de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Daro Retard Capsules 29,5 mg 10 st

Vermindert de neiging tot hoesten. Te gebruiken bij prikkelhoest en een droge hoest. Dextromethorfan is een hoestmiddel. Het vermindert de neiging om te hoesten.

Verpakking: 10 St
EAN: 8714319030239

 

Verpakking: 10 St

Bestelaantal:

10 st

Prijs: 

11,87
 

Vermindert de neiging tot hoesten. Te gebruiken bij prikkelhoest en een droge hoest. Dextromethorfan is een hoestmiddel. Het vermindert de neiging om te hoesten.

EAN: 8714319030239


Verzendkosten 4,95
Vanaf 29,- gratis
Tot 40% korting

Productinformatie

DARO Retard capsules hebben de unieke eigenschap om de hoestprikkel acht uur achter elkaar te onderdrukken.

Hoe werkt de DARO Retard Capsule?
In de DARO Retard Capsule zit de werkzame stof genaamd dextromethorfan. Deze werkzame stof dextromethorfan dempt de hoestprikkel bij droge of prikkelhoest. De werkzame stof is verwerkt met kleine bolletjes in een capsule. Elk bolletje bevat een andere dikte van waslaagje waardoor elk bolletje op een ander tijdstip in het lichaam oplost. Hierdoor komt over een periode van 8 uur de werkzame stof gelijkmatig vrij en kunt u ongestoord slapen of werken!

  • Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. 
  • Inhoud: 10 capsules
  • Lees voor gebruik de bijsluiter 

Let op! Dextromethorfan kan niet door iedereen gebruikt worden.  Om dextromethorfan te kunnen verkrijgen moeten wij u daarom een aantal vragen stellen. Deze vragen krijgt u tijdens het bestelproces te zien. Na goedkeuring door eFarma kan de dextromethorfan naar u verstuurd worden.

U kunt maximaal 3 verpakkingen tegelijk bestellen.


Medicijn-informatie

Daro

"dextromethorfan" als werkzame stof

Introductie Daro

Dextromethorfan is een hoestmiddel. Het vermindert de neiging om te hoesten.

Dextromethorfan wordt gebruikt bij prikkelhoest, ook wel kriebelhoest genoemd.

Handelsinformatie

Dextromethorfan is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek onder de merknaam Daro Retard Dextromethorfan hoestprikkeldempend en als het merkloze Dextromethorfan. Het is te verkrijgen als capsules met vertraagde afgifte en drank.

U krijgt in de apotheek advies over dit medicijn. Om een goed advies te kunnen geven, heeft de apotheker informatie over uw klachten en andere medische informatie van u nodig. Aan de hand hiervan kan uw apotheker u adviseren en ook controleren of dextromethorfan samengaat met uw andere medicijnen.

Hoe moet ik Daro gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Capsules met vertraagde afgifte ('retard'): innemen met een half glas water. De capsules zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken.
  • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid het meegeleverde maatbekertje of doseerlepel.

Wanneer?
Gebruik dit medcijn als u last heeft van kriebelhoest of als u er last van denkt te krijgen, bijvoorbeeld voor u gaat slapen, als u vooral 's nachts moet hoesten. Neem het dan 1 uur voor u gaat slapen in.

Hoe lang?

  • Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale kriebelhoest hoort binnen 2 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
  • Gebruik dit medicijn alleen gedurende enkele dagen en alleen volgens de dosering in de bijsluiter. Als u het langer of in hogere dosering gebruikt, heeft u kans afhankelijk te worden van dit medicijn. U kunt dan moeilijker stoppen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden

  • Slaperigheid, verwardheid en duizeligheid gedurende de eerste dagen van gebruik. Heeft u hier last van? Pas dan op met activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden. Rijd geen auto zolang deze bijwerkingen voortduren. Gebruikt u dextromethorfan langer? Meestal went uw lichaam dan aan dit medicijn. U kunt dan na een paar dagen veilig autorijden. Kijk altijd eerst hoe u op dit medicijn reageert.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. U heeft hier minder last van als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor dit medicijn en kunnen gaan braken of verstopping krijgen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag. Neem contact op met uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Psychische klachten, zoals verstrooidheid, angst, paniekaanvallen, hallucinaties en gevoel buiten de werkelijkheid te staan. Deze klachten treden vaker op bij hogere dosering en bij mensen die er gevoelig voor zijn, zoals kinderen.
  • Mensen met astma en andere langdurige benauwdheidsklachten kunnen meer klachten krijgen. Dat komt omdat dit medicijn de neiging tot hoesten vermindert. Hierdoor raakt u lastiger opgehoopt slijm in de longen kwijt. Gebruik het daarom bij voorkeur niet.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Daro wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

  • Medicijnen tegen depressie van het MAO-remmer-type, zoals moclobemide, fenelzine, rasagiline, selegeline of tranylcypromine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit medicijn tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief.
  • De medicijnen tegen depressiviteit paroxetine of fluoxetine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit medicijn tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief.

Het is niet zinvol dextromethorfan te gebruiken als u ook een hoestmiddel gebruikt dat het ophoesten vergemakkelijkt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Daro gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid en verwardheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Daro gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Dextromethorfan wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien zijn andere hoestmedicijnen geschikter voor u.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Heeft u het medicijn nog nodig? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Behalve als het weer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over.

Kan ik zomaar stoppen met Daro?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Heeft u meer gebruikt dan de normale dosering of heeft u het langer gebruikt dan een paar dagen tot weken? Er is een kans dat u te veel gewend bent geraakt aan dit medicijn. Bouw in dat geval langzaam af. Lukt het u niet er mee te stoppen, neem dan contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • heel doorslikken, niet kauwen
  • kan het reactievermogen verminderen

Werkzame stof

  • dextromethorfan

Hulpstoffen

  • chinolinegeel
  • ethylcellulose
  • gelatine
  • hypromellose
  • saccharose
  • triethylcitraat
  • maiszetmeel
  • zonnegeel
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.