eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Anastrozol Pch Tablet Filmomhuld 1mg 30 st

 

Anastrozol is een aromatase-remmer. Het vermindert de hoeveelheid oestrogeenhormoon in de eierstokken, vetweefsel, lever en in borstkankergezwellen.

Verpakking: 30 St
EAN: 8711218952723
Pharmachemie BV

1-2 werkdagen

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

11,86

Anastrozol is een aromatase-remmer. Het vermindert de hoeveelheid oestrogeenhormoon in de eierstokken, vetweefsel, lever en in borstkankergezwellen.

EAN: 8711218952723
Pharmachemie BV


Anastrozol

"anastrozol" als werkzame stof

Introductie Anastrozol

Anastrozol is een aromatase-remmer. Het vermindert de hoeveelheid oestrogeenhormoon in de eierstokken, vetweefsel, lever en in borstkankergezwellen.

Artsen schrijven anastrozol voor bij een bepaald type borstkanker, namelijk die gevoelig is voor hormonen.

Handelsinformatie

Anastrozol is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Arimidex en als het merkloze Anastrozol.

Hoe moet ik Anastrozol gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip, zodat u dit medicijn regelmatig inneemt. Bovendien vergeet u dan minder snel een dosis.

Als u dit medicijn één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends.

Hoelang?
Meestal gebruikt u dit medicijn gedurende 2 tot 5 jaar. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en welke andere medicijnen u gebruikt.
Bij borstkanker met uitzaaiingen gebruikt u het meestal gedurende een paar maanden.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve de gewenste werking kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

  • Overgangsklachten, zoals opvliegers, zweten, vaginale bloeding of afscheiding. Ook kan het slijmvlies van de vagina droger worden, waardoor het vrijen pijnlijk kan zijn en er zich makkelijker vaginale infecties kunnen voordoen. Overgangsklachten zijn een gevolg van de verminderde hoeveelheid oestrogeenhormoon in het lichaam. Heeft u er veel last van of heeft u last van vaginale bloeding, neem dan contact op met uw arts.
  • Pijn en stijfheid van de gewrichten.

Soms

  • Hoofdpijn, misselijkheid en een gevoel van zwakte.
  • Huiduitslag.
  • Botontkalking (osteoporose). Oestrogeenhormonen maken de botten stevig. Als de hoeveelheid oestrogeenhormoon daalt, worden de botten geleidelijk aan broos en kunnen eerder botbreuken ontstaan. Om dit te voorkomen kan de arts een medicijn van het bisfosfonaat-type voorschrijven. Overleg hierover met uw arts.

Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals braken, diarree en verlies van eetlust.
  • Slaperigheid.
  • Haaruitval.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
  • Verhoging van de concentratie cholesterol in het bloed. Als u al een te hoog cholesterolgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.
  • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dat gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst.
  • Vreemde gevoelswaarnemingen, zoals kriebelingen, jeuk en tintelingen.
  • Smaakveranderingen of smaakverlies.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U krijgt dan galbulten of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, hoge koorts of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In zeldzame gevallen kan een ernstige huidafwijking ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts.

Raadpleeg een arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Anastrozol wisselwerkingen met andere medicijnen?

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is het volgende. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  • De vrouwelijke geslachthormonen, estriol, estradiol en geconjugeerde oestrogenen. Deze hormonen en anastrozol kunnen elkaars werking tegengaan. Overleg met uw arts.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

Als ik Anastrozol gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Duizeligheid, een gevoel van zwakte en slaperigheid komen zelden voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Anastrozol gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of zwanger kunt worden. Er is een grote kans dat dit medicijn aangeboren afwijkingen kan veroorzaken bij de baby.

U mag dit medicijn alleen gebruiken als u meer dan één jaar geen menstruatie heeft gehad, dus in de overgang bent. Twijfelt u of u nog zwanger kunt worden, raadpleeg dan uw arts.

Borstvoeding
Dit medicijn wordt meestal alleen gebruikt door vrouwen die niet meer zwanger kunnen worden, dus geen borstvoeding geven. Geeft u toch borstvoeding? Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt. Het medicijn kan schadelijk zijn voor de baby.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis vergeten:

  • U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Anastrozol?

Voor het effect is het nodig dit medicijn een aantal jaar te gebruiken. Stop dus niet met dit medicijn, maar overleg eerst met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • anastrozol

  • lactose 1-water
  • magnesiumstearaat
  • povidon
  • carboxymethylzetmeel natrium
  • hypromellose
  • macrogol 400
  • macrogol 6000
  • titaandioxide

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgNiet preferent
Aevitae (EUCARE)Niet preferent
AnderZorgNiet preferent
CZNiet preferent
CZ JustNiet preferent
De FrieslandNiet preferent
DSWPreferent
ENO ZorgverzekeraarNiet preferent
FBTONiet preferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Niet preferent
InterpolisNiet preferent
inTwente ZorgverzekeraarPreferent
IZA-VNG (Gemeenten)Niet preferent
JaaahNiet preferent
MenzisNiet preferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
ONVZ ZiektekostenverzekeraarNiet preferent
Stad Holland ZorgverzekeraarPreferent
UMC ZorgverzekeringNiet preferent
UniveNiet preferent
VGZNiet preferent
VVAA (ONVZ)Niet preferent
ZekurNiet preferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent
Zorg en ZekerheidNiet preferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand mei 25)

[stand mei 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.