eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Cimetidine Accord Tablet Filmomhuld 800mg 30 st

 

Cimetidine is een maagzuurremmer. Het behoort tot de H2-blokkers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Verpakking: 30 St
EAN: 5060149310403
Accord Healthcare BV

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

51,18

Cimetidine is een maagzuurremmer. Het behoort tot de H2-blokkers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

EAN: 5060149310403
Accord Healthcare BV


Cimetidine

"cimetidine" als werkzame stof

Introductie Cimetidine

Cimetidine is een maagzuurremmer. Het behoort tot de H2-blokkers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Cimetidine wordt gebruikt bij maagklachten en maag- of darmzweren. Verder wordt het toegepast bij jeuk bij een vorm van kanker, de ziekte van Hodgkin, en bij overmatig zweten bij mensen in de laatste levensfase.

Handelsinformatie

Cimetidine is sinds 1976 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Cimetidine en Cimetidinum in tabletten en bruistabletten.

Hoe moet ik Cimetidine gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Gewone tabletten: innemen met een half glas water.
  • Bruistabletten eerst in water uiteen laten vallen.

Wanneer?

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Als u vooral 's nachts klachten heeft, kunt u het middel het best 's avonds na de maaltijd of voor het slapengaan innemen. Bovendien is 's nachts de zuurproductie in de maag het grootst, zodat u dan het meest profijt heeft van de zuurremmende werking.
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Neem dit medicijn dan 's ochtends na het ontbijt en 's avonds na de avondmaaltijd of voor het slapengaan in. Op deze momenten is de aanmaak van zuur het grootst, zodat u dan het meest profijt heeft van de zuurremmende werking.
  • Gebruikt u dit medicijn 4 keer per dag? Neem dit medicijn dan na elke maaltijd en voor het slapengaan in. Op deze momenten is de aanmaak van zuur het grootst, zodat u dan het meest profijt heeft van de zuurremmende werking.
  • Heeft u voornamelijk klachten tijdens het eten? Neem dit medicijn dan een uur voor de maaltijd in.

Hoe lang?
De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt. Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om een terugkomst van de zweer te verhinderen.

Als u het medicijn gebruikt om een terugkomst van de zweer te voorkomen die ontstaan bij gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet u doorgaan zolang u deze medicijnen slikt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Diarree, en spier- of gewrichtspijn. Deze bijwerking gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Bij de man: borstvorming (opzwellen van de borstklieren). Dit treedt meestal op als u dit medicijn langer dan een maand gebruikt. Als u met dit medicijn stopt, gaat deze bijwerking meestal weer over.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts of een ernstige huidafwijking. Ook kan het zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan uw apotheker door dat u overgevoelig bent voor cimetidine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt

Zeer zelden

  • Haaruitval, jeuk en roodheid van de huid. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Verwardheid bij ouderen. Als u met dit medicijn stopt, gaat deze bijwerking weer over.
  • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.
  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid en braken.
  • Seksuele stoornissen, zoals impotentie. Deze bijwerking gaat over als u met dit medicijn stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
  • Psychische klachten zoals depressie, waandenkbeelden (hallucinaties), irritatie en slaapstoornissen. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
  • Dubbel zien. Heeft hier erg veel last van, raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Cimetidine wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Het antistollingsmiddel acenocoumarol. Cimetidine versterkt de werking van dit antistollingsmiddel. Gebruik in dat geval geen cimetidine, maar vraag uw arts een andere H2-blokker voor te schrijven die deze wisselwerking niet heeft.
  • Hart- en vaatmiddelen van de groep calciumblokkers, namelijk amlopidine, barnidipine, felodipine, isradipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine, nimodipine en nitrendipine. Deze medicijnen kunnen in combinatie met cimetidine meer bijwerkingen geven, zoals opgezwollen enkels of onderbenen, hoofdpijn, blozen en duizeligheid. Neem in dat geval contact op met uw arts.
  • De hart- en vaatmiddelen diltiazem en verapamil. Deze medicijnen kunnen in combinatie met cimetidine meer bijwerkingen geven, zoals een te sterke daling van de hartslag en bloeddruk. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn tegen het maagzuur voorschrijven of de dosering van diltiazem of verapamil verlagen.
  • Sommige medicijnen tegen depressiviteit van de tricyclische groep. Dit zijn amitriptyline, doxepine, imipramine en nortriptyline. De hoeveelheid van deze medicijnen in het bloed kan toenemen. Overleg hierover met uw arts. Wellicht kan deze u een ander medicijn tegen het maagzuur voorschrijven.
  • Bepaalde slaap- en rustgevende medicijnen (midazolam, alprazolam). Cimetidine versterkt de werking en bijwerkingen van deze medicijnen. Hierdoor kunt u meer last krijgen van sufheid. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven hebt gekregen. Misschien kan hij u een ander medicijn voorschrijven dat de wisselwerking niet heeft.
  • Carbamazepine en fenytoïne, onder andere gebruikt bij epilepsie, verdwijnen minder snel uit het lichaam. Hierdoor kan er te veel van in het bloed komen. U zult de hoeveelheid carbamazepine en fenytoïne in uw bloed regelmatig moeten laten controleren. De arts zal de dosering dan eventueel verlagen.
  • Ketoconazol, itraconazol en posaconazol (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in de bloedbaan opgenomen te kunnen worden. Cimetidine vermindert juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komen. Neem deze medicijnen daarom in met een zure koolzuurhoudende frisdrank, zoals cola. De inhoud van de maag wordt hierdoor tijdelijk weer zuur, zodat de antischimmelmiddelen opgenomen kunnen worden. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol (Trisporal OS) en de tabletten met posaconazol (Noxafil tablet). Hiervoor is geen zure maaginhoud nodig.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met cimetidine wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Het medicijn tegen erectiestoornissen sildenafil. De hoeveelheid sildenafil in het bloed kan door dit medicijn stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Gebruik niet meer dan 25 mg sildenafil per 24 uur als u dit medicijn gebruikt.
  • Theofylline, een medicijn tegen benauwdheidsklachten. De hoeveelheid theofylline in uw bloed kan toenemen. U kunt dan last krijgen van maagklachten, hoofdpijn, duizeligheid en epileptische aanvallen. Gebruik daarom liever geen cimetidine, maar een andere H2-blokker die deze wisselwerking niet heeft, zoals ranitidine. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Bosutinib, dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met cimetidine worden deze middelen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Overleg hierover met uw arts.
  • Carmustine, een medicijn tegen kanker. Cimetidine versterkt de werking van carmustine. Gebruik in dat geval geen cimetidine, maar vraag uw arts een andere H2-blokker voor te schrijven die deze wisselwerking niet heeft.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Cimetidine kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Cimetidine gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Sommige mensen zijn de eerste dagen duizelig. Na een aantal dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

alles eten?
U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.
Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

Mag ik Cimetidine gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wil worden. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt namelijk in vrij grote hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Cimetidine?

Als u dit medicijn langer dan acht weken achter elkaar heeft gebruikt, kunt u beter niet in één keer stoppen. Uw maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor uw klachten weer terugkomen. U kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.

Heeft u het korter dan acht weken gebruikt, dan kunt u wel in één keer stoppen. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Als u eerder stopt, kan het slijmvlies van de maag of darm nog niet voldoende zijn genezen. Uw klachten kunnen later terugkomen. Ga daarom zolang door als uw arts adviseert, ook al zijn uw klachten verdwenen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)

  • cimetidine

  • lactose 1-water
  • maiszetmeel
  • povidon
  • carboxymethylzetmeel natrium
  • siliciumdioxide
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • macrogol 400
  • titaandioxide
  • chinolinegeel
  • ferrioxide, geel
  • indigokarmijn

Cimetidine Accord Tablet Filmomhuld 800mg wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept.

Preferentiebeleid is niet van toepassing.

Let op: Er gelden aanvullende voorwaarden voor de vergoeding door de zorgverzekeraar.

[stand mei 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.