eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Cytomel Tablet 12,5mcg 30 st

 

Liothyronine is een schildklierhormoon.Artsen schrijven het voor bij een te trage schildklierwerking en als toevoeging op de medicijnen gebruikt bij een te snelle schildklierwerking.

Verpakking: 30 St
EAN: 8716955501050
Ace Pharmaceuticals BV

direct leverbaar

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

48,74

Liothyronine is een schildklierhormoon.Artsen schrijven het voor bij een te trage schildklierwerking en als toevoeging op de medicijnen gebruikt bij een te snelle schildklierwerking.

EAN: 8716955501050
Ace Pharmaceuticals BV


Cytomel

"liothyronine" als werkzame stof

Introductie Cytomel

Liothyronine is een schildklierhormoon.

Artsen schrijven het voor bij een te trage schildklierwerking en als toevoeging op de medicijnen gebruikt bij een te snelle schildklierwerking.

Handelsinformatie

Liothyronine is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cytomel in tabletten.

Liothyronine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Novothyral. Dit combinatiepreparaat is officieel niet in Nederland in de handel, maar is op speciaal verzoek van de voorschrijvend arts door de fabrikant te leveren. De arts moet in dit verzoek verklaren waarom hij dit middel voor een bepaalde patiënt wil voorschrijven (de zogenaamde artsenverklaring). Het wordt dan via de apotheek geleverd.

Hoe moet ik Cytomel gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip: bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?

  • Te traag werkende schildklier: in de meeste gevallen moet u dit middel uw leven lang gebruiken.
  • Te snel werkende schildklier: hoe lang u dit middel moet gebruiken, is afhankelijk van de oorzaak van de schildklierziekte. In de meeste gevallen moet u de combinatie van een schildklierremmer met dit schildklierhormoon uw leven lang gebruiken. In enkele gevallen moet u de combinatie van een schildklierremmer met dit schildklierhormoon een jaar tot anderhalf jaar slikken en wordt daarna gekeken of u ook zonder medicijnen kunt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Bij een optimale dosering treden in het algemeen geen bijwerkingen op, omdat dit middel uw eigen schildklierhormoon vervangt. Uw arts zal continu meten of de dosering correct is.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden

  • Te traag werkende schildklier. Dit kan betekenen dat de dosering te laag is. Neem in dat geval contact op met uw arts.
  • Te snel werkende schildklier, een gejaagd gevoel, hartkloppingen, transpireren of diarree, kan betekenen dat de dosering te hoog is. Neem in dat geval contact op met uw arts.
    Bij mensen met hartfalen kunnen de genoemde verschijnselen erop wijzen dat het hartfalen verergert door een te hoge dosering. Neem ook dan contact op met uw arts.
  • Pijn op de borst bij inspanning. Bij mensen met hartkramp (angina pectoris) kan dit medicijn een aanval uitlokken door een te hoge dosering. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt.
  • Hartaandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval bij een te hoge dosering. De kans hierop is groter bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad. Waarschuw uw arts, als u plotseling pijn op de borst krijgt.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Cytomel wisselwerkingen met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Liothyronine kan de werking van de bloedverdunner versterken, waardoor bloedingen kunnen ontstaan. Vertel de trombosedienst dat u liothyronine gebruikt en geef door wanneer de dosering wijzigt. Als u eenmaal bent ingesteld op deze combinatie is er geen probleem.

Gebruik liothyronine NIET tegelijkertijd met de volgende middelen. Ze verminderen de opname van liothyronine.

  • Maagzuurbinder. Dit zijn meestal zonder recept verkrijgbare middelen, met bijvoorbeeld algeldraat, calciumcarbonaat of magnesiumhydroxide als werkzame stof. Deze middelen verminderen de opname van liothyronine in het lichaam. Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter. U kunt ook liothyronine ten minste 2 uur vóor de maagzuurbinder nemen of 4 uur na de maagzuurbinder. Didanosine drank bevat ook een maagzuurbinder. Neem liothyronine ten minste 2 uur vóór de didanosine drank of 4 uur na de didanosine drank. Didanosine capsules hebben deze wisselwerking niet.
  • Medicijnen die calcium bevatten. Neem liothyronine ten minste 2 uur vóor het medicijn met calcium of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Sucralfaat, een middel tegen maag- of darmzweer en slokdarmontsteking. Neem sucralfaat ten minste 2 uur na liothyronine.
  • Colestyramine en colesevelam, galzuurbindende middelen, die worden gebruikt bij een te hoog cholesterolgehalte. Neem deze middelen ten minste 4 uur na liothyroxine.
  • IJzer en vitamine/mineralenpreparaten met ijzer. Zorg dat u deze middelen minstens 2 uur na liothyronine inneemt. Een ijzerpreparaat met gereguleerde afgifte mag u helemaal niet samen met liothyronine gebruiken. De gereguleerde afgifte is te herkennen aan 'MGA' of 'retard'. Overleg met uw arts of een ijzerpreparaat ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
  • Calciumproducten verminderen de opname van liothyroxine in het lichaam. Neem liothyroxine ten minste 2 uur vóór calcium in.
  • Orlistat, een middel tegen overgewicht. Overleg hierover met uw arts.
  • Sevelameer, een middel dat gebruikt wordt door hemodialysepatiënten. Neem sevelameer een paar uur voor of na de liothyronine in.
  • Polystyreensulfonzuur, een middel gebruikt bij nierziekten. Neem polystyreensulfonzuur een paar uur voor of na de liothyronine in.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Cytomel gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Cytomel gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter levothyroxine gebruiken. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op dit medicijn. Overleg hierover met uw arts.

N.B. Gebruikt u liothyronine in combinatie met carbimazol, propylthiouracil of thiamazol, waarschuw dan direct uw arts zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Deze combinatie kan ongunstige effecten hebben op uw kind. Het kan zijn dat u gedurende de zwangerschap de therapie moet staken. Dat zal uw arts bepalen.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Als u borstvoeding wilt geven, kunt u beter levothyroxine gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Gebruikt u dit middel 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Cytomel?

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit middel. De kans is groot dat uw klachten terugkeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • in de koelkast bewaren (2-8 c)
  • buiten koelkast max. 30 dagen houdbaar

  • liothyronine

  • gelatine
  • carmellose polymeer
  • calciumsulfaat 2-water
  • magnesiumstearaat

Cytomel Tablet 12,5mcg wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept.

Preferentiebeleid is niet van toepassing.

[stand mei 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.