eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Aubagio Tablet Filmomhuld 14mg 28 st

 

Teriflunomide onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het remt de ontsteking en beschadiging van de beschermende laag rond de zenuwen.

Verpakking: 28 St
EAN: 8712172865838
Sanofi BV

Verpakking: 28 St

Bestelaantal:

28 st

Prijs: 

655,84

Teriflunomide onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het remt de ontsteking en beschadiging van de beschermende laag rond de zenuwen.

EAN: 8712172865838
Sanofi BV


Aubagio

"teriflunomide" als werkzame stof

Introductie Aubagio

Teriflunomide onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het remt de ontsteking en beschadiging van de beschermende laag rond de zenuwen.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).

Handelsinformatie

Teriflunomide is sinds 2012 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Aubagio.

Hoe moet ik Aubagio gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De tablet innemen met een half glas water. Heeft u last van misselijkheid? Neem de tablet dan met wat voedsel. Mogelijk heeft u er zo minder last van.

Hoelang?
Het kan een aantal maanden duren voordat u de werking van teriflunomide merkt. Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het een aantal jaren blijven gebruiken.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
Als u stopt met dit medicijn zullen bijwerkingen niet snel verdwijnen, omdat het weken duurt voordat het weg is uit het lichaam. In het geval van ernstige bijwerkingen is er wel een methode om het sneller kwijt te raken: een zogenaamde 'wash-out'-procedure. Zie hiervoor “Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?”

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding mag u dit medicijn niet gebruiken. Teriflunomide is schadelijk voor de baby. Ook als u probeert zwanger te worden, mag u dit medicijn niet gebruiken.
    Vrouwen moeten daarom voor, tijdens en tot 2 jaar na stoppen met het gebruik van teriflunomide goede anticonceptie gebruiken. Eventueel kan de arts deze wachttijd korten maken met de 'wash-out'-procedure. Overleg hierover met uw huisarts. Zie hiervoor “Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?"

Soms

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, en zelden buikpijn, minder eetlust en gewichtsverlies. Als u last van misselijkheid heeft, kan het helpen de tablet met wat voedsel in te nemen.
  • Haaruitval. Soms ook een andere structuur van het haar. In de meeste gevallen groeit het haar weer terug als u gewend bent geraakt aan het medicijn.

Zelden

  • Acne (puistjes).
  • Pijn, zoals spierpijn of gewrichtspijn.
  • Tintelingen of doof gevoel in handen, armen of voeten. Ouderen en mensen met diabetes zijn hier extra gevoelig voor.
    Raadpleeg bij deze klachten uw arts.
  • Hoge bloeddruk of hartkloppingen. Bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, kan deze nog verder stijgen. Uw arts zal uw bloeddruk daarom regelmatig controleren.
  • Angstig gevoel.
  • Plasklachten: vaak kleine beetjes plassen.
  • Bij vrouwen: hevige menstruaties.
  • Meer kans op infecties, bijvoorbeeld van de luchtwegen, zoals verkoudheid, bronchitis, griep of longontsteking. Maar ook blaasontsteking, huidinfecties en infecties in de mond.
    Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Uw arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren.
    Raadpleeg altijd direct uw arts bij koorts of verschijnselen van een infectie.
    Zeer zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed (sepsis). Waarschuw uw arts bij koorts, een snelle ademhaling, een snelle hartslag, hoofdpijn, droge mond, buikpijn, sufheid en benauwdheid.
  • Bloedarmoede, door te weinig rode bloedcellen. Uw arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren. U merkt het tekort aan extreme vermoeidheid.
  • Huiduitslag, jeuk, galbulten. Meestal is dit een onschuldige bijwerking die verdwijnt als u stopt met het medicijn.
    Mensen die last hebben van atopisch eczeem (eczeem door een gevoelige huid) kunnen meer klachten krijgen. De klachten zijn meestal niet zo erg dat u met de behandeling moet stoppen.
    Er kan ook sprake zijn van ernstige overgevoeligheid (zie Zeer zelden). Overleg daarom bij huiduitslag of galbulten altijd met uw arts.

Zeer zelden

  • Snel blauwe plekken of bloedneuzen, door te weinig bloedplaatjes in uw bloed. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.
  • Verminderde werking van de lever. Meestal merkt u dat niet, maar wordt het in een bloedonderzoek gezien. Uw arts zal de werking van uw lever regelmatig controleren. Merkt u een gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht), donkere urine of bleke ontlasting, waarschuw dan direct een arts.
  • Ernstige overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
    -koorts, benauwdheid of flauwvallen;
    -koorts met bobbelige en vlekkerige rode huiduitslag;
    -'angio-oedeem': dit is een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden;
    -ontsteking van de alvleesklier. Dit kunt u merken aan koorts met hevige buikpijn, misselijkheid en braken;
    -zeer ernstige huidaandoening met rode loslatende huid en blaren. De blaren ontstaan vooral op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen;
    Neem in al deze gevallen direct contact op met een arts.
    Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef in dat geval aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor teriflunomide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Aubagio wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Dit medicijn kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u gevaccineerd moet worden.
  • Colestyramine, een galzuurbindend hars en actieve kool. Gebruik deze medicijnen niet tijdens de behandeling met teriflunomide, omdat hierdoor de werkzaamheid van teriflunomide achteruitgaat. Van deze wisselwerking wordt juist gebruik gemaakt, als men snel de hoeveelheid teriflunomide in het lichaam wil verlagen ('wash-out'-procedure).
  • Rosuvastatine, een medicijn gebruikt bij een te hoog cholesterol. De hoeveelheid rosuvastatine in het bloed neemt toe. Hierdoor heeft u meer kans op bijwerkingen op de spieren. Raadpleeg uw arts of apotheker bij onverklaarbare hevige spierpijn of spierzwakte.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon kunnen sterker werken door teriflunomide. Vertel de trombosedienst dat u teriflunomide gebruikt of heeft gebruikt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Aubagio gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem.
Let op: ook MS kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Aubagio gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of als u binnen 2 jaar zwanger wilt worden. Het is namelijk schadelijk voor de baby.

Voor u dit medicijn gaat gebruiken moet u zeker weten dat u niet zwanger bent. Vervolgens moet u tijdens het gebruik en tot en met 2 jaar na stoppen betrouwbare anticonceptie gebruiken, bijvoorbeeld de pil.
Deze periode kan korter worden gemaakt met een 'wash-out'-procedure (zie onder Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?). Hierbij moet u andere medicijnen gebruiken die ervoor zorgen dat de teriflunomide uw lichaam sneller verlaat.
Overleg met uw arts als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden.

Borstvoeding
Overleg met uw arts als u borstvoeding wilt geven. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby.
Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten, neem deze dan zo snel mogelijk in. Maar slik geen dubbele dosis.

  • Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment in.
  • Duurt het nog minder dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Sla dan de gemiste dosis over. Neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment in.

Kan ik zomaar stoppen met Aubagio?

Wilt u stoppen met dit medicijn? Overleg dan eerst uw arts.
Als u stopt kunnen de klachten van MS terugkomen.

Stoppen vanwege kinderwens
Indien u stopt vanwege kinderwens, moet u er rekening mee houden dat het 2 jaar kan duren voor het medicijn weg is uit uw lichaam. De arts kan controleren in het bloed hoeveel er nog aanwezig is. De wachttijd kan korter worden gemaakt met een 'wash-out'-procedure (zie hieronder).

Stoppen vanwege bijwerkingen
Als u wilt stoppen vanwege een bijwerking, moet u er rekening mee houden dat het medicijn nog langdurig achterblijft in het lichaam. Bij ernstige bijwerkingen kan er een 'wash-out'-procedure worden toegepast, waardoor het medicijn het lichaam sneller verlaat.

'Wash-out'-procedure
De absorberende middelen colestyramine (Questran) of actieve kool (Norit poeder) verwijderen teriflunomide sneller uit het lichaam. Deze medicijnen binden zich namelijk aan terilunomide en voeren het sneller af.

Meestal moet u deze absorberende middelen minstens 11 dagen gebruiken om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid teriflunomide in het lichaam voldoende is gedaald. Uw arts kan dit controleren door geregeld de hoeveelheid in het bloed te meten.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • teriflunomide

  • lactose 1-water
  • maiszetmeel
  • cellulose, microkristallijn
  • carboxymethylzetmeel natrium
  • hyprolose
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • titaandioxide
  • talk
  • macrogol 8000
  • indigokarmijn

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgNiet preferent
Aevitae (EUCARE)Niet preferent
AnderZorgNiet preferent
CZNiet preferent
CZ JustNiet preferent
De FrieslandNiet preferent
ENO ZorgverzekeraarNiet preferent
FBTONiet preferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Niet preferent
InterpolisNiet preferent
IZA-VNG (Gemeenten)Niet preferent
JaaahNiet preferent
MenzisNiet preferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
ONVZ ZiektekostenverzekeraarNiet preferent
UMC ZorgverzekeringNiet preferent
UniveNiet preferent
VGZNiet preferent
VVAA (ONVZ)Niet preferent
ZekurNiet preferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent
Zorg en ZekerheidNiet preferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.