de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Lariam Tablet 250mg 8 st

Mefloquine is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in het bloed.

Verpakking: 8 St
EAN: 4260095681645

direct leverbaar
 

Verpakking: 8 St

Bestelaantal:

8 st

Prijs: 

33,36

Mefloquine is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in het bloed.

EAN: 4260095681645


Medicijn-informatie

Lariam

"mefloquine" als werkzame stof

Introductie Lariam

Mefloquine is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij malaria.

Handelsinformatie

Mefloquine is sinds 1986 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Lariam.

Hoe moet ik Lariam gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De tabletten smaken wat bitter. U kunt ze daarom het best innemen met een vol glas water of andere drank. Voor jonge kinderen kunt u de tabletten eventueel breken en in een glas water of andere drank uit elkaar laten vallen. Roer de vloeistof om en laat het kind de vloeistof drinken. Spoel het glas na met een beetje vloeistof en laat het kind dit opdrinken om de resten ook in te nemen.

Wanneer?
Neem dit medicijn in net na een maaltijd. Het wordt dan beter opgenomen in het bloed en kan effectiever werken. Bovendien heeft u dan minder kans op misselijkheid.

Hoe lang?

Voorkómen van malaria
U gebruikt dit medicijn meestal 1 keer per week. Bij bijwerkingen kunt u de dosis verdelen over 2 keer met 3 of 4 dagen ertussen.
Begin met de eerste dosis 3 weken voor u in het malariagebied verwacht aan te komen. Soms adviseert de arts om 10 dagen van te voren te beginnen. Vervolgens gebruikt u tijdens uw verblijf iedere week een dosis. Ga daarmee door tot en met 4 weken nadat u weer weg bent uit het malariagebied. Maak de hele kuur af.

Behandeling van malaria
U moet dit medicijn 2 tot 3 keer innemen, met tussenpauzes van 6 tot 12 uur. Maak de hele kuur af.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De kans op bijwerkingen is groter als u dit medicijn gebruikt om een malaria-aanval te behandelen dan om malaria te voorkomen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Slaapstoornissen, zoals slapeloosheid en nare dromen. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.

Zelden

  • Angst en neerslachtigheid (zeer zelden daarbij gedachten aan zelfmoord). Mensen met deze klachten mogen dit medicijn niet gebruiken om malaria te voorkomen.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Neem dit medicijn bij voorkeur in met wat voedsel om deze bijwerking te verminderen.
  • Draaierigheid en hoofdpijn. Heeft u hier na drie weken nog last van? Neem dan contact op met uw arts. Na stoppen kunt u nog meerdere maanden last van draaierigheid houden.
  • Oogaandoeningen. Dit kan ook na stoppen pas optreden. Raadpleeg uw arts als u wazig gaat zien of andere oogproblemen krijgt.
  • Jeuk.

Zeer zelden

  • Oorsuizen, evenwichtsstoornissen en doofheid. Neem contact op met uw arts bij oorsuizen of een verminderd gehoor.
  • Zenuw- en spieraandoeningen, zoals tintelingen of een doof gevoel in de huid, spierpijn, spierkramp, spierzwakte, pijn in gewrichten, trillende handen, coördinatiestoornissen, moeite met spreken, ongecontroleerde bewegingen en epilepsie-aanvallen. Neem contact op met een arts als u één van deze bijwerkingen merkt. Mensen met epilepsie mogen dit medicijn niet gebruiken om malaria te voorkomen.
  • Rusteloosheid, irritatie, nervositeit, paniekaanvallen, geheugenverlies en moeite met concentreren. Geheugenverlies kan soms nog enkele maanden na stoppen aanhouden.
  • Verwardheid, hallucinaties en wanen. Mensen met deze klachten mogen dit medicijn niet gebruiken om malaria te voorkomen.
  • Veranderingen in bloeddruk, opvliegers, hartkloppingen of juist een tragere hartslag. Neem bij hartklachten contact op met uw arts.
  • Grieperig gevoel met koorts, zweten. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden. Neem bij koorts die om de paar dagen terugkomt contact op met uw arts. Het kan zijn dat u dan toch malaria heeft.
  • Slaperigheid, gevoel van zwakte, vermoeidheid en een verminderde eetlust.
  • Haaruitval.
  • Bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.
  • Leverontsteking (soms merkt u dat aan een gele kleur van uw huid of oogwit).
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dit merken aan huiduitslag, galbulten, rode huid, benauwdheid en flauwvallen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden. Zeer zelden ontstaat een ernstige huidaandoening met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop het gebruik en waarschuw dan onmiddellijk een arts.
    Blijkt u overgevoelig te zijn voor mefloquine, meld dit ook aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende medicijnen niet opnieuw krijgt.

Als u veel last van bijwerkingen heeft, is het mogelijk in plaats van eenmaal per week één dosis, tweemaal per week een halve dosis te nemen. De kans op bijwerkingen is dan kleiner. Overleg hierover met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Lariam wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreedt is de volgende.

  • Rifampicine, een medicijn gebruikt bij tuberculose. De werking van mefloquine kan afnemen. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk krijgt u een ander medicijn.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Lariam gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Bij dit medicijn komen soms bijwerkingen voor die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals duizeligheid, slaperigheid, wazig zien en spierzwakte, maar ook angst, rusteloosheid, verwardheid en hallucinaties of wanen. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

alcohol drinken?
Als u duizelig wordt van mefloquine, kan alcohol deze duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Lariam gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Het risico om malaria te krijgen, is een grote bedreiging voor de gezondheid van de vrouw en het ongeboren kind. Daarom kunnen zwangere vrouwen beter niet reizen naar een gebied waar malaria voorkomt. Als dit toch nodig is:

  • Gebruikt u dit medicijn bij een malaria-aanval? Over het gebruik van dit medicijn bij een malaria-aanval tijdens de zwangerschap is nog weinig bekend. Daarom is niet zeker of het altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Er zijn andere medicijnen om een malaria-aanval te behandelen, die veiliger zijn tijdens de zwangerschap. Als deze medicijnen niet effectief genoeg zijn, kan mefloquine wel gebruikt worden. Een malaria-aanval is namelijk een groot risico voor de ongeboren baby.
  • Gebruikt u dit medicijn om malaria te voorkomen? Als u naar bepaalde gebieden reist, waar andere malariamiddelen niet effectief genoeg zijn, kunt u mefloquine gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn in de eerste 3 maanden van de zwangerschap is nog te weinig bekend. Bij vrouwen die dit medicijn in de laatste 6 maanden van de zwangerschap gebruikten, zijn tot nu toe geen problemen bij de baby gezien. Overleg hierover met uw arts of apotheek.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Voorkómen van malaria. Neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in, en hervat uw normale schema. Bedenk wel dat u nu minder beschermd bent tegen malaria. Beschermende maatregelen om muggenbeten te voorkomen, zijn dan extra belangrijk. Let op verschijnselen die op malaria kunnen wijzen, zoals griepachtige verschijnselen, koortspieken en koude rillingen. Waarschuw dan direct een arts.
  • Behandeling van malaria. Neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende dosis dan minimaal zes uur later. U verschuift dus uw schema. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik zomaar stoppen met Lariam?

U moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de kans groot dat u alsnog last krijgt van een infectie met de malariaparasiet.

Stop wel als u een allergische reactie of ernstige bijwerkingen krijgt van het medicijn. Neem in dat geval direct contact op met een arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • kuur afmaken
  • tijdens of vlak na het eten innemen

Werkzame stof

  • mefloquine

Hulpstoffen

  • poloxameer
  • cellulose, microkristallijn
  • lactose 1-water
  • maiszetmeel
  • povidon
  • alginaat ammonium
  • alginaat calcium
  • talk
  • magnesiumstearaat

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.