Uw mandje bevat 0 artikelen
 
 
Productgroepen die
"Metamucil Skvr Lemon Poeder In Sachet 5,8g" bevatten:
 
 
Metamucil Skvr Lemon Poeder In Sachet 5,8g
Lees voor gebruik de bijsluiter.
Klik hier om deze te downloaden.
Artikelnaam: Metamucil Skvr Lemon Poeder In Sachet 5,8g
Inhoud: 30 ST
Verkoopprijs: 8,55
Vergoeding: Wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept 
   
Leverancier: Procter & Gamble Nederland BV
RVG-nummer: 13961
Status: Geregistreerd geneesmiddel in Nederland
Gebruiksadvies: Innemen met veel vocht
Werkzame stof:
 • Plantago ovata
Hulpstoffen:
 • Citroenessence
 • Citroenzuur 0-water
 • Aspartaam
 • Zonnegeel
 • Maltodextrine
Contra-indicaties:
 • Fenylketonurie
 • Porfyrie
Wanneer u lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, kan het gebruik van dit middel ongewenste effecten hebben. Wij raden u aan dit middel niet te gebruiken, of eerst te overleggen met uw arts.
 

Metamucil Lemon Poeder

Suikervrij Lemon en Orange, poeder voor orale suspensie, zijn verkrijgbaar als poeder of poeder in sachets. Metamucil poeder bevat 581 mg fijngemalen vezels van Ispaghula Husk Anhydricum per g poeder. Metamucil poeder in sachets met 5,8 g poeder bevat 3,4 g fijngemalen vezels van Ispaghula Husk Anhydricum. Zoetstof: aspartaam. Indicaties: Chronische of habituele obstipatie. 

Bulkvormende middelen

Om uw darmen gezond te houden of weer op gang te krijgen, moet u ongeveer 30 tot 40 gram voedingsvezel per dag innemen. Het westerse dieet, dat ongeveer 15 tot 20 gram vezels per dag bevat, is vaak niet toereikend, zeker als langere tijd obstipatie heeft bestaan. Daarom kunt u extra voedingsvezels nodig hebben in de vorm van bulkvormende middelen, die psylliumzaad bevatten. Door deze bulkvormende middelen worden de darmen gestimuleerd om weer normaal te functioneren. De extra vezels binden zich aan vocht, waardoor een soepele ontlasting ontstaat. De darminhoud wordt vergroot, wat de darmwand stimuleert tot normale darmactiviteit. Het gebruik van bulkvormende middelen kan darmklachten helpen voorkomen of, als ze al bestaan, helpen genezen. Het meest geadviseerde bulkvormende middel uit deze groep is METAMUCIL. Het bijzondere van METAMUCIL is dat het wordt geleverd in handige sachets of flacons met zeer fijngemalen psylliumzaad. Mensen denken vaak dat grove vezels het beste zijn, maar dat is een misverstand. Een zakje METAMUCIL moet in een glas water worden opgelost en vervolgens worden gedronken. Op deze manier worden twee vliegen in één klap geslagen: extra vezels én extra vocht. Doordat de vezels heel fijn zijn, vermengen ze zich goed met water, wat het innemen vergemakkelijkt. De smaak is aangenaam en in twee soorten verkrijgbaar: sinaasappel (Orange) of citroen (Lemon). Deze poeders zijn gezoet met aspartaam, een zoetstof die in veel suikervrije producten wordt verwerkt en nauwelijks calorieën bevat. Het middel kan langere tijd worden gebruikt. 


 

 

 

 

"psylliumzaad" als werkzame stof

Introductie METAMUCIL SUIKERVRIJ

Psylliumzaad heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien.

Handelsinformatie

Psylliumzaad bestaat uit plantaardige vezels (hele zaden of alleen de zaadhuid). Het wordt al zeer lang gebruikt. Producten met gezuiverde en fijngemaakte psylliumvezels zijn sinds 1972 in Nederland verkrijgbaar. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Metamucil en Volcolon en het merkloze Psylliumvezels. Het is te verkrijgen in poeder en korrels (granulaat).

Een andere naam voor psylliumzaad is Plantago Ovata. Psylliumzaad is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Agiolax. Deze combinatie is te verkrijgen in korrels (granulaat).

Wilt u METAMUCIL SUIKERVRIJ bestellen?

Schrijft uw arts METAMUCIL SUIKERVRIJ voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik METAMUCIL SUIKERVRIJ gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Breng de benodigde hoeveelheid in een flink glas (longdrinkglas) water, vruchtensap of melk; goed roeren en direct opdrinken. In melk zal het niet zo mooi oplossen.

U mag het ook met vla of yoghurt mengen. Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.

Wanneer?
Niet innemen vlak voor het slapen gaan. Anders kan verstopping of afsluiting van de darm ontstaan.

Houd er rekening mee dat door dit middel de darminhoud toeneemt. Het innemen vlak na een grote maaltijd kan misschien darmklachten geven.

Hoe lang?
U kunt dit middel gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan in sommige gevallen ongewenst zijn. Indien u dit middel langsurig nodig heeft, overleg dan met uw arts.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn een onaangenaam gevoel in de bovenbuik en allergische reacties.

Soms

 • U kunt last krijgen van een onaangenaam gevoel in de bovenbuik; dit gaat meestal vanzelf over.
Zeer zelden
 • Allergische reacties zijn mogelijk ook na inademing van het poeder of na contact met de ogen of neus. De verschijnselen kunnen zijn: huiduitslag, jeuk en ontsteking van oog of neusslijmvlies. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor psylliumzaad. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Lijdt u aan diabetes, let er dan op dat u een suikervrij product gebruikt. Sommige producten bevatten veel suiker; vraag uw apotheek welk product geschikt voor u is.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft METAMUCIL SUIKERVRIJ wisselwerkingen met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Als ik METAMUCIL SUIKERVRIJ gebruik, mag ik dan...

autorijden?
U kunt autorijden met dit geneesmiddel.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel.

alles eten?
U mag alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet kan juist een gunstig effect hebben.

Zorg dat u dagelijks veel drinkt, zodat dit middel goed in de darmen kan opzwellen. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping

Mag ik METAMUCIL SUIKERVRIJ gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

 • Als u psylliumzaad 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u psylliumzaad 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u psylliumzaad 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met METAMUCIL SUIKERVRIJ?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.
Pagina opgevraagd 22-9-2014
laatste herziening: 2010-9-9
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
 
 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.