de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Cholecalciferol Mylan Tablet 800ie 90 st

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Verpakking: 90 St
EAN: 8717472422187

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 90 St

Bestelaantal:

90 st

Prijs: 

18,97

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

EAN: 8717472422187


Medicijn-informatie

Colecalciferol

"vitamine D" als werkzame stof

Introductie Colecalciferol

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

Handelsinformatie

Colecalciferol is sinds 1930 op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar als Devaron tabletten en zit ook in veel multivitamineproducten. Het is verkrijgbaar als tabletten, capsules en druppels.

Het is ook op recept verkrijgbaar onder de merknamen Divisun, D-Cura, Dynavit D3 en als het merkloze Colecalciferol drank FNA, Colecalciferol en Vitamine D3 in tabletten.

Colecalciferol wordt ook gebruikt in combinatie met calciumcarbonaat of calciumfosfaat, zie hiervoor de tekst Calciumcarbonaat met vitamine D of Calciumfosfaat met vitamine D. Verder nog in combinatie met vitamine A als druppels of als tabletten.

Colecalciferol wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknamen Alencalci D3, Bonendro en Fosavance.

Hoe moet ik Colecalciferol gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Kauwtabletten moet u goed fijnkauwen voor het doorslikken.
  • Druppels afmeten op een lepeltje of in de voeding.
  • De gewone tabletten kunt u in zijn geheel doorslikken of eerst oplossen in melk of een andere drank.
  • Capsules in zijn geheel doorslikken
  • Drank of vloeistof: u kunt de voorgeschreven hoeveelheid afmeten met het bijgeleverde doseerspuitje. Meestal krijgt u de afgepaste hoeveelheid in een kant-en-klaar doseerspuitje dat u in de mond leeg kunt drukken. Als u de drank te vies vindt smaken, kunt u ook de drank innemen met wat voedsel of toevoegen aan een glas water en dit daarna opdrinken.

Wanneer?
Afhankelijk van de hoeveelheid vitamine D in het medicijn en het voorschrift van de arts, kan vitamine D per dag, per week, per maand of per kwartaal worden gebruikt.

  • Per dag: het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
  • Per week: kies een vaste dag in de week, dan vergeet u minder snel een dosis.
  • Per maand of per kwartaal: meestal krijgt u de hoeveelheid in een kant-en-klaar doseerspuitje. Noteer wanneer u een dosis heeft gebruikt, en wanneer u een volgende dosis moet aanvragen.

Hoe lang?

Vitaminegebrek
Een vitaminegebrek is vaak in enkele dagen tot weken opgeheven. Om vitaminegebrek te voorkomen, moeten de volgende mensen het hele jaar door vitamine D gebruiken.

  • Kinderen tot 4 jaar.
  • Zwangeren.
  • Mensen die weinig buitenshuis komen of een sluier dragen en mensen met een donkere huidskleur als zij in minder zonnig landen wonen, zoals Nederland.
  • Vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de zeventig jaar.
  • Ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen.

Botontkalking
Waarschijnlijk zult u dit medicijn langdurig moeten gebruiken. Soms voert de arts een botdichtheidsmeting uit.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen hebben.

Zeer zelden, en alleen bij langdurig gebruik van meer dan 50.000 IE per week

  • Te veel calcium in het bloed, vooral als u ook calcium gebruikt of als u een verminderde nier- of schildklierwerking heeft. Krijgt u maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree of verstopping, aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, droge mond, spierzwakte, spierpijn, botpijn, vermoeidheid, onvaste gang, jeuk of hartkloppingen? Raadpleeg dan uw arts. Deze verschijnselen kunnen duiden op te veel calcium. Bij dialysepatiënten zal het bloed regelmatig op te veel calcium worden gecontroleerd.
Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Colecalciferol wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Colecalciferol gebruik, mag ik dan...

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Vitamine D werkt het best als uw voeding voldoende kalk bevat. Kalk zit vooral in zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt.

Mag ik Colecalciferol gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn in een dosering tot 10 microgram (= 400 IE) per dag veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Overleg met uw arts als u een hogere dosering moet gebruiken. Deze kunnen wel schadelijk zijn voor de baby.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Kies daarom vaste tijdstippen. Af en toe een keer vergeten is echter niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het medicijn dan alsnog in.

Kan ik zomaar stoppen met Colecalciferol?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Werkzame stof

  • colecalciferol

Hulpstoffen

  • maiszetmeel, voorverstijfseld
  • isomalt
  • magnesiumstearaat
  • saccharose
  • ascorbaat natrium
  • middellangeketentriglyceriden
  • siliciumdioxide
  • maiszetmeel, gemodificeerd
  • tocoferol, dl-alfa-
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.