U bent hier: Medicijnencyclopedie - Medicijntekst - Zinkzalf
Links naar aandoeningen waarbij Zinkzalf kan worden gebruikt:
Beginletter geneesmiddel:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Beginletter aandoening:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Zinkzalf

"zinkoxide op de huid" als werkzame stof

Introductie Zinkzalf

Zinkoxide beschermt de huid en werkt licht indrogend. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook jeukstillend en verkoelend.

Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, luiereczeem, jeuk, koortslip, aambeien, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis.

Handelsinformatie

Zinkoxide wordt in veel preparaten voor op de huid toegepast. Het wordt verwerkt in zalven, crèmes, smeersels, lotions, strooipoeders en pasta's. Zinkoxide wordt al heel lang gebruikt in huidpreparaten.

Behalve producten die de apotheek zelf maakt of laat bereiden, is het ook verkrijgbaar onder verschillende merknamen zoals Daroderm zinkzalf, Zinkolie en Zinkzalf.

Het is ook verkrijgbaar in combinatie met andere werkzame stoffen als het merkloze Miconazol/Zinkoxide smeersel FNA, Miconazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA, Clotrimazol/zinkoxide smeersel FNA, Clotrimazol/zinkoxide kalkwaterzalf FNA, Tetracycline/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA, Lidocaïne/Zinkoxide smeersel FNA, Tetracycline/Zinkoxide smeersel FNA, Levomenthol/Zinkoxide schudsel FNA en Koolteer/Zinkoxide pasta FNA, Calamineschudsel FNA (zie de tekst Calamineschudsel) en onder de merknaam Nestosyl (zie de tekst Pramocaïne met zinkoxide op de huid).

Wilt u Zinkzalf bestellen?

Schrijft uw arts Zinkzalf voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik Zinkzalf gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Let op: dit medicijn kan vlekken in kleding of linnengoed veroorzaken. Gebruik daarom een gaasje of verband, zodat dit huidmiddel niet op kleding of beddengoed komt.

Zinkoxidezalf (zinkzalf) of -crème
Smeer de zalf of crème dun op. Dek de huid daarna eventueel af met een gaasje of verband. U voorkomt hiermee dat de zalf of crème op kleding of beddengoed komt. Eventuele resten zalf of crème kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

ZOK-zalf (zinkoxide-kalkwaterzalf)
Roer de zalf voor gebruik om met een spatel. Breng in een dunne laag aan. Dek de huid daarna af met scheurlinnen of Engels pluksel. U kunt ook de ZOK-zalf met een spatel op een verband smeren en dit op de huid aanbrengen. Eventuele resten ZOK-zalf kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

Zinkoxidepasta
Breng een dunne laag pasta met een spatel op de huid aan, dek de huid daarna af met scheurlinnen of Engels pluksel. U kunt ook de pasta met een spatel op een verband smeren en dit verband op de huid aanbrengen. Eventuele resten pasta kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

Zinkoxidesmeersel (zinkolie)
Roer voor gebruik het smeersel om met een spatel. Breng het smeersel voorzichtig op de huid aan. Eventuele resten smeersel kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

Zinkoxideschudsel (lotio alba)
Schud de fles voor gebruik goed om. Breng de lotion met een watje op de huid aan en laat indrogen. Voordat u nieuwe lotion aanbrengt, kunt u resten poeder verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

Zinkoxidezalf of -crème tegen aambeien
Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de zalf of crème op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. De tube is ook leverbaar met een canule (tuitje). U kunt de zalf of crème dan wat dieper in de anus brengen.

Wanneer?
U kunt zinkoxide op de huid naar behoefte aanbrengen. Meestal is 2 keer per dag voldoende.

Hoe lang?
U kunt zinkoxide op de huid toepassen zolang u het nodig heeft.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Zinkoxide op de huid geeft vrijwel geen bijwerkingen. De bijwerkingen zijn verder afhankelijk van de basis (de soort zalf) waar de zinkoxide in is verwerkt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden, bij gebruik bij wondverzorging

  • Irritatie van de wondrand. Doorligplekken moeten zeer zorgvuldig worden behandeld. Overleg hierover met uw arts of uw verpleegkundige.

Bij gebruik van zinkoxideschudsel op alcoholbasis (lotio alba spirituosa)

Regelmatig

  • Prikkeling van de huid, met name op open wondjes, irritatie, uitdroging van de huid door de aanwezigheid van alcohol.

Bij gebruik van zinkoxideschudsel (lotio alba) en Zinkoxide strooipoeder

Zelden

  • Slechte wondgenezing als talk in wondjes komt. Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.

Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft Zinkzalf wisselwerkingen met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende wegsmeert.

Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Als ik Zinkzalf gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit huidmiddel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Zinkzalf gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt zinkoxide op de huid veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Breng zinkoxide op de huid dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.

Kan ik zomaar stoppen met Zinkzalf?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.
Pagina opgevraagd 25-6-2017
Laatste herziening: 31-10-2013
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.