U bent hier: Medicijnencyclopedie - Medicijntekst - Prunacolon
Links naar aandoeningen waarbij Prunacolon kan worden gebruikt:
Beginletter geneesmiddel:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Beginletter aandoening:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Prunacolon

"senna" als werkzame stof

Introductie Prunacolon

Senna heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij:
 • verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping (zoals op reis);
 • om de darmen te legen voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie.

Handelsinformatie

Senna bevat de bladeren of vruchten (peulen) van de struiken Cassia senna en Cassia angustifolia. Ook extracten van de bladeren of vruchten worden gebruikt. Senna is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

Senna is zonder recept verkrijgbaar als tabletten, dragees, granulaat (korrels) en drank. Ook de gedroogde vruchten of bladeren zijn zonder recept te koop. De losse vruchten of bladeren hebben niet altijd precies dezelfde samenstelling of werkzaamheid.

Senna is onder andere op de markt onder de merknamen Sennocol en Fuca excellent, Lucovitaal stoelgang senna tabletten, Prunacolon en Prunasine. De losse bladeren heten ook Sennae folium en en de losse vruchten Sennae fructus.
Het is ook verkrijgbaar in combinatie met een of meer andere werkzame stoffen onder de merknaam Agiolax.

Wilt u Prunacolon bestellen?

Schrijft uw arts Prunacolon voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik Prunacolon gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking, het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?
 • Tabletten of dragees: neem de tabletten of dragees in met een glas water, zonder te kauwen.
 • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje of maatlepel.
 • Granulaat (korrels): los dit op in water door te roeren. Drink het vervolgens op. U mag het middel ook oplossen in een warme drank, zoals thee.
Wanneer?
 • Meestal kunt u senna 's ochtends voor het ontbijt of 's avonds voor het slapengaan innemen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van uw medicijn. De aanwijzingen kunnen namelijk per medicijn verschillen. Houd er rekening mee dat de ontlasting meestal na 6 tot 12 uur op gang komt.
 • Bij gebruik om de darm te legen voorafgaand aan een darmonderzoek: neem het middel 's middags in op de dag vr het onderzoek.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn niet vaker dan 2 tot 3 keer per week en niet langer dan 2 weken achtereen. U heeft anders kans dat de ontlasting niet meer uit zichzelf op gang komt. Dan heeft u steeds een laxeermiddel nodig.

Raadpleeg uw arts of apotheek als u niet binnen 2 dagen het gewenste resultaat heeft.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

 • Rode of bruine kleuring van de urine. Afhankelijk van uw voeding kan de kleur de ene dag sterker zijn dan de andere. De rode of bruine kleur is afkomstig van de werkzame stoffen in senna die via de urine het lichaam verlaten. Het verschijnsel is dus onschuldig.
Zelden
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, winderigheid, diarree, buikpijn en buikkramp. Dit gaat meestal vanzelf over. Het treedt soms op bij mensen met een prikkelbare darm. Stop onmiddellijk met dit middel als u ernstige buikkrampen of ernstige aanhoudende buikpijn krijgt. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor senna. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt

Bij langdurig gebruik of te hoge dosering
Gebruik dit medicijn niet vaker dan 2 of 3 keer per week. Gebruik het niet langer dan 2 weken, behalve als uw arts u anders adviseert. Bij langdurig gebruik of te hoge doseringen kunnen de volgende bijwerkingen ontstaan:

 • Verlamming van de dikke darm. Deze kan dan niet meer op natuurlijke wijze de darminhoud verwerken.
 • Ernstige diarree
 • Te weinig kalium en natrium in het bloed. U merkt dat aan spierkramp, vermoeidheid, hartkloppingen, sufheid of een verminderde eetlust. Raadpleeg dan uw arts.

Kinderen zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen dit medicijn niet gebruiken, behalve als de arts het voorschrijft.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van n van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft Prunacolon wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codene, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Als ik Prunacolon gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Hiervoor zijn geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals witbrood, uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet kan juist een gunstig effect hebben. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik Prunacolon gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt slechts in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Houd er rekening mee dat de ontlasting meestal na 6 tot 12 uur op gang komt.

Kan ik zomaar stoppen met Prunacolon?

U kunt op elk moment in n keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Heeft u het verschillende weken gebruikt, dan kan uw darm er aan gewend zijn geraakt. Hierdoor kunt u juist extra last krijgen van verstopping. Gebruik het daarom nooit langer dan 2 weken achtereen. Overleg met uw arts of apotheker als u het langer nodig heeft of als u het te lang heeft gebruikt, waardoor uw darmen niet meer op gang komen.
Pagina opgevraagd 24-5-2017
Laatste herziening: 28-11-2013
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.