijkmatig over het hele lichaam aanbrengen, inclusief de handpalmen, de voetzolen, de nek, het gezicht, de oren en de hoofdhuid. De huid rond de mond (omdat de crème afgelikt zou kunnen worden) en rond de ogen moet worden ontzien. U moet voorkomen dat uw kind de crème van de handen aflikt. Indien nodig moeten kinderen handschoenen dragen. Bij oudere kinderen is het aan te raden dat een volwassene bij de behandeling helpt.
Er is slechts beperkte ervaring bij baby’s en peuters. Daarom mag behandeling van kinderen tot de leeftijd van 23 maanden alleen gegeven worden onder streng medisch toezicht.

Gebruik bij ouderen
Oudere patiënten (ouder dan 65 jaar) moeten de crème op dezelfde manier gebruiken als volwassenen, maar daarnaast moeten ook het gezicht, de oren en de hoofdhuid behandeld worden. U moet ervoor zorgen dat u bij het aanbrengen van de crème de huid rond de ogen vermijdt.

Gebruik schaamluis: 
De hierboven genoemde delen van het lichaam goed insmeren met de crème. Als u denkt dat uw gezicht (baard, snor, wenkbrauwen, wimpers) ook zijn besmet, meldt dit dan eerst aan uw arts. Loxazol crème mag in ieder geval nooit rondom de ogen worden gebruikt. Als u na een week op uw lichaam levende luizen aantreft, moet de behandeling worden herhaald. Raadpleeg uw arts als er geen verbetering van uw klachten optreedt. 

Lees voor gebruik de bijsluiter.

Vergunninghouder
GlaxoSmithKline BV
Huis ter Heideweg 62
3705 LZ Zeist


Medicijn-informatie

Loxazol

"permetrine op de huid" als werkzame stof

Introductie Loxazol

Permetrine doodt insecten, zoals luizen, eitjes van luizen en schurftmijt.

Het is te gebruiken bij hoofdluis, schaamluis, schurft en malaria.

Handelsinformatie

Permetrine is sinds 1986 op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Loxazol als crème en als crèmespoeling (lotion).

Hoe moet ik Loxazol gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Crèmespoeling (lotion) tegen hoofdluis

  • Gebruik plastic handschoenen als u de lotion niet bij uzelf aanbrengt, maar bij anderen.
  • Was het haar met gewone shampoo, spoel uit en maak handdoekdroog.
  • Schud de flacon met lotion vooraf goed.
  • Breng de lotion op de behaarde huid en wrijf zachtjes totdat haar en huid goed nat zijn. Wrijf bij hoofdluis vooral ook goed achter de oorschelpen en in de nek. Zorg dat de lotion niet in de ogen, mond, oren of neus komt.
  • Laat de lotion 10 minuten inwerken, spoel uit met water en maak handdoekdroog.
  • Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen.
  • U kunt het haar daarna eventueel met gewone shampoo wassen.
  • Kam het haar met een luizenkam als het nog nat is. Eventueel kunt u wat crèmespoeling in het haar doen om het kammen makkelijker te maken.
  • Kam het haar elke avond met een luizenkam. Dit medicijn doodt wel alle luizen, maar niet alle neten. Als u het haar elke avond kamt met een luizenkam, verwijdert u de nieuw uitgekomen luizen uit de overgebleven neten. U verwijdert dan ook de luizen die overdag in het haar zijn gekomen. Ze kunnen dan 's nachts geen eitjes leggen. Als u alleen dit medicijn gebruikt en vervolgens niet elke avond goed kamt, kunnen overgebleven neten uitkomen en kan de hoofdluis terugkomen. Vooral bij lang en krullend haar kan het lastig en pijnlijk zijn om te kammen met een luizenkam. Als u vooraf crèmespoeling in het haar doet, gaat het kammen makkelijker en kunnen de luizen minder bewegen in het haar.
  • Herhaal de behandeling na 1 week. Kam daarna ook nog een week met de luizenkam. In totaal moet u dus 2 weken met de luizenkam kammen.

Controleer alle huisgenoten regelmatig op de aanwezigheid van luizen. Hiervoor moet u het natte haar met crèmespoeling kammen met een luizenkam. Als er luizen aanwezig zijn kan deze persoon meteen behandeld worden. Door regelmatig te controleren en snel te behandelen wordt de kans op besmetting van andere huisgenoten kleiner.

Voor een uitgebreide beschrijving hoe u kunt controleren of iemand hoofdluis heeft kunt u op deze site kijken bij 'hoofdluis'.

Crème tegen schaamluis

  • Gebruik bij voorkeur plastic handschoenen bij het aanbrengen. Vooral als u de crème bij een ander aanbrengt.
  • Breng de crème aan op het schaamhaar, op binnenkant dijen en rond de anus. Zijn okselhaar, borsthaar, baardhaar of de wenkbrauwen ook besmet? Breng de crème daar dan ook aan. Zorg dat de crème niet op de slijmvliezen van vagina, ogen, mond, oren of neus komt.
  • Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen.
  • 8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Niet in bad gaan, dan kan het medicijn via het badwater te veel in het lichaam worden opgenomen.
  • De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Crème tegen schurft

  • Als u de crème bij een ander aanbrengt: gebruik plastic handschoenen.
  • Zorg voor een droge, koele huid. Dus ga NIET vlak van te voren in bad of onder de douche.
  • Breng de crème aan op het hele lichaam, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot aan de voetzolen. Zorg dat het medicijn ook tussen de vingers, onder de nagels en in de huidplooien terechtkomt. Breng de crème ook aan op de penis en schaamlippen, maar NIET op de slijmvliezen, zoals binnenkant van schaamlippen, de vagina, eikel, ogen, mond of neus. Laat het medicijn niet in de oren komen.
  • Bij mensen met een verminderde afweer (zoals HIV-patiënten of mensen met een orgaantransplantaat) ook het gezicht en de behaarde hoofdhuid insmeren.
  • Laat na aanbrengen de crème op uw handen zitten, als u de crème bij u zelf heeft aangebracht. Dus was uw handen in dat geval niet.
  • 8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Niet in bad gaan, dan kan het medicijn te veel in het lichaam worden opgenomen.
  • Het handigst is het om het medicijn 's avonds aan te brengen, zodat u het te volgende ochtend af kunt wassen.
  • De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Kleding, beddengoed, mutsen en sjaals moet u ook grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting te voorkomen. Wassen bij 60 graden is voldoende. Ook kunt u ze ten minste 3 dagen in een afgesloten plastic zak laten zitten of 3 dagen buiten laten hangen.

Wanneer?
Breng dit medicijn bij voorkeur ruim voor het slapen aan, zodat het haar of de huid met crème opgedroogd is als u naar bed gaat.

Wilt u met permetrine een muskietennet behandelen? Doe dat dan elk halfjaar of na wassen van het net. Als u het net in een gesloten plastic zak bewaart, is het tot een jaar na de behandeling nog goed.

Hoe lang?

  • Hoofdluis: 2 behandelingen met een tussenpoos van een week moeten voldoende zijn. Dus op dag 1 en op dag 8. Kam de haren de week na de laatste behandeling nog elke dag met een luizenkam. Zo verwijdert u eventueel nieuw opgelopen luizen en uitgekomen neten die de behandeling hebben overleefd. Ook controleert u zo of echt alle luizen zijn verdwenen. Is dat niet het geval, dan kunt u een ander middel tegen luizen te proberen. Vraag uw apotheek om advies.
  • Schaamluis: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.
  • Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Zorg dat u dit medicijn niet binnenkrijgt of in aanraking laat komen met de ogen, beschadigde huid of dat het in het oor komt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Jeuk, roodheid en irritatie. Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid of op de wimpers. Bij infectie van wimpers de luizen en eitjes met een pincet verwijderen.
  • Branderig of stekend gevoel, zwelling, huiduitslag en droge huid. Deze verschijnselen kunnen bij toepassing tegen schurft tot vier weken na de behandeling voortduren. Het is niet altijd duidelijk of deze verschijnselen door de schurft komen of door permetrine. Na de behandeling kunt u namelijk nog tot vier weken last hebben van jeuk door allergische reacties op achtergebleven resten van de schurft.
  • Vreemde gevoelswaarnemingen op de huid, zoals kriebelingen, jeuk en tintelingen.

Zeer zelden

  • Bij toepassen tegen schaamluis: pijn en tintelingen.
  • Lichte vlekken op de huid.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor permetrine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Loxazol wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Loxazol gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Loxazol gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Het is niet bekend of permetrine schadelijk is voor de baby.

Heeft u hoofdluis? Dan kunt u beter de nat-kam-methode gebruiken: Kam uw haren gedurende twee weken dagelijks met een netenkam. Een netenkam is een fijnere kam dan een luizenkam. Een luizenkam voldoet niet, omdat deze de neten niet verwijdert. Het best kunt u voor het kammen eerst crèmespoeling in uw haar smeren, zodat de kam beter glijdt. Deze methode werkt even goed als permetrine.

Ook kunt u een medicijn tegen luizen gebruiken dat dimeticon bevat. Vraag uw apotheek om advies.

Overleg met uw arts of apotheek als u deze methodes voor u niet voldoen.

Moet u dit medicijn tegen schurft of schaamluis gebruiken en bent u zwanger of probeert u zwanger te worden? Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt.

Heeft u hoofdluis? Dan kunt u beter de nat-kam-methode gebruiken: Kam uw haren dan gedurende twee weken dagelijks met een netenkam. Een netenkam is een fijnere kam dan een luizenkam. Een luizenkam voldoet niet, omdat deze de neten niet verwijdert. Het best kunt u voor het kammen eerst crèmespoeling in uw haar smeren, zodat de kam beter glijdt. Deze methode werkt even goed als permetrine. Ook kunt u een medicijn tegen luizen gebruiken dat dimeticon bevat. Vraag uw apotheek om advies.
Overleg met uw arts of apotheek als u deze methodes voor u niet voldoen.

Moet u dit medicijn tegen schurft of schaamluis gebruiken en geeft u borstvoeding? Overleg dan met uw arts. Mogelijk is een ander veilig medicijn ook geschikt.

Als u borstvoeding geeft en u moet toch permetrine gebruiken, kunt u voor de veiligheid ook tot 24 uur lang na de behandeling de borstvoeding afkolven en weggooien. Daarna kunt u weer borstvoeding geven. Doe dit in elk geval als u een groot huidoppervlak behandelt, zoals bij schurft of als u de huid van de borsten behandelt.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Breng bij hoofd- of schaamluis de tweede behandeling na een week aan. Als u te laat bent voor de tweede behandeling, breng het medicijn dan alsnog aan en controleer het haar goed met een luizenkam. Eventueel kunt u een week daarna voor een derde keer behandelen.

Kan ik zomaar stoppen met Loxazol?

U bent zekerder van een goed resultaat als u bij hoofdluis na een week opnieuw behandelt. Doet u dat niet, controleer dan goed met een luizenkam of een éénmalige behandeling voldoende is geweest. Dit medicijn doodt wel alle luizen, maar soms niet alle neten. Daarom kunt u het beste na een week, als de overgebleven neten zijn uitgekomen, nog een keer behandelen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • na openen 6 maanden houdbaar

Werkzame stof

  • permetrine

Hulpstoffen

  • formaldehyde
  • middellangeketentriglyceriden
  • glycerylmonostearaat
  • macrogol(n)cetylether
  • macrogol(20)cetostearylether
  • isopropylmyristaat
  • wolvetalcoholen
  • paraffine, vloeibaar
  • butylhydroxytolueen
  • glycerol
  • carbomeer, soort onbekend
  • natriumhydroxide
  • water, gezuiverd

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.