de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Androcur Tablet 50mg 50 st

Cyproteron is een geslachtshormoon. Het lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het remt ook mannelijke geslachtshormonen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Verder remt het hypothalamus-hormonen. Dit zijn hormonen die door een klier in de hersenen worden gemaakt.

Verpakking: 50 st
EAN: 8713091010149

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 50 st

Bestelaantal:

50 st

Prijs: 

42,91

Cyproteron is een geslachtshormoon. Het lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het remt ook mannelijke geslachtshormonen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Verder remt het hypothalamus-hormonen. Dit zijn hormonen die door een klier in de hersenen worden gemaakt.

EAN: 8713091010149


Medicijn-informatie

Androcur

"cyproteron" als werkzame stof

Introductie Androcur

Cyproteron is een geslachtshormoon. Het lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het remt ook mannelijke geslachtshormonen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Verder remt het hypothalamus-hormonen. Dit zijn hormonen die door een klier in de hersenen worden gemaakt.

Artsen schrijven cyproteron voor:

  • Bij vrouwen: tegen overmatige haargroei, bepaalde vormen van kaalheid en acne. Deze aandoeningen kunnen zijn veroorzaakt door te veel testosteron (een mannelijk hormoon).
  • Bij mannen: bij prostaatkanker, om bijwerkingen door andere medicijnen tegen prostaatkanker zoals opvliegers tegen te gaan. Verder bij overmatige seksuele verlangens.

Handelsinformatie

Cyproteron is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Androcur en als het merkloze Cyproteron.

Cyproteron wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Diane 35, Climene 28 en Cyproteron/ethinylestradiol.

Hoe moet ik Androcur gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

Wanneer starten?

Vrouwen, bij acne, overmatige haargroei of mannelijke kaalheid

  • Als u in de vruchtbare leeftijd bent, moet u dit middel in combinatie met een anticonceptiepil gebruiken. Dan moet u dit middel meestal slikken vanaf de eerste tot en met de 10e dag van de menstruatiecyclus. (De eerste dag van de menstruatie noemt men over het algemeen 'dag 1'). Heeft u een onregelmatige menstruatiecyclus of menstrueert u niet, dan noemt u 'dag 1' de dag dat u begint. Na de pauzeweek van de anticonceptiepil krijgt u meestal een onttrekkingsbloeding, die lijkt op een normale menstruatie. Na de pauzeweek begint u met de volgende kuur.
  • Na de menopauze of als u uw baarmoeder niet meer heeft, moet u het meestal gebruiken vanaf de eerste tot en met de 21e dag van de menstruatiecyclus. (De eerste dag van de menstruatie noemt men over het algemeen 'dag 1'). Heeft u een onregelmatige menstruatiecyclus of menstrueert u niet, dan noemt u 'dag 1' de dag dat u begint. Vrouwen van wie de baarmoeder is verwijderd hoeven in sommige gevallen geen pauzeweek in te lassen, maar kunnen cyproteron blijven doorslikken.

Mannen, behandeling met hypothalamushormonen

  • Opvliegers door deze middelen zijn te voorkomen door ongeveer een week voor u begint met de hypothalamushormonen cyproteron te gaan slikken. Nadat u gestart bent met de hypothalamushormonen moet u cyproteron nog enige weken door blijven slikken.

Wanneer op de dag?
Neem de tabletten in tijdens of net na het eten.

Hoe lang?

  • Vrouwen met acne, overmatige haargroei of mannelijke kaalheid: Een behandeling duurt meestal 6 tot 9 maanden. Als de klachten afnemen, moet u de dosering geleidelijk verminderen. Bij overmatige haargroei adviseert men om na verdwijnen van de klachten nog ongeveer 4 maanden door te gaan. Bij acne adviseert men nog 3 maanden door te gaan.
  • Prostaatkanker, wanneer deze niet verder kan worden behandeld: gebruikt dit middel door, ook als de klachten zijn verminderd of verdwenen.
  • Hyperseksualiteit bij mannen: het is belangrijk met de behandeling door te gaan om de seksuele gevoelens voldoende te onderdrukken. Als er voldoende effect is, kan de arts de dosering geleidelijk verminderen. Ook stoppen moet geleidelijk. In veel gevallen komen de klachten weer terug.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen verschillen voor mannen en vrouwen. Uw arts zal soms uw bloed en urine regelmatig controleren op aanwijzingen voor bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Maagklachten, zoals misselijkheid, in het begin van de behandeling. Deze klachten horen na een aantal weken vanzelf over te gaan. Zo niet, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u minder sterke tabletten moet gebruiken.
  • Stemmingsveranderingen, zoals depressie, lusteloosheid en vermoeidheid, maar ook rusteloosheid. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
  • Hoofdpijn.
  • Veranderingen in het haarpatroon.
  • Pijnlijke borsten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Zo niet, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u minder sterke tabletten moet gebruiken.

Soms, bij vrouwen

  • Gespannen borsten, vergroting van de borsten, melkafscheiding uit de tepels. Dit herstelt zich na verminderen van de dosering of stoppen met het gebruik.
  • Doorbraakbloedingen ('spotting'). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Droge huid, door afname van de hoeveelheid talg.

Soms, bij mannen

  • Impotentie, verminderde zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of een verminderde hoeveelheid zaadvloeistof. Als u stopt met het gebruik van dit middel gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Borstvorming. Dit neemt meestal af na stoppen met de behandeling of verminderen van de dosering.

Soms, bij mensen met diabetes (suikerziekte)

  • Veranderingen van de bloedglucosespiegel. Zorg dat u uw bloedglucose vaker controleert.

Zelden

  • Minder zin in vrijen. De hormonen kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.
  • Toename of afname lichaamsgewicht. Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet. Tijdens de behandeling zal uw arts daarom regelmatig uw gewicht controleren.

Zeer zelden

  • Kortademigheid. Raadpleeg in dat geval uw arts.
  • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Waarschuw onmiddellijk uw arts bij hevige pijn in de bovenbuik. Deze bijwerking komt zeer zelden voor bij langdurig gebruik van hoge doseringen. Uw arts zal regelmatig de werking van uw lever controleren.
  • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit middel kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere uitlokkende middelen niet krijgt.
  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, jeuk of een opgezwollen gezicht. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor cyproteron. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Trombose (bloedpropje in de aderen). Verschijnselen van trombose zijn een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, zelden een plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Heeft u ooit trombose gehad, dan mag u dit middel mogelijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Androcur wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Androcur gebruik, mag ik dan...

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Tijdens de toepassing tegen hyperseksualiteit mag u geen alcohol drinken. Alcohol gaat het effect van dit middel op hyperseksualiteit tegen.

Mag ik Androcur gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan de normale ontwikkeling van de baby verstoren. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander middel kunt gebruiken.

Zorg dat u zeker weet dat u niet zwanger bent door een zwangerschapstest uit te voeren. Gebruik tijdens het gebruik een anticonceptiepil als u zwanger worden kunt. En controleer op zwangerschap bij uitblijven van de menstruatiebloeding.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Van dit medicijn komt namelijk vrij veel in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dat u dit middel consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis zijn vergeten.

Slikt u dit middel in combinatie met een anticonceptiepil? Zorg dan dat u het altijd tegelijk inneemt en handel zoals in de bijsluiter van die pil als u beide pillen bent vergeten.

Bent u alleen de cyproteron vergeten?

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Androcur?

Bij de toepassingen waarbij u dit middel dagelijks gedurende meerdere maanden heeft gebruikt, is het nodig dit medicijn langzaam af te bouwen, zodat uw lichaam weer aan de nieuwe hormoonverhoudingen kan wennen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • tijdens of vlak na het eten innemen

Werkzame stof

  • cyproteron

Hulpstoffen

  • lactose 1-water
  • maiszetmeel
  • povidon
  • siliciumdioxide
  • magnesiumstearaat

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
©2000-2024 eFarma b.v.