eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Rivastigmine Sandoz Capsule 3mg 28 st

 

Rivastigmine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die bij iedereen van nature in de hersenen voorkomt.

Verpakking: 28 St
EAN: 8712371008555
Sandoz BV

Verpakking: 28 St

Bestelaantal:

28 st

Prijs: 

14,50

Rivastigmine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die bij iedereen van nature in de hersenen voorkomt.

EAN: 8712371008555
Sandoz BV


Rivastigmine (als Waterstoftartraat)

"rivastigmine" als werkzame stof

Introductie Rivastigmine (als Waterstoftartraat)

Rivastigmine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die bij iedereen van nature in de hersenen voorkomt.

Artsen schrijven het voor bij dementie.

Handelsinformatie

Rivastigmine is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en pleisters onder de merknamen Exelon en Permente en als het merkloze Rivastigmine.

Hoe moet ik Rivastigmine (als Waterstoftartraat) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Capsules: slik de capsule heel door met een half glas water.
  • Pleisters: verwijder altijd eerst de oude pleister voor u de nieuwe plakt. Breng de pleister aan op een droge, schone plek op de huid van de rug, de bovenarm of de borst. Zorg dat de plek vrij is van olie, zalf, crème, lotion of poeder, want dan plakt de pleister minder goed. Breng de pleister steeds op een andere plaats op de huid aan. Wacht minstens 2 weken voor u een plek opnieuw gebruikt. Druk met uw handpalm de pleister 30 seconden stevig vast. Was uw handen direct nadat u de pleister hebt verwisseld.
    Als de pleister goed vastzit, is het geen probleem om te baden, zwemmen of douchen. Maar laat de pleister niet te warm worden, bijvoorbeeld door zon, solarium of zonnebank.
    Laat een pleister toch voortijdig los? Plak dan een nieuwe pleister voor de rest van de dag, en vervang deze op het gebruikelijke tijdstip.

Wanneer?

  • Capsules: neem dit medicijn in tijdens of net na het ontbijt en het avondeten.
  • Pleisters: breng elke dag een nieuwe pleister aan, steeds op hetzelfde tijdstip van de dag.

Hoelang?
Na 3 maanden zal uw arts met u bekijken of rivastigmine voldoende werkzaam is. Als het voldoende werkzaam is, kunt u het langere tijd blijven gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

  • Misselijkheid of andere maagdarmklachten, zoals braken en diarree. Zelden brandend maagzuur, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Bij de pleisters komen deze bijwerkingen zelden voor. U kunt vooral in het begin van de behandeling misselijk zijn. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen zodat u minder kans op deze bijwerking heeft.
    Als u capsules gebruikt, kunt u deze het beste innemen tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op maagdarmklachten. Als u rivastigmine in capsules gebruikt, is er een zeer kleine kans op een zweertje of bloeding van maag, darm of slokdarm.

Soms

  • Gewichtsverlies en een verminderde eetlust, vooral in het begin van de behandeling. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen zodat u minder kans op deze bijwerking heeft. Bij de pleisters komt deze bijwerking zelden voor. Neem contact op met uw arts als u te veel gewicht verliest.
  • Duizeligheid en meer kans op flauwvallen. Merkt u dat u duizelig bent? U kunt dan het beste even blijven zitten of liggen tot het is weggetrokken.

Zelden

  • Psychische klachten, zoals verwardheid, hallucinaties, angst, depressiviteit, opgewonden gevoel en prikkelbaarheid. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Zeer zelden een aanval van verwardheid (delier).
  • Slaperigheid, vermoeidheid en hoofdpijn.
  • Overmatig zweten. Bij de pleisters ook koorts. Zeer zelden kunt u uitgedroogd raken. Dit merkt u aan voortdurende dorst en een droge huid of slijmvliezen. Zorg dat u voldoende drinkt, minstens anderhalf tot 2 liter vocht per dag.
  • Trillen en beven. Als u de ziekte van Parkinson heeft, kunnen uw klachten tijdelijk verergeren. Uw arts zal daarom de dosering van dit medicijn geleidelijk opbouwen, zodat u minder kans op deze bijwerking heeft.
  • Blaasontsteking, moeite de plas op te houden (urine-incontinentie). Deze bijwerkingen komen wel eens bij de pleister voor. Bij de capsules is deze bijwerking nog niet opgemerkt. Raadpleeg uw arts bij buikpijn, pijn bij het plassen of vaak moeten plassen.

Zeer zelden

  • Huiduitslag, jeuk, rode huid, blaren en zwelling van de huid op de plaats waar de pleister is geplakt. Als u de pleister weghaalt, horen deze verschijnselen binnen 2 dagen weg te zijn. Plak een nieuwe pleister steeds op een andere plaats. Zorg dat er altijd minstens 2 weken tussen zit, voordat u een plaats opnieuw gebruikt. Houdt u huidklachten, of heeft u ook buiten de plakplaats huiduitslag? U kunt dan overgevoelig zijn voor dit medicijn (zie Overgevoeligheid).
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig voor rivastigmine? Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Slapeloosheid, abnormale dromen, nachtmerries. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
  • Bij de pleisters: rusteloosheid, niet stil kunnen zitten. Raadpleeg dan uw arts.
  • Aanval van epilepsie (stuipen). Waarschuw dan uw arts.
  • Als u astma of COPD (chronische bronchitis of longemfyseem) heeft, kunt u meer last van benauwdheid krijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.
  • Leveraandoeningen en ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, een gele verkleuring van het oogwit of van de huid of een plotselinge hevige pijn in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts.
  • Hartkloppingen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Rivastigmine (als Waterstoftartraat) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Rivastigmine (als Waterstoftartraat) gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, hallucinaties, verwardheid en vermoeidheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt, mag u weer autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook dementie kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Rivastigmine (als Waterstoftartraat) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken.

  • Capsules: u gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Ontdekt u dat u per ongeluk een dosis niet heeft ingenomen? En duurt het meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Pleisters: u gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Ontdekt u dat u per ongeluk geen nieuwe pleister heeft aangebracht? Breng dan alsnog aan. De volgende dag kunt u deze pleister op het gebruikelijke tijdstip vervangen door een nieuwe. Breng nooit 2 pleisters tegelijk aan.

Als u rivastigmine 3 dagen of langer achter elkaar per ongeluk niet heeft gebruikt, moet u uw arts raadplegen. Als u weer begint kan de dosering te hoog zijn. Mogelijk moet de arts de dosering aanpassen.

Kan ik zomaar stoppen met Rivastigmine (als Waterstoftartraat)?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • kan het reactievermogen verminderen
  • tijdens het eten innemen

  • rivastigmine

  • gelatine
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • cellulose, microkristallijn
  • siliciumdioxide
  • ferrioxide, geel
  • ferrioxide, rood
  • titaandioxide

VerzekeraarVergoeding
DSWPreferent
inTwente ZorgverzekeraarPreferent
Stad Holland ZorgverzekeraarPreferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand mei 25)

[stand mei 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.