Moxonidine Pch Tablet 0,4mg 30 st
Moxonidine verlaagt de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.
Verpakking: 30 St
EAN: 8711218020439
Pharmachemie BV
1-2 werkdagen


Verpakking: 30 St
Bestelaantal:
30 st
Prijs:
17,24Moxonidine verlaagt de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.
EAN: 8711218020439
Pharmachemie BV











Medicijn-informatie
Moxonidine
"moxonidine" als werkzame stof
Introductie Moxonidine
Moxonidine verlaagt de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.
Artsen schrijven het voor bij een te hoge bloeddruk.
Handelsinformatie
Moxonidine is sinds 1992 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Moxonidine.
Hoe moet ik Moxonidine gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
Kies vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: `s ochtends innemen. Als u het 2 keer per dag gebruikt: `s ochtends en `s avonds.
Hoelang?
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
Droge mond en in een enkel geval ook pijnlijke speekselklieren. Dit komt vooral voor in het begin van de behandeling. Als u last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
Zelden
- Hoofdpijn, draaierig gevoel.
- Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. In zeldzame gevallen kunt u hierdoor flauwvallen. Duizeligheid gaat meestal over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel, zolang u hier last van heeft. Wordt u toch duizelig? Ga dan even liggen en leg de benen wat hoger, bijvoorbeeld op een kussen. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadplegen.
- Sufheid en slaperigheid. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste paar dagen van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen. Daarna heeft u er minder last van.
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree of verstopping.
- Huiduitslag, jeuk. In zeldzame gevallen wijst dit op overgevoeligheid (Zie Zeer zelden: overgevoeligheid).
- Zwak gevoel, rugpijn, zeer zelden nekpijn.
Zeer zelden
- Trage hartslag. Heeft u een hartritmestoornis? Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is dit medicijn niet geschikt voor u.
- Slaapproblemen, zoals slapeloosheid en psychische klachten, zoals angst, depressiviteit of nervositeit. Verder kunt u veranderingen merken in uw manier van denken. Als u te veel last heeft van deze bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts.
- Oorsuizen.
- Doof of tintelend gevoel in handen of voeten.
- Krampen of pijn in de benen of vingers door een verminderde bloeddoorstroming. Raadpleeg dan uw arts.
- Verlies van eetlust.
- Droge ogen, pijnlijke of jeukende ogen. Draagt u contactlenzen? De contactlenzen kunnen dan eerder irriteren. Houd ze minder lang in, of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
- Vasthouden van vocht (oedeem). U merkt dat onder meer aan dikke enkels of aan benauwdheid. Mensen met hartfalen kunnen meer last van hun aandoening krijgen. Raadpleeg uw arts als u klachten krijgt.
- Seksuele klachten, zoals een moeilijker erectie en minder zin in vrijen.
- Borstvorming bij mannen.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor moxonidine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Moxonidine wisselwerkingen met andere medicijnen?
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Andere hart- en vaatmiddelen die de bloeddruk verlagen. Deze medicijnen kunnen de duizeligheid door moxonidine versterken. Deze wisselwerking is alleen belangrijk wanneer u al moxonidine gebruikt en nu voor het eerst een andere bloeddrukverlager erbij gaat gebruiken. Of wanneer u al een andere bloeddrukverlager gebruikt en u krijgt nu moxonidine erbij. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen, zodat de bloeddruk niet te laag wordt.
Als ik Moxonidine gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid, draaierig gevoel en duizeligheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.
Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt heeft, en geen last meer heeft van de bijwerkingen, mag u weer autorijden.
Let op: een ernstige verhoogde bloeddruk kan een reden zijn dat uw rijbewijs minder lang geldig is. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.
Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.
alcohol drinken?
Pas op met alcohol. Alcohol kan de duizeligheid en slaperigheid in het begin van de behandeling versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.
alles eten?
Er zijn voor dit medicijn geen beperkingen.
Mag ik Moxonidine gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.
Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is, dat u het veilig kunt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
- Als u moxonidine 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
- Als u moxonidine 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
Kan ik zomaar stoppen met Moxonidine?
U kunt niet in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Na plotseling stoppen krijgen sommige mensen last van onrust, slapeloosheid, trillen en hartkloppingen. Dit komt omdat de bloeddruk weer snel omhoog kan gaan na plotseling stoppen. Uw arts zal daarom de dosering geleidelijk verminderen. Dit duurt meestal 2 weken. Overleg hierover met uw arts.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- kan het reactievermogen verminderen
Werkzame stof
- moxonidine
Hulpstoffen
- lactose 1-water
- povidon
- magnesiumstearaat
- hypromellose
- titaandioxide
- macrogol 400
- ferrioxide, rood
Vergoeding en Preferentiebeleid:
Verzekeraar | Vergoeding |
---|---|
DSW | Niet preferent |
inTwente Zorgverzekeraar | Niet preferent |
Jaaah | Preferent |
ONVZ Ziektekostenverzekeraar | Preferent |
Stad Holland Zorgverzekeraar | Niet preferent |
VVAA (ONVZ) | Preferent |
Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand mei 25)
[stand mei 2025]
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.