U bent hier: Medicijnencyclopedie - Medicijntekst - Inderm
Links naar aandoeningen waarbij Inderm kan worden gebruikt:
Beginletter geneesmiddel:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Beginletter aandoening:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Inderm

"erytromycine op de huid" als werkzame stof

Introductie Inderm

Erytromycine is een antibioticum van de macrolide-groep, het remt de groei van sommige bacteriën.

Artsen schrijven erytromycine op de huid voor bij acne en soms ook bij een andere huidaandoening, zoals 'pitted keratolytis' (putjeszolen).

Handelsinformatie

Erytromycine is sinds 1952 in internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Eryacne, Inderm en Zineryt. Voor op de huid is het te verkrijgen als lotion en als gel.

Wilt u Inderm bestellen?

Schrijft uw arts Inderm voor en wilt u direct bestellen? Wij bezorgen alle receptmedicijnen gratis thuis. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet ik Inderm gebruiken?

Hoe?
  • Sommige producten met erytromycine zijn brandbaar. Gebruik die producten NIET in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret.
  • Maak de huid schoon met lauw water voordat u dit medicijn aanbrengt.
  • Breng dit medicijn dun aan. Niet alleen op de pukkels, maar op alle huiddelen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
  • Breng dit medicijnalleen aan op onbeschadigde huid. Zorg dat de lotion niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct met veel water.

Wanneer?

Bij acne
Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Meestal 's ochtends en 's avonds na het wassen. Soms adviseert uw arts om dit medicijn alleen ’s ochtends aan te brengen en benzoylperoxide of tretinoïne 's avonds.

Bij putjeszolen
Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Meestal 's ochtends en ’s avonds na het wassen.

Hoe lang?

Bij acne
Raadpleeg uw arts als u na een maand nog geen duidelijke verbetering ziet. Mogelijk is de bacterie die bij u de ontstekingen veroorzaakt ongevoelig is voor erytromycine. Heeft u wel baat bij dit middel, dan zal de arts meestal binnen drie maanden een minder sterk middel voorschrijven, zoals benzoylperoxide. Dit kunt u dan gebruiken zolang u last heeft van acne.

Bij putjeszolen
Meestal zal uw arts u adviseren na twee weken het gebruik te stoppen. De bacterie is dan voldoende bestreden. Andere medicijnen tegen zweetvoeten kunt u wel langer blijven gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Irritatie van de huid, zoals roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Deze bijwerking gaat meestal binnen enkele dagen gebruik over. Als u erg veel last van deze bijwerking heeft, kunt u dit medicijn ook minder vaak aanbrengen, bijvoorbeeld eenmaal per dag in plaats van twee keer per dag. U heeft dan minder last van deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken gebruik nog steeds last heeft van deze bijwerking.
Zeer zelden
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en uitslag op de huid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft Inderm wisselwerkingen met andere medicijnen?

U kunt meer last krijgen van huidirritatie als u ook andere huidmiddelen tegen acne gebruikt die irriterend op de huid werken. Soms schrijft de arts voor om het ene medicijn 's ochtends en het andere 's avonds te gebruiken.

Als ik Inderm gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken, alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Inderm gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken.Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Breng dit medicijn dan alsnog aan. Wacht een paar uur voor u de volgende dosis aanbrengt om de huid niet te veel te irriteren.

Kan ik zomaar stoppen met Inderm?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Pagina opgevraagd 25-6-2017
Laatste herziening: 9-7-2013
 
Disclaimer
 

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 
Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.