Eklira Genuair Inhalpdr 322mcg 60do 1 st
Aclidinium is een luchtwegverwijder.
Verpakking: 1 St
EAN: 8718438002382
Covis Pharma Europe BV
direct leverbaar


Verpakking: 1 St
Bestelaantal:
1 st
Prijs:
41,11Aclidinium is een luchtwegverwijder.
EAN: 8718438002382
Covis Pharma Europe BV











Medicijn-informatie
Eklira
"aclidinium" als werkzame stof
Introductie Eklira
Aclidinium is een luchtwegverwijder.
Artsen schrijven het voor bij COPD.
Handelsinformatie
Aclidinium is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Eklira Genuair in inhalatiepoeder.
Aclidinium wordt in inhalatiepoeder ook gebruikt in een combinatie met formoterol onder de merknaam Duaklir Genuair.
Hoe moet ik Eklira gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Goed inhaleren vergt veel oefening
De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Deze persoon kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheek om advies.
- Haal de inhalator uit het zakje.
- Verwijder het beschermkapje van het mondstuk.
- Houd de inhalator rechtop, met het mondstuk naar u toe, en de groene knop aan de achterkant. Houd de inhalator niet scheef! Het controlevenster aan de voorkant is rood.
- Druk de groene knop in en LAAT daarna weer LOS. De groene knop komt weer naar boven en het controlevenster is groen geworden. Blijf de inhalator rechtop houden.
- Adem uit met uw gezicht afgewend van de inhalator en sluit uw lippen stevig rond het mondstuk.
- Adem krachtig en diep in. Het poeder komt zo dieper in de longen.
- Tijdens het inhaleren hoort u een klik. Blijf inademen nadat u de klik heeft gehoord. Dit is een teken dat u juist inhaleert.
- Hou na inhalatie de adem 5-10 tellen vast en haal het mondstuk uit uw mond.
- Adem vervolgens uit.
- Controleer of het controlevenster rood is geworden. Zo ja: u heeft goed geïnhaleerd. Zo nee: adem nogmaals diep uit met uw gezicht afgewend van de inhalator en sluit uw lippen nogmaals stevig om het mondstuk. Adem nogmaals krachtig en diep in.
- Plaats het beschermkapje weer op het mondstuk. Dit is belangrijk om het poeder in de inhalator te beschermen tegen vocht.
- Let op: het is belangrijk na het indrukken van de groene knop deze weer los te laten. Inhaleer dus nooit, terwijl u de groene knop ingedrukt houdt!
- De inhalator bevat ook een venster met het aantal doseringen. Een volle inhalator bevat 60 inhalaties. Het venster toont het aantal overblijvende doseringen per tientallen: dus van 60 daalt deze langzaam naar 50, 40 en zo verder naar 0. Als de rode strook in het dosisvenster verschijnt, betekent dit dat u bijna aan de laatste dosis bezig bent, en dat u een nieuwe inhalator nodig heeft. Als de 0 in het midden van het dosisvenster staat is de inhalator helemaal op. De groene knop zal dan na indrukken niet meer omhoog komen. U kunt de inhalator na het inademen van de laatste dosis weggooien.
- Let op: u hoeft de inhalator niet schoon te maken. Als u toch het mondstuk wilt schoonmaken, kunt u het met een droge tissue of stukje keukenpapier afvegen. Gebruik nooit vocht om de inhalator schoon te maken.
Wanneer?
U mag het medicijn inhaleren op elk moment van de dag. Kies wel vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt en 's avonds bij de avondmaaltijd.
Hoe lang?
Meestal moet u dit medicijn langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit medicijn, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Ontsteking van keel of neusholte. U merkt dat aan keelpijn of bloedneuzen. Ook kunnen de bijholten verstopt raken. U heeft dan last van een pijnlijke druk in het hoofd, vooral als u voorover bukt. Heeft u last van deze bijwerkingen? Raadpleeg dan uw arts.
- Hoofdpijn.
- Hoesten. Neem dan contact op met uw arts.
- Maagdarmklachten, zoals diarree.
Zeer zelden
- Droge mond en heesheid. Als de mond te droog wordt kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een te droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
- Duizeligheid, wazig zien.
- Hartkloppingen en een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
- Blaasontsteking en moeilijk kunnen plassen.
- Ontsteking van de slijmvliezen van de mond. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Als u na inhalatie last krijgt van benauwdheid, rode huid, galbulten of jeuk, bent u misschien overgevoelig voor dit medicijn. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan onrust, een bleke of klamme huid en bewustzijnsverlies. Ook kan een zwelling van het gezicht, lippen, mond en keel optreden. U kunt hierbij erg benauwd worden. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor broomhexine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Eklira wisselwerkingen met andere medicijnen?
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Als ik Eklira gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Wazig zien komt zelden voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.
alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Eklira gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Het is belangrijk dit medicijn consequent te inhaleren. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: u gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: inhaleer de vergeten dosis zodra u eraan denkt. Houd daarna een interval van minstens 4 uur aan voor u weer een volgende dosis inhaleert.
Kan ik zomaar stoppen met Eklira?
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Overleg hierover met uw arts.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- ter inhalatie via de mond
- na gebruik mond spoelen
Werkzame stof
- aclidinium
Hulpstoffen
- lactose 1-water
Vergoeding en Preferentiebeleid:
Eklira Genuair Inhalpdr 322mcg 60do wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept.
Preferentiebeleid is niet van toepassing.
[stand mei 2025]
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.