Abatacept Voor Infusie Nvza 1 mg
Abatacept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen, die ontstekingen afremmen en de ziekte rustiger maken.
Verpakking: 1 Mg
EAN:
Nvza













Medicijn-informatie
Abatacept
"abatacept" als werkzame stof
Introductie Abatacept
Abatacept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen, die ontstekingen afremmen en de ziekte rustiger maken.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.
Handelsinformatie
Abatacept is sinds 2007 internationaal op de markt. Het wordt in ziekenhuizen toegepast onder de merknaam Orencia in infusen en injecties.
Hoe moet ik Abatacept gebruiken?
Dit medicijn kan alleen onder medisch toezicht in een ziekenhuis worden gebruikt.
Hoe?
Het medicijn wordt de eerste keer via een infuus gedurende 30 minuten toegediend. Daarna moet u nog 1 tot 2 uur onder medisch toezicht blijven vanwege mogelijke reacties op het infuus (zie Bijwerkingen).
De volgende keren kan het als infuus of als onderhuidse injectie worden toegediend.
Wanneer?
Meestal volgt u één van deze schema's:
- na het eerste infuus volgen er nog 2 na telkens 2 weken. Daarna krijgt u elke 4 weken een infuus.
- Of: na het eerste infuus krijgt u binnen een dag een onderhuidse injectie toegediend. Daarna krijgt u 1x per week een onderhuidse injectie.
- Als een infusie niet geschikt voor u is, krijgt u alleen 1x per week een onderhuidse injectie.
Indien de ziekte duidelijk verbetert, kan de behandeling worden gestopt en weer hervat als de ziekte opvlamt.
Hoe lang?
Indien na 6 maanden nog altijd geen effect is te merken, heeft verdere toediening van dit middel waarschijnlijk geen zin.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- Infecties aan de neus, keel, bijholten en het middenoor. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u last van koorts of een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts.
Zelden
- Reactie op het infuus, tijdens of binnen een uur na het infuus. De verschijnselen zijn onder andere duizeligheid, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, zeer zelden hartklachten of longklachten. Deze infuusreacties komen het vaakst voor bij het eerste en tweede infuus. Bij volgende infusen nemen de verschijnselen gewoonlijk af. Als het gebeurt tijdens een infuus, moet het infuus onmiddellijk worden gestopt. De arts of verpleegkundige zal de bloeddruk tijdens het infuus en daarna regelmatig controleren. Artsen schrijven meestal andere medicijnen voor om deze klachten te verminderen, zoals de pijnstiller paracetamol, middelen tegen allergie en inhalatoren tegen benauwdheid.
- Infecties van de luchtwegen (longonsteking) of urinewegen en griep. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u last van koorts of een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts. Onderzoek naar tuberculose vindt plaats voor, tijdens en tot zes maanden na het laatste infuus. Zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed; dit kan soms pas na enkele weken gebruik merkbaar worden. Bij ernstige infecties of bloedinfecties moet het gebruik worden gestopt.
- Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en gevoel van zwakte.
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en een verstoorde spijsvertering.
- Verhoogde bloeddruk. Daarom zal de arts de bloeddruk regelmatig controleren.
- Zweertjes of aften in de mond.
- Oogklachten, zoals oogontsteking. Zeer zelden droge ogen en problemen met met gezichtsvermogen.
- Huidklachten, zoals huiduitslag, haarverlies en jeuk. Zeer zelden een droge huid, galbulten of zweertjes op de huid.
- Pijn in de armen en benen. Zeer zelden pijn in de gewrichten.
- Hoest. Zeer zelden kortademigheid, benauwdheid en dichte keel. Ook als u COPD heeft, kunt u meer last krijgen van hoesten en kortademigheid. Als u (meer) last krijgt van deze klachten, waarschuw dan uw arts.
- Tintelend of doof gevoel in de ledematen.
- Blozen.
Zeer zelden
- Hartkloppingen of juist vertraagde hartslag.
- Tijdelijk wegblijven van de menstruatie, andere stoornissen van de menstruatie en opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten).
- Psychische verschijnselen, zoals depressie, angstgevoelens en slapeloosheid.
- Overmatig zweten. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
- Een verhoogde kans op infecties en bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerking ontstaat door een tekort aan witte bloedcellen en bloedplaatjes. Neem contact op met uw arts bij onverklaarbare koorts of keelpijn, blaren in de mond en keel, onverklaarbare bloedneuzen, onderhuidse bloedingen en blauwe plekken. Door het tekort aan witte bloedcellen bent u ook bevattelijker voor infecties door virussen, bacteriën of schimmels. Neem altijd contact op met uw arts bij infecties als verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.
- Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Ernstige allergie (met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd, shock) kan in een enkel geval voorkomen. Dat is de reden dat het ziekenhuis u tijdens en vlak na het infuus goed in de gaten houdt.
Raadpleeg uw arts als u last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Abatacept wisselwerkingen met andere medicijnen?
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Vaccins. Dit medicijn kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u gevaccineerd moet worden.
- Adalimumab, etanercept en infliximab, TNF-alfa-remmers, onder andere gebruikt bij reuma. Deze middelen verminderen de weerstand, net zoals abatacept. Hierdoor kunt u sneller infecties oplopen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Als ik Abatacept gebruik, mag ik dan...
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Abatacept gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend.
Gebruik daarom tijdens en tot en met 6 maanden na de laatste infusie betrouwbare anticonceptie, bijvoorbeeld de pil of condooms.
Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.
Kan ik zomaar stoppen met Abatacept?
U gebruikt dit medicijn volgens een schema. Stop niet zomaar met het gebruik. De klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Werkzame stof
- abatacept
Hulpstoffen
- * geen hulpstof bekend
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.