de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Ipratropium Neusspray 20mcg/do Flacon 120doses Dmb 1 st

Ipratropium verwijdt de luchtwegen.Artsen schrijven het voor bij astma en chronische obstructieve longziekte (COPD).

Verpakking: 1 St
EAN: 8717662768644

2-3 werkdagen
 

Verpakking: 1 St

Bestelaantal:

1 st

Prijs: 

69,41

Ipratropium verwijdt de luchtwegen.Artsen schrijven het voor bij astma en chronische obstructieve longziekte (COPD).

EAN: 8717662768644


Medicijn-informatie

Ipratropium Bromide (als 1-Water)

"ipratropium inhalatie" als werkzame stof

Introductie Ipratropium Bromide (als 1-Water)

Ipratropium verwijdt de luchtwegen.

Artsen schrijven het voor bij astma en chronische obstructieve longziekte (COPD).

Handelsinformatie

Ipratropium is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Atrovent en Ipraxa en als het merkloze Ipratropiumbromide. Het is te verkrijgen in inhalatiespray (dosisaërosol), inhalatievloeistof en inhalatiepoeder.

Ipratropium wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Berodual, Combivent en Ipramol en als het merkloze Salbutamol/ipratropium.

Hoe moet ik Ipratropium Bromide (als 1-Water) gebruiken?

Hoe?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Goed inhaleren vergt veel oefening
Voor een goede werking moet de werkzame stof diep in uw longen komen. Laat de apotheekmedewerker het u bij de eerste keer voordoen. Doe het daarna zelf, zodat de apotheekmedewerker kan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat elk jaar controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Na verloop van tijd blijken foutjes bij het inhaleren er toch weer in te sluipen.

Verschillende inhalatie-apparaten
U kunt ipratropium inhaleren als poeder, als spray en als inhalatievloeistof met een vernevelaar. Voor een poederinhalatie moet u krachtig kunnen inademen. Voor een inhalatiespray moet u tegelijkertijd de spray indrukken en inademen. Veel mensen vinden dat moeilijk. U kunt op deze site instructiefilmpjes zien van de meest voorkomende inhalatieapparaatjes.

Lukt het u niet om goed te inhaleren? Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor u. Vraag uw arts of apotheek om advies.

  • Capsules met inhalatiepoeder plaatst u in de Cyclohaler. Het inhalatieapparaat prikt de capsule kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. De capsulewand bestaat uit gelatine. De schilfers hiervan zijn niet schadelijk voor de longen. Het apparaat is na een half jaar versleten. De capsules worden dan niet meer goed open geprikt. U kunt in de apotheek vragen om een nieuwe. Spoel na gebruik uw mond. U voorkomt hiermee gaatjes (tandcariës).
  • Om een inhalatiespray (dosisaërosol of verstuiver) beter of makkelijker te gebruiken, kunt u om een voorzetkamer vragen. U plaatst deze voor het mondstuk van de spray en ademt via deze buis in. U kunt dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer regelmatig of de kleppen van de voorzetkamer nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Vindt u het lastig de voorzetkamer mee te nemen naar uw werk of een andere plek? Vraag dan uw arts twee apparaten voor te schrijven. U kunt ze dan op beide plekken achterlaten.
  • De inhalatievloeistof gebruikt u met een vernevelaar. U krijgt hiervoor instructie van de arts of verpleegkundige. Zorg ervoor dat de vernevelvloeistof niet in uw ogen kan komen bij het vernevelen. Gebruik het daarom via het mondstuk, of gebruik een goed op het gezicht aansluitend vernevelmasker.

Wanneer?

  • Bij astma gebruikt u dit medicijn alleen wanneer u benauwd bent. Bij COPD gebruikt u het vaak volgens een schema op vaste tijdstippen met een tussenpoos van 6 tot 8 uur.

Hoe lang?
Meestal moet u dit medicijn langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit medicijn, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Een droge mond. Deze bijwerking ontstaat meestal 3 tot 5 weken na het begin van de behandeling. Het verdwijnt vaak weer als u langer doorgaat met de behandeling.
    Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
    Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op gaatjes in uw gebit.
  • Irritatie van mond en keel, heesheid en hoesten. Zeer zelden een droge keel, zwelling van mond en keel. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op deze bijwerkingen. Een enkele keer kan zwelling wijzen op overgevoeligheid (Zie onder Zeer zelden: overgevoeligheid).
  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en zeer zelden diarree, verstopping en braken.

Zeer zelden

  • Benauwdheidsaanval direct na het inhaleren. Meestal trekt dit snel weg. Blijft u last houden? Waarschuw dan een arts.
  • Ontstoken slijmvlies van de mond, zweertjes in de mond en een veranderde smaak. Als u last heeft van een vuurrode, pijnlijke mond en keel moet u uw arts raadplegen.
  • Hartkloppingen en een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Wazig zien, oogpijn of verhoogde oogboldruk (glaucoom). Als u per ongeluk een beetje ipratropium in uw oog krijgt, kunt u een pijnlijk en rood oog krijgen, waarbij u tijdelijk wazig ziet en lichtkringen rond lichtbronnen waarneemt. Spoel dan uw oog direct met koud kraanwater. Heeft u hevige pijn of trekt het niet binnen enkele uren weg? Waarschuw dan uw arts.
  • Plasproblemen, zoals moeilijk kunnen plassen. Waarschuw dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag zoals galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  • Ook kunt u duizelig of benauwd worden of flauwvallen of een zwelling krijgen van het gezicht, lippen en tong. Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit altijd aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Ipratropium Bromide (als 1-Water) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Ipratropium Bromide (als 1-Water) gebruik, mag ik dan...

Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Ipratropium Bromide (als 1-Water) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt. Na inhalatie komt slechts weinig van het medicijn in het bloed. Daarom is het risico klein dat de baby hiervan schade ondervindt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Er zijn niet veel vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor de baby. In theorie komt na inhalatie slechts weinig van het medicijn in uw bloed en in de moedermelk. Daarom is het risico klein dat de baby hiervan schade ondervindt.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Inhaleert u ipratropium volgens schema enkele keren per dag? Bent u een dosis vergeten? Inhaleer de vergeten dosis dan alsnog. Stel de volgende dosis uit tot minstens 3 uur hierna.

Kan ik zomaar stoppen met Ipratropium Bromide (als 1-Water)?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u dit medicijn volgens een vast schema gebruikt: overleg eerst met uw arts, als u wilt stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • na openen 3 maanden houdbaar
  • bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)
  • lees voor gebruik de bijsluiter

Werkzame stof

  • ipratropium

Hulpstoffen

  • natriumchloride
  • edetaat dinatrium-0-water
  • benzalkonium chloride
  • water, gezuiverd
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.