Bijwerkingen

Bijwerkingen
De definitie van een bijwerking is:

"Iedere schadelijke, niet bedoelde werking van een geneesmiddel, dat in de gebruikelijke dosering wordt toegediend, bij het voorkomen, ontdekken of behandelen van ziekte"

vrijwel alle geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben. Gelukkig komen bijwerkingen niet altijd voor, al worden ze in de bijsluiter omschreven. Soms zijn bijwerkingen onvermijdelijk. Het middel is dan niet erger dan de kwaal.

Grofweg zijn er 2 soorten bijwerkingen:

 1. Het geneesmiddel heeft meerdere effecten, de ongewenste effecten leiden tot bijwerkingen. Het is echter afhankelijk van de toepassing of er sprake is van een werking of een bijwerking. Twee voorbeelden:
  • Het bloeddrukverlagende middel minoxidil heeft een versterkte haargroei tot gevolg. Een bijwerking dus. Maar wordt minoxidil in een lotion toegepast als haargroeimiddel, dan kunnen bij overmatig gebruik bloeddrukschommelingen optreden, wederom een ongewenste bijwerking.
  • Hetzelfde gaat op voor bepaalde tranquilizers die spierverslappend werken. Dit leidt bij bejaarden tot een verhoogde kans op vallen. Omgekeerd zijn worden deze middelen ook toegepast bij rugpijn en stijve spieren, waarbij de optredende versuffing als bijwerking wordt gezien.
  Het is dus mede afhankelijk van de invalshoek.
 2. Het geneesmiddel heeft ongewenste effecten bij overdosering. De bijwerking is inherent aan de werking. Een logisch gevolg dus. Een voorbeeld:
  • Bloedverdunnende middelen in een te hoge dosering veroorzaken bloedingen.
De afweging blijft altijd, is het middel erger dan de kwaal. Natuurlijk zijn de meeste bijwerkingen ongewenst, ongeacht de toepassing. Misselijkheid en maagklachten zijn veel voorkomende bijwerkingen, net als hoofdpijn en duizeligheid. Soms zijn de bijwerkingen echter heel specifiek en zelfs berucht tot onacceptabel (b.v. aangeboren afwijkingen).

Het optreden van bijwerkingen is niet alleen afhankelijk van het profiel van het geneesmiddel, maar ook afhankelijk van het profiel van de patiënt. Factoren van belang zijn:

 1. Werking van lever en nieren. Bij een minder efficiënte uitscheiding/afbraak kan overdosering optreden, b.v. bij ouderen. Ook afkomst kan een rol spelen, waardoor b.v. een type leverenzym net iets verschilt. Ook roken en alcoholgebruik zijn van invloed.
 2. Geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap.
 3. Overgevoeligheid (allergie) voor een geneesmiddel. Er ontstaat een allergische reactie als "bijwerking".
 4. Verhoogde gevoeligheid (idiosyncrasie) voor een geneesmiddel. Deze aangeboren overgevoeligheid voor een geneesmiddel kan diverse verschijnselen tot gevolg hebben.

Lareb
De in de bijsluiter beschreven bijwerkingen zijn ontdekt tijdens de ontwikkelings- en testfase van een medicijn. Echter, ook na de introduktie van een geneesmiddel op de markt kunnen "nieuwe" bijwerkingen aan het licht komen. Belangrijk is natuurlijk dat deze bijwerkingen gemeld worden. In Nederland houdt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zich bezig met het in kaart brengen van gemelde bijwerkingen. Hierbij wordt exact vastgelegd onder welke omstandigheden de bijwerking is opgetreden, of er andere geneesmiddelen werden gebruikt etc. Deze resultaten worden wereldwijd uitgewisseld en vergeleken. Als de aanwijzingen sterk genoeg zijn kan de "nieuwe bijwerking" dan na registratie door de fabrikant toegevoegd worden aan de bijsluitertekst. Patienten/consumenten kunnen ook zelf rechtstreeks bijwerkingen bij Lareb melden. uitsluitend via het internet op

Meld ernstige of onverwachte bijwerkingen altijd aan arts of apotheek !
 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.