Ebixa Startverpakking (7x5mg+7x10mg+7x15mg+7x20mg) 28 st
Memantine blokeert het effect van een te grote hoeveelheid glutamaat in de hersenen. Glutamaat is een stof die van nature voorkomt in de hersenen.
Verpakking: 28 St
EAN:
Lundbeck BV
1-2 werkdagen


Verpakking: 28 St
Bestelaantal:
28 st
Prijs:
73,84Memantine blokeert het effect van een te grote hoeveelheid glutamaat in de hersenen. Glutamaat is een stof die van nature voorkomt in de hersenen.
EAN:
Lundbeck BV











Medicijn-informatie
Ebixa
"memantine" als werkzame stof
Introductie Ebixa
Memantine blokeert het effect van een te grote hoeveelheid glutamaat in de hersenen. Glutamaat is een stof die van nature voorkomt in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij dementie.
Handelsinformatie
Memantine is sinds 1983 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en druppels onder de merknamen Ebixa en Nemdatine en als het merkloze Memantine.
Hoe moet ik Ebixa gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Tabletten: innemen met een half glas water.
Druppels: de vloeistof zit in een flesje, waar u een doseerpompje opdraait. Het doseerpompje moet u de eerste keer 5 maal indrukken. De opgepompte vloeistof vangt u op in een glas of lepel, en gooit u weg. Daarna is het medicijn gereed voor gebruik. Zet het flesje met de doseerpomp op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een tafel. Houd een glas met een beetje water of een lepel onder de uitloopopening van de doseerpomp. Druk de doseerpomp helemaal in en vang de dosis op in een glas of op een lepel. Een pompbeweging is gelijk aan 1 dosis. Door het dopje van de doseerpomp een kwart slag te draaien, sluit u het flesje.
Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Kies hiervoor een vast tijdstip, bijvoorbeeld bij het ontbijt. U vergeet dan minder snel een dosis. Als u misselijk wordt van memantine, helpt het om het met wat voedsel in te nemen.
Hoelang?
Na 3 tot 6 maanden zal uw arts met u bekijken of memantine voldoende werkzaam is. Als het voldoende werkzaam is, kunt u het langere tijd blijven gebruiken.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Duizeligheid, moeite het evenwicht te bewaren, zeer zelden een abnormale gang bij het lopen. Merkt u dat u duizelig bent? U kunt dan het beste even blijven zitten of liggen tot het is weggetrokken.
- Slaperigheid, hoofdpijn en zeer zelden vermoeidheid. U kunt vooral in het begin van de behandeling slaperig zijn. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen zodat u minder kans op deze bijwerking heeft.
- Verhoging van de bloeddruk en zeer zelden hartfalen. Uw arts zal uw bloeddruk regelmatig controleren.
- Maagdarmklachten, zoals verstopping (obstipatie) en zeer zelden misselijkheid en braken. Heeft u verstopping? Gebruik dan vezelrijke voeding en drink veel. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping. Als u misselijk wordt van memantine, helpt het om dit medicijn met wat voedsel in te nemen.
- Kortademigheid. Raadpleeg dan uw arts.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig voor memantine? Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Zeer zelden
- Psychische klachten, zoals verwardheid, hallucinaties en psychose. Raadpleeg uw arts als u hier last heeft.
- Schimmelinfecties. Overleg met uw arts als u hier last van krijgt.
- Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit kunt u herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-hulpdienst.
- Aanval van epilepsie (stuipen). Waarschuw dan uw arts. Heeft u eerder een epilepsie-aanval gehad? Uw arts zal u extra controleren.
- Leveraandoeningen en ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, een gele verkleuring van het oogwit of van de huid of een plotselinge hevige pijn in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Ebixa wisselwerkingen met andere medicijnen?
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Als ik Ebixa gebruik, mag ik dan...
autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, verwardheid en hallucinaties. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.
Let op: ook dementie kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.
Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.
alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.
alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Ebixa gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.
Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met uw arts.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen.
Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag en ontdekt u dat u per ongeluk een dosis niet heeft ingenomen? Ontdekt u dit dezelfde dag: neem dan alsnog de vergeten dosis in. Ontdekt u het de volgende dag? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele dosis op 1 dag.
Kan ik zomaar stoppen met Ebixa?
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- pas op met alcohol
- kan het reactievermogen verminderen
Werkzame stof
- memantine
Hulpstoffen
- cellulose, microkristallijn
- carmellose polymeer
- siliciumdioxide
- magnesiumstearaat
- hypromellose
- macrogol 400
- titaandioxide
- ferrioxide, geel
- ferrioxide, rood
Vergoeding en Preferentiebeleid:
Ebixa Startverpakking (7x5mg+7x10mg+7x15mg+7x20mg) wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept.
Preferentiebeleid is niet van toepassing.
[stand mei 2025]
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.