de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Amoxicilline Disper Sandoz Tablet 1000mg 10 st

Amoxicilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Het werkt tegen infecties met bacteriën.Artsen schrijven het voor bij veel soorten infecties met bacteriën, zoals:

Verpakking: 10 St
EAN: 8712371006476

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 10 St

Bestelaantal:

10 st

Prijs: 

14,51

Amoxicilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Het werkt tegen infecties met bacteriën.Artsen schrijven het voor bij veel soorten infecties met bacteriën, zoals:

EAN: 8712371006476


Medicijn-informatie

Amoxicilline (als 3-Water)

"amoxicilline" als werkzame stof

Introductie Amoxicilline (als 3-Water)

Amoxicilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij veel soorten infecties met bacteriën, zoals:

  • luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, middenoorontsteking, bijholteontsteking, keelpijn door keelontsteking);
  • blaasontsteking, ook nierbekkenontsteking;
  • geslachtsziekten (SOA), namelijk chlamydia en gonorroe;
  • Lymeziekte;
  • maag- of darmzweer;
  • hersenvliesontsteking.

Handelsinformatie

Amoxicilline is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Amoxicilline en Amoxi. Het is te verkrijgen in capsules, oplostabletten ('dispers'), druppels, drank en injecties.

Amoxicilline is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Augmentin, PantoPAC, Panclamox en als het merkloze Amoxicilline/Clavulaanzuur. Deze combinaties zijn te verkrijgen in tabletten, drank en injecties.

Hoe moet ik Amoxicilline (als 3-Water) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Capsules: innemen met een half glas water of andere drank.
  • Oplostabletten ('solutab' of 'dispers'): laat de tablet uiteen vallen in water, roer even en drink dan op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.
  • Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel en slik de drank door. Spoel het maatbekertje of de lepel na met wat water en drink dat ook op.
  • Druppels: schud de fles voor gebruik. Breng de druppels met bijgevoegde pipet in de mond. Of druppel ze op een lepel en dien dat toe.
  • Injectie of infuus: dit wordt klaargemaakt en toegediend door een verpleegkundige of arts.

Wanneer?
Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
Om te voorkomen dat een infectie ontstaat door een operatie of tandartsbehandeling: meestal neemt u dit medicijn een half uur tot een uur voor de ingreep in uw mondholte of de operatie.

Hoe lang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 10 dagen. Bij bepaalde infecties (Lymeziekte, infecties in gewrichten) kan de kuur enkele weken bedragen.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals diarree of slappe ontlasting en lichte buikkrampen. Dit gaat vanzelf over binnen enkele dagen. Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
  • Huiduitslag met rode vlekjes en bultjes. Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur ontstaan. Meestal is de uitslag onschuldig en verdwijnt het vanzelf binnen een week. Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.
  • Droge mond en een veranderde smaak.
  • Ontstoken slijmvliezen van mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus. Het is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dat komt omdat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in uw mond, een zwarte tong, of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, puistjes, galbulten, paarse vlekjes op de huid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
    Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
    In zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
    Als blijkt dat u overgevoelig bent voor amoxicilline, mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden

  • Duizeligheid en hoofdpijn.
  • Bruine of grijze verkleuring van de tanden. Deze verkleuring is meestal goed weg te poetsen, of door de tandarts weg te polijsten.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Bij het infuus: mensen met epilepsie kunnen bij een hoge dosering van het infuus eerder een aanval krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid en een bleke huid, bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele kleur van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Amoxicilline (als 3-Water) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antistollingsmedicijnen. Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? U kunt een eenmalige dosis amoxicilline zonder problemen gebruiken. Krijgt u een langere kuur? Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst inlichten dat u amoxicilline gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met amoxicilline of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.
  • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline. Deze medicijnen en amoxicilline kunnen elkaar tegenwerken. Dit is vooral belangrijk bij ernstige infecties, zoals hersenvliesontsteking, ontsteking in het hart (endocarditis) of in het bloed. Bij deze infecties mag u ze niet samen gebruiken. Overleg hierover met uw arts. Bij andere infecties is combinatie van tetracyclines met amoxicilline geen probleem.
  • Buiktyfusvaccin-capsules. Amoxicilline maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met amoxicilline. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met amoxicilline? Neem dan contact op met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Amoxicilline (als 3-Water) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Amoxicilline (als 3-Water) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
    Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak dus de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
  • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u dus de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik zomaar stoppen met Amoxicilline (als 3-Water)?

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • kuur afmaken
  • eerst uiteen laten vallen in water

Werkzame stof

  • amoxicilline

Hulpstoffen

  • perzikessence
  • abrikozenessence
  • magnesiumstearaat
  • aspartaam
  • carmellose polymeer
  • mannitol
  • talk
  • siliciumdioxide
  • cellulose, microkristallijn
  • maltodextrine
  • zetmeel, voorverstijfseld
  • titaandioxide

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.