Uw mandje bevat 0 artikelen
 
 
 
 
Cad Orange Bruisgranulaat 1000mg880ie In Sachet
Lees voor gebruik de bijsluiter.
Klik hier om deze te downloaden.
Cad Orange Bruisgranulaat 1000mg880ie In Sachet
geen voorraadinformatie
Artikelnaam: Cad Orange Bruisgranulaat 1000mg880ie In Sachet
Inhoud: 30 ST
Verkoopprijs: 15,44
Vergoeding: Wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept 
  Alleen verkrijgbaar met doktersrecept 
Leverancier: Will-Pharma BV
RVG-nummer: 31003
Status: Geregistreerd geneesmiddel in Nederland
Alleen verkrijgbaar op recept (UR)
Gebruiksadvies: Eerst oplossen in water
Werkzame stoffen:
 • Calciumcarbonaat
 • Colecalciferol
Hulpstoffen:
 • Gelatine
 • Tocoferol, dl-alfa-
 • Saccharose
 • Gluconolacton
 • Kaliumcarbonaat x-water
 • Sinaasappelessence
 • Maiszetmeel
 • Rijstzetmeel
 • Appelzuur, l-
 • Citroenzuur 0-water
 • Aspartaam
 • Zonnegeel
 • Maltodextrine
 • Olie, niet gespecificeerd, gehydrogeneerd
Contra-indicaties:
 • Fenylketonurie
 • Porfyrie
 • Dialyse hemodialyse
 • Dialyse peritoneaal
Wanneer u lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, is voorzichtigheid geboden. De voorschrijver bepaalt of u dit middel mag gebruiken.
 
"calcium met vitamine D" als werkzame stof

Introductie CAD

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt bij botontkalking.

Handelsinformatie

Calciumcarbonaat en colecalciferol zijn allebei al tientallen jaren op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen CaD, Calci Chew D3, Sandoz Ca-D en Kalcipos-D en als het merkloze Calcium/vitamine D. Het is te verkrijgen in bruisgranulaat (zakjes), bruistabletten en kauwtabletten.

Wilt u CAD bestellen?

Schrijft uw arts CAD voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik CAD gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Bruistabletten en bruisgranulaat moet u eerst oplossen in een glas water. Opdrinken zodra er geen gasbelletjes meer ontstaan.
 • Kauwtabletten moet u goed fijnkauwen voor het doorslikken.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen.

Als u het twee of drie keer per dag gebruikt kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond vier uur in de middag en `s avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Waarschijnlijk zult u dit middel langdurig moeten gebruiken. Soms voert de arts een botdichtheidsmeting uit.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

 • Maag- en darmklachten: irritatie, winderigheid en oprispingen.
 • Verstopping (obstipatie). Gebruik dit middel daarom niet als u langdurig last heeft van verstopping.

Zeer zelden

 • Nierstenen. Raadpleeg uw arts als u ooit nierstenen heeft gehad. U heeft hier dan meer kans op. U vermindert deze kans als u extra veel drinkt, vooral bij het opstaan, bij slapengaan en tijdens de hoofdmaaltijden.

Zeer zelden, en alleen bij langdurig gebruik (maanden) van hogere doseringen

 • Te veel calcium in het bloed, vooral als u een verminderde nier- of schildklierwerking heeft. Heeft u plotseling gebrek aan eetlust, spierzwakte, braken, verstopping, hevige dorst en moet u veel plassen? Waarschuw dan uw arts. Deze verschijnselen kunnen duiden op te veel calcium. Bij dialysepatinten zal het bloed regelmatig op te veel calcium worden gecontroleerd.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van n van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft CAD wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Calciumcarbonaat vermindert de opname in het lichaam van de volgende middelen bij gelijktijdig innemen. De werking van deze middelen neemt dan af. Gebruik deze medicijnen daarom alleen ruim vr of na calciumcarbonaat. Per medicijn vindt u welke tijdsperiode veilig is.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere middelen tegen botontkalking alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur, ibandroninezuur en risedroninezuur. Neem deze medicijnen minstens twee uur vr het medicijn met calcium.
 • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline, tetracycline en demeclocycline. Neem de antibiotica minstens twee uur vr het medicijn met calcium.
 • Antibiotica van het chinolon-type, zoals ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine, ofloxacine en pipemidinezuur. Overleg met uw arts of een ander antibioticum mogelijk is voor u. Zo niet, neem de antibiotica dan minstens vier uur vr het medicijn met calcium.
 • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine. Neem deze medicijnen minimaal twee uur vr het medicijn met calcium of vier uur na het medicijn met calcium.
 • IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan MGA of retard)? U mag dit niet samen gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
  Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen ZONDER gereguleerde afgifte. Neem het medicijn met ijzer minimaal twee uur vr het medicijn met calcium of vier uur na het medicijn met calcium.
 • Raltegravir, een medicijn tegen hiv en aids. Neem raltegravir minstens twee uur vr of twee uur na dit medicijn.

Uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met dit medicijn. Of misschien kan uw arts n van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik CAD gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Eet bij voorkeur geen spinazie, zemelen en graanproducten tegelijk met het innemen van dit middel. Deze voedingsmiddelen verminderen de opname van calcium. U kunt deze voedingsmiddelen natuurlijk wel nemen op een ander tijdstip van de dag.

Mag ik CAD gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In een normale dosering tegen botontkalking kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Houdt u wel aan de dosering in de bijsluiter en let daar ook op bij het combineren van verschillende vitamineproducten. Een overdosering vitamine D kan namelijk wel schadelijk zijn voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Kies daarom vaste tijdstippen. Af en toe een keer vergeten is echter niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het middel dan alsnog in.

Kan ik zomaar stoppen met CAD?

U kunt op elk moment in n keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Pagina opgevraagd 21-9-2014
laatste herziening: 2013-10-29
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
 
 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.