de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Cad Orange Bruisgranulaat 500mg/880ie In Sachet 30 st

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.

Verpakking: 30 St
EAN: 8712691216319

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

14,43

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.

EAN: 8712691216319


Medicijn-informatie

Cad

"calciumcarbonaat met vitamine D" als werkzame stof

Introductie Cad

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.

Handelsinformatie

Calciumcarbonaat en colecalciferol zijn allebei al tientallen jaren op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen CaD, Calci Chew D3, Calci BoneD3, D-Curalcium, Kalcipos-D, Tacal D3 en als het merkloze Calcium/vitamine D. Het is te verkrijgen in bruisgranulaat (zakjes), bruistabletten, kauwtabletten en gewone tabletten.

Hoe moet ik Cad gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Bruistabletten en bruisgranulaat: eerst oplossen in een glas water. Zodra er geen gasbelletjes meer ontstaan, direct opdrinken.
  • Kauwtabletten: goed fijnkauwen voor het doorslikken.
  • Gewone tabletten: innemen met een half glas water of met een andere drank.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen.

Als u het 2 of drie 3 per dag gebruikt kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond 4 uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?

  • Tekort aan calcium en vitamine D: vaak is een tekort in enkele weken tot maanden opgeheven.
  • Botontkalking: waarschijnlijk zult u dit middel langdurig moeten gebruiken. Soms voert de arts een botdichtheidsmeting uit.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

  • Maag- en darmklachten: irritatie, winderigheid en oprispingen.
  • Verstopping (obstipatie). Gebruik dit middel daarom niet als u langdurig last heeft van verstopping.

Zeer zelden

  • Nierstenen. Raadpleeg uw arts als u ooit nierstenen heeft gehad. U heeft hier dan meer kans op. U vermindert deze kans als u extra veel drinkt, vooral bij het opstaan, bij slapengaan en tijdens de hoofdmaaltijden.

Zeer zelden, en alleen bij langdurig gebruik (maanden) van hogere doseringen

  • Te veel calcium in het bloed, vooral als u een verminderde nier- of schildklierwerking heeft. Heeft u plotseling gebrek aan eetlust, spierzwakte, braken, verstopping, hevige dorst en moet u veel plassen? Waarschuw dan uw arts. Deze verschijnselen kunnen duiden op te veel calcium. Bij dialysepatiënten zal het bloed regelmatig op te veel calcium worden gecontroleerd.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Cad wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Calciumcarbonaat vermindert de opname in het lichaam van de volgende middelen bij gelijktijdig innemen. De werking van deze middelen neemt dan af. Gebruik deze medicijnen daarom alleen ruim vóór of na calciumcarbonaat. Per medicijn vindt u welke tijdsperiode veilig is.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere middelen tegen botontkalking alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur, ibandroninezuur en risedroninezuur. Neem deze medicijnen minstens 2 uur vóór het medicijn met calcium.
  • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline, tetracycline en demeclocycline. Neem de antibiotica minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Antibiotica van het chinolon-type, zoals ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine, ofloxacine en pipemidinezuur. Overleg met uw arts of een ander antibioticum mogelijk is voor u. Zo niet, neem de antibiotica dan minstens 4 uur vóór het medicijn met calcium.
  • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine. Neem deze medicijnen minimaal 2 uur vóór het medicijn met calcium of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? U mag dit niet samen gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
    Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen ZONDER gereguleerde afgifte. Neem het medicijn met ijzer minimaal 2 uur vóór het medicijn met calcium of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem eltrombopag minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met dit medicijn. Of misschien kan uw arts één van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Cad gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Eet bij voorkeur geen spinazie, zemelen en graanproducten tegelijk met het innemen van dit middel. Deze voedingsmiddelen verminderen de opname van calcium. U kunt deze voedingsmiddelen natuurlijk wel nemen op een ander tijdstip van de dag.

Mag ik Cad gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In een normale dosering tegen botontkalking kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Houdt u wel aan de dosering in de bijsluiter en let daar ook op bij het combineren van verschillende vitamineproducten. Een overdosering vitamine D kan namelijk wel schadelijk zijn voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Kies daarom vaste tijdstippen. Af en toe een keer vergeten is echter niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het middel dan alsnog in.

Kan ik zomaar stoppen met Cad?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • eerst oplossen in water

Werkzame stof

  • calciumcarbonaat
  • colecalciferol

Hulpstoffen

  • citroenzuur 0-water
  • mannitol
  • sinaasappelessence
  • saccharine natrium-0-water
  • zetmeel, gemodificeerd, soort onbekend
  • saccharose
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.