eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Bosentan Teva Tablet Filmomhuld 125mg 60 st

 

Bosentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, met name in de longen.Artsen schrijven het voor bij pulmonale arteriële hypertensie en bij sclerodermie.

Verpakking: 60 St
EAN: 8711218973285
Pharmachemie BV

Verpakking: 60 St

Bestelaantal:

60 st

Prijs: 

664,51

Bosentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, met name in de longen.Artsen schrijven het voor bij pulmonale arteriële hypertensie en bij sclerodermie.

EAN: 8711218973285
Pharmachemie BV


Bosentan (als 1-Water)

"bosentan" als werkzame stof

Introductie Bosentan (als 1-Water)

Bosentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, met name in de longen.

Artsen schrijven het voor bij pulmonale arteriële hypertensie en bij sclerodermie.

Handelsinformatie

Bosentan is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Tracleer.

Hoe moet ik Bosentan (als 1-Water) gebruiken?

Hoe?

  • Gewone tabletten: innemen met een half glas water.
  • Dispergeerbare tabletten (disp of dispers): uiteen laten vallen in een half glas water en dit opdrinken. Als er een beetje in het glas is achtergebleven, dit naspoelen met wat water en dit ook opdrinken

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, bijvoorbeeld bij het ontbijt en bij het avondeten, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken. Meestal is het nodig het middel 2-3 maanden te gebruiken voor het effect merkbaar wordt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Hoofdpijn. Deze bijwerking is het gevolg van het wijder worden van de bloedvaten. Dit verdwijnt meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Storingen van de leverfunctie, gemeten in het bloed. De arts zal de lever regelmatig controleren. Mensen met een ernstig verminderde leverwerking mogen dit middel niet gebruiken. Als u klachten heeft van een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid, waarschuw dan direct een arts. Ook als u koorts heeft en misselijk bent en moet braken, kan dit duiden op een leveraandoening. Neem ook dan contact op met uw arts.
  • Vasthouden van vocht en dikke enkels. Mensen die hier al last van hebben zijn hier extra gevoelig voor. Overleg daarom voor gebruik met uw arts als u vocht vasthoudt.

Zelden

  • Blozen, warmtegevoel en verstopte neus. Dit is het gevolg van het wijder worden van de bloedvaten. Dit verdwijnt meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Duizeligheid en bewustzijnsverlies, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat over in algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
  • Hartkloppingen, een snelle hartslag, pijn op de borst en een moeilijke ademhaling. Heeft u hier last van, raadpleeg dan uw arts.
  • Maagdarmklachten: Diarree en brandend maagzuur. Indien u hier na enkele dagen last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van de huid. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
  • Bloedarmoede. U merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden

  • Bloedafwijkingen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt, kan dit duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Bosentan (als 1-Water) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De anticonceptiepil. Bosentan kan de betrouwbaarheid van de 'pil' verminderen. Omdat bosentan schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby, is het noodzakelijk extra maatregelen te nemen om zwangerschap te voorkomen. U krijgt een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken. Als u stopt met bosentan is het effect op de hormonen nog vier weken aanwezig. Gebruik daarom condooms tijdens en tot en met vier weken na het stoppen van bosentan.
    Let op: ook de minipil met desogestrel of lynestrenol en het implantatiestaafje worden door bosentan minder betrouwbaar. Dit geldt ook voor de vaginale ring en de anticonceptiepleister.
    Ook de betrouwbaarheid van de morning-afterpil met levonorgestrel of ulipristal kan verminderd zijn. Dit geldt ook als u bosentan in de afgelopen 4 weken heeft gebruikt. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal gebruikt bij vleesbomen in de baarmoeder. De werking van ulipristal kan afnemen. Overleg hierover met uw arts.
  • Glibenclamide, een medicijn tegen diabetes (suikerziekte). Bosentan en glibenclamide verminderen elkaars effect. Bovendien neemt de kans op leverziekte toe. Gebruik deze middelen daarom niet samen.
  • Ketoconazol tabletten, een medicijn tegen schimmelinfecties. Ketoconazol versterkt de werking en bijwerkingen van bosentan. Gebruik deze middelen dus niet samen.
  • Sildenafil, een ander middel tegen pulmonale arteriële hypertensie en tegen erectiestoornis. Sildenafil kan de werking en bijwerkingen van bosentan versterken. Soms krijgt u deze middelen bewust in combinatie om de werking tegen pulmonale arteriële hypertensie te versterken. Als u sildenafil gebruikt tegen erectiestoornissen, zorg er dan wel voor dat uw longarts op de hoogte is.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkend medicijn . Bosentan vermindert de werking van ciclosporine, omgekeerd versterkt ciclosporine de werking en bijwerkingen van bosentan. Deze medicijnen mag u meestal niet samen gebruiken. Overleg met uw arts. Indien u deze medicijnen toch samen moet gebruiken, zal de arts de dosering van beide medicijnen bijstellen en de lever extra goed controleren.
  • Antibloedstollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Bosentan kan de werking van deze medicijnen verzwakken. Vertel de trombosedienst dat u bosentan gaat gebruiken. Ook als de dosering van bosentan wijzigt of als u stopt met bosentan, moet u de trombosedienst hierover inlichten.
  • De antistollingsmiddelen apixaban, rivaroxaban en ticagrel. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk schrijft uw arts een ander medicijn voor.
  • Atorvastatine en simvastatine, cholesterolverlagende medicijnen. Bosentan vermindert de werking van deze middelen. Bij stoppen met bosentan kunnen de bijwerkingen van van deze middelen toenemen. Mogelijk zal uw arts u een ander cholesterolverlagend medicijn voorschrijven of de dosering aanpassen.
  • Rifampicine, een medicijn tegen tuberculose. Dit medicijn kan de werking van bosentan verminderen. Overleg met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Mogelijk schrijft uw arts een ander medicijn voor of uw arts verhoogt de dosering van bosentan.
  • Bedaquiline, een medicijn tegen tuberculose. De werking van bedaquiline kan afnemen. Mogelijk krijgt u een ander medicijn.
  • Topiramaat, een medicijn tegen epilepsie en boulimia nervosa. De hoeveelheid van topiramaat in het bloed kan afnemen door bosentan. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk zal uw arts de dosering van topiramaat aanpassen.
  • Zonisamide, een medicijn tegen epilepsie. Bosentan vermindert de werking van zonisamide, waardoor u meer kans heeft op een epileptische aanval. Uw arts zal daarom de werkzaamheid controleren en eventueel de dosering aanpassen.
  • Perampanel, een medicijn tegen epilepsie. De werking van perampanel kan afnemen. Uw arts kan de dosering van perampanel verhogen.
  • Mirtazapine, een medicijn tegen depressie. Bosentan vermindert de werking van mirtazapine. Overleg hierover met uw arts. Uw arts kan de dosering van mirtazapine verhogen.
  • Zolpidem, een slaapmiddel. Bosentan vermindert de werking van zolpidem. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk schrijft uw arts een ander medicijn voor of past hij de dosering aan.
  • Sommige middelen tegen psychische stoornissen: middelen tegen psychische stoornissen. Bosentan vermindert de werking van deze middelen. Bij stoppen met bosentan kunnen de bijwerkingen van het middel toenemen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Sommige medicijnen gebruikt bij verschillende vormen van kanker. Vraag aan uw apotheker om welke antikankermiddelen dit gaat. Bosentan vermindert de werking van deze medicijnen.
  • Het afweeronderdrukkende middel temsirolimus. Bosentan vermindert de werking van temsirolimus. Bij stoppen met bosentan kunnen de bijwerkingen van temsirolimus toenemen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Bosentan (als 1-Water) gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Duizeligheid komt soms voor bij dit medicijn . Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Bosentan (als 1-Water) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de ongeboren baby. Vóór aanvang van de behandeling zal de arts een zwangerschapstest bij u afnemen om er zeker van te zijn dat u niet zwanger bent. Ook tijdens de behandeling zal er maandelijks een zwangerschapstest moeten worden gedaan.

Als u dit medicijn gebruikt, moet u betrouwbare anticonceptie gebruiken. De anticonceptiepil is niet betrouwbaar genoeg, omdat bosentan de werking hiervan vermindert.

Overleg met uw arts voor advies voor een betrouwbare manier van anticonceptie.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Bosentan (als 1-Water)?

Nee, u kunt niet zomaar stoppen. Als u met dit medicijn moet stoppen en overgaan op een ander middel, zult u meestal het gebruik van bosentan geleidelijk in een week moeten minderen. Het andere medicijn zult u meestal geleidelijk opbouwen. Stop alleen in overleg met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • bosentan

  • maiszetmeel
  • zetmeel, voorverstijfseld
  • carboxymethylzetmeel natrium
  • povidon
  • glycerylbehenaat
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • triacetine
  • talk
  • titaandioxide
  • ferrioxide, geel
  • ferrioxide, rood
  • ethylcellulose

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgNiet preferent
Aevitae (EUCARE)Niet preferent
AnderZorgNiet preferent
CZNiet preferent
CZ JustNiet preferent
De FrieslandNiet preferent
DSWPreferent
ENO ZorgverzekeraarNiet preferent
FBTONiet preferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Niet preferent
InterpolisNiet preferent
inTwente ZorgverzekeraarPreferent
IZA-VNG (Gemeenten)Niet preferent
JaaahPreferent
MenzisNiet preferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
ONVZ ZiektekostenverzekeraarPreferent
Stad Holland ZorgverzekeraarPreferent
UMC ZorgverzekeringNiet preferent
UniveNiet preferent
VGZNiet preferent
VVAA (ONVZ)Preferent
ZekurNiet preferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent
Zorg en ZekerheidNiet preferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand mei 25)

Let op: Er gelden aanvullende voorwaarden voor de vergoeding door de zorgverzekeraar.

[stand mei 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.