U bent hier: Medicijnencyclopedie - Medicijntekst - Kenacort a
Beginletter geneesmiddel:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Beginletter aandoening:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Kenacort a

"triamcinolonacetonide injectie in of rond een gewricht of huidaandoening" als werkzame stof

Introductie Kenacort-A

Triamcinolonacetonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig voor het vrijmaken en opslaan van energie, mineralen en zouten.

Een plaatselijke injectie wordt meestal gespoten in en rond ontstoken gewrichten (intra-articulair) of huidaandoeningen (intradermaal). Aan de te injecteren vloeistof is vaak een snelwerkend verdovingsmiddel toegevoegd om de injectie minder pijnlijk te maken.

Triamcinolonacetonide wordt ingespoten in of rond zeer veel aandoeningen waarbij plaatselijke ontstekingsverschijnselen een rol spelen, zoals bij gewrichtsklachten, bijvoorbeeld schouderklachten, tenniselleboog, jicht en reumatoïde artritis, huidverdikkingen, zoals bij lupus erythematodes (LE), psoriasis en littekens, en bij overige huidaandoeningen, zoals een bepaalde vorm van kaalheid, cysten en huidafwijkingen door gebruik van insuline.

Handelsinformatie

Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties als Kenacort A. Deze tekst gaat alleen over de injecties in huidaandoeningen en gewrichten.

Triamcinolonacetonide is ook verkrijgbaar in injecties voor toediening in een bloedvat of in een spier, van waaruit de werkzame stof in het bloed kan worden opgenomen.

Deze injecties met triamcinolonacetonide worden gebruikt in plaats van tabletten om zo een sneller en sterker effect te bereiken (stootkuur). Lees de tekst van Triamcinolon als u de injectie krijgt toegediend als stootkuur.

Wilt u Kenacort-A bestellen?

Schrijft uw arts Kenacort-A voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik Kenacort-A gebruiken?

Dit middel wordt toegediend door een arts.

Hoe vaak en hoe lang?
 • Schouderklachten: bij onvoldoende verbetering kan de injectie na 2 tot 4 weken worden herhaald. U mag maximaal 2 injecties op die plaats krijgen. Hierna heeft het weinig effect.
 • Tenniselleboog: bij onvoldoende verbetering kan de injectie na 2 weken worden herhaald. U mag maximaal 3 injecties op die plaats krijgen. Als u dit vaker gebruikt heeft u meer kans op terugkeer van de klachten.
 • Gewrichtsklachten, zoals reuma of jicht: de injecties worden herhaald als de klachten weer opspelen, maar om blijvende beschadiging van het gewricht te voorkomen niet meer dan vijfmaal in hetzelfde gewricht.
 • Huidaandoeningen: de injecties kunnen wekelijks worden herhaald.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

 • Pijn op de injectieplaats. Aan de injectie wordt altijd een plaatselijk verdovend middel toegevoegd om de pijn te verminderen. Toch kan de pijn nog enkele dagen aanhouden. U kunt tegen deze pijn bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.
Soms
 • Opvliegers (aanvallen met een warmtegevoel en rood hoofd).
Zeer zelden
 • Uitblijven of tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest.
 • Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan de bloedglucose tijdelijk verhogen.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
Zeer zelden, bij toediening in de huid
 • Ontkleuring of bruin worden van de huid.
 • Bij huidaandoeningen: deukje in de huid op de plaats van de injectie.

Zeer zelden, bij toediening rond of in een gewricht

 • Beschadiging van het bot. Daarom gaat men uit van maximaal vijf injecties in hetzelfde gewricht gedurende het hele leven.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft Kenacort-A wisselwerkingen met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend als het in plaatselijk in de huid of gewrichten wordt ingespoten.

Als ik Kenacort-A gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Kenacort-A gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U zult samen met uw arts een afweging moeten maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar bij veel injecties of hoge doseringen kan het kind minder goed groeien.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt waarschijnlijk in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Niet van toepassing.

Kan ik zomaar stoppen met Kenacort-A?

Bij geregelde plaatselijke injecties van dit middel kunt u in een keer stoppen.
Pagina opgevraagd 19-12-2014
Laatste herziening: 7-6-2012 Laatste mutatie: 6-2-2012
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
 
 

Producten overeenkomend met "Kenacort a"
Pagina 1 van 1

Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.