de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Duspatal Retard Capsule mga 200mg 60 st

Mebeverine werkt tegen darmkrampen.

Verpakking: 60 st
EAN: 8002660008886

 

Verpakking: 60 st

Bestelaantal:

60 st

Prijs: 

20,56

Mebeverine werkt tegen darmkrampen.

EAN: 8002660008886

Omschrijving

DUSPATAL
[Solvay Pharma B.V.]

Samenstelling
Duspatal Retard 200 capsules: 200 mg mebeverinehydrochloride per capsule met gereguleerde afgifte. Duspatal suspensie: mebeverinepamoaat, overeenkomend met 10 mg/ml mebeverinehydrochloride. Mebeverinehydrochloride is veratrinezuur 4-(ethyl(p-methoxymethylfenethyl)amino)-buthylester hydrochloride.

Bijzonderheden
Suspensie bevat natrium 4,5 mg/ml. Capsules en suspensie bevatten geen lactose.

Eigenschappen
Mebeverine is een musculotroop spasmolyticum met een selectieve werking op de in spasme verkerende musculatuur van het colon. Door de afwezigheid van atropine-achtige nevenwerkingen is Duspatal niet gecontraïndiceerd bij patiënten met glaucoom of prostaathypertrofie. In de suspensie is het aanwezig als het pamoëzure zout van mebeverine, dat in de maag wordt omgezet in mebeverinehydrochloride. Na orale toediening van de suspensie wordt mebeverine snel en volledig geresorbeerd. Uit de retard-capsules wordt mebeverine geleidelijk afgegeven, waardoor een tweemaal daagse dosering mogelijk is. Mebeverine wordt niet als zodanig uitgescheiden, maar eerst volledig gemetaboliseerd via splitsing van het mebeverinemolecuul.

Indicaties
Spastische functiestoornissen van het colon: primair irritable colon. Ter ondersteuning van de causale of palliatieve behandeling van: secundair irritable colon, o.a. als gevolg van diverticulose of diverticulitis van het colon, enteritis regionalis, aandoeningen van de galblaas en galwegen (biliaire dyskinesie), ulcus ventriculi et duodeni, aspecifieke of specifieke ontstekingen van de tractus digestivus als enteritis, dysenterie (ook anamnestisch).

Bijwerkingen
Ook na langdurige toediening van Duspatal zijn geen bijverschijnselen waargenomen.

Gebruik in de zwangerschap en tijdens de lactatie
Over gebruik van deze stof in de zwangerschap bij de mens bestaan onvoldoende gegevens om de mogelijke schadelij


Medicijn-informatie

Duspatal

"mebeverine" als werkzame stof

Introductie Duspatal

Mebeverine werkt tegen darmkrampen.

Artsen schrijven het voor bij het prikkelbaredarmsyndroom (darmkrampen).

Handelsinformatie

Mebeverine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Duspatal in capsules met vertraagde afgifte.

Hoe moet ik Duspatal gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

Wanneer?
U gebruikt de capsules 2 keer per dag. U mag ze innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u ze 2 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends en 's avonds.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang uw klachten duren. Overleg eventueel met uw arts als u wilt stoppen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, duizeligheid of 'angio-oedeem'. Angio-oedeem kan zich uiten in zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Stop bij overgevoeligheid met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor mebeverine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
  • Verergering van de darmklachten bij mensen met de ziekte cystic fibrose, die vooral last hebben van hun darmen (distaal intestinaal syndroom). Overleg eerst met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Duspatal wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Duspatal gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. U zult moeten proberen welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden.

Mag ik Duspatal gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn of (tijdelijk) stoppen met het medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn, sla de deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik zomaar stoppen met Duspatal?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • heel doorslikken, niet kauwen

Werkzame stof

  • mebeverine

Hulpstoffen

  • magnesiumstearaat
  • acrylzuurcopolymeren
  • talk
  • hypromellose
  • methacrylzuurcopolymeren
  • triacetine
  • gelatine
  • titaandioxide
  • inkt

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
©2000-2024 eFarma b.v.