Uw mandje bevat 0 artikelen
 
 
 
 
Dimethylsulfoxide Oplossing In Water Lna Mr
Artikelnaam: Dimethylsulfoxide Oplossing In Water Lna Mr
Inhoud: 100 ML
Verkoopprijs: 13,22
  Alleen verkrijgbaar met doktersrecept 
Leverancier: Fna-Voorschriften Po Knmp
Gebruiksadvies: Bij kamertemperatuur bewaren (15-25 C)
Werkzame stof:
 • Dimethylsulfoxide
Hulpstoffen:
 • Water, gezuiverd
Contra-indicaties:
 • Porfyrie
Wanneer u lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, is voorzichtigheid geboden. De voorschrijver bepaalt of u dit middel mag gebruiken.
 
"DMSO" als werkzame stof

Introductie DMSO

DMSO is een antioxidant (radicaalvanger).

Artsen schrijven het voor bij posttraumatische dystrofie (PD), bij chronische blaasontsteking en bij extravasatie bij gebruik van sommige medicijnen tegen kanker.

Ook wordt DMSO soms toegevoegd aan andere medicijnen op de huid om te zorgen dat deze beter in de huid doordringen.

Handelsinformatie

DMSO is sinds 1965 internationaal op de markt. Een andere naam voor DMSO is dimethylsulfoxide.

Het wordt op recept in crème of oplossing (spray) door de apotheek gemaakt. Het is onder andere verkrijgbaar als het merkloze Dimethylsulfoxide vaselinecrème FNA, DMSO crème of Dimethylsulfoxide oplossing FNA.

In het ziekenhuis kan het ook in blaasspoeling worden verwerkt.

Wilt u DMSO bestellen?

Schrijft uw arts DMSO voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik DMSO gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Crème: breng het middel dun aan op het pijnlijke huidgedeelte. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk op de gezonde huid terechtkomt.
 • Oplossing (spray): bevochtig het aangetaste deel van de huid met de spray. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk op de gezonde huid terechtkomt, bijvoorbeeld door deze tijdens het sprayen af te dekken met verbandgaas. Breng niet te veel aan, de huid moet vochtig worden, maar niet nat. Laat tien minuten inwerken en verwijder het daarna door te deppen met een tissue of af te spoelen onder de douche, met wat water met zeep of wasgel.
 • Blaasspoeling: deze wordt in het ziekenhuis onder toezicht van een arts ingebracht.

Hoe lang?

 • Bij posttraumatische dystrofie: enkele weken tot drie maanden.
 • Bij chronische blaasontsteking: na een paar weken beoordeelt de arts het resultaat; als gebleken is dat het bij u werkt, kan het gebruik langer worden voortgezet.
 • Bij extravasatie: gebruik dit middel zolang de arts het voorschrijft.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

 • Sterke uien- of knoflookgeur. Deze geur heeft soms ook gevolgen voor de smaak. Dit ontstaat doordat het middel door de huid dringt en zo ook in de rest van het lichaam terechtkomt.
 • Brandend gevoel, droge, schilferende geïrriteerde huid. Bij een crème treedt deze bijwerkingen minder op dan bij de oplossing (spray). Verwijder daarom vloeistof na tien minuten weer van de huid. Breng het niet aan op wondjes of beschadigde huid. Raadpleeg uw arts als u te veel last krijgt van irritatie. Mogelijk moet u het dan minder vaak aanbrengen.
 • Dit middel kan synthetische weefsels in kleding oplossen en daardoor kleding beschadigen. Draag alleen natuurlijke stoffen, zoals katoen of wol, als u dit middel op de huid gebruikt.

Zelden

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en blaasjes. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Misselijkheid, braken en hoofdpijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft. Mogelijk moet u het middel dunner of minder vaak aanbrengen.

Bij gebruik gedurende verschillende maanden tot jaren
Uw arts zal uw ogen, nieren, lever en bloed regelmatig controleren. Van dit middel is betrekkelijk weinig bekend over de langetermijneffecten. Mogelijk heeft het nadelige effecten op de ogen, de nieren, de lever en de bloedcellen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft DMSO wisselwerkingen met andere medicijnen?

Door DMSO worden andere medicijnen beter door de huid heen opgenomen. Gebruik op dezelfde huidplekken daarom alleen andere medicijnen in overleg met uw arts.

Als ik DMSO gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen

Mag ik DMSO gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. DMSO komt moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Breng het dan alsnog aan. Zorg dat de huid wel enkele uren kan herstellen voor u de volgende dosis aanbrengt. Laat dat afhangen van uw eigen gevoeligheid voor dit middel.

Kan ik zomaar stoppen met DMSO?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Pagina opgevraagd 16-4-2014
laatste herziening: 2013-8-6   laatste mutatie: 2010-9-9
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
 
 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.