de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Ezetimibe Sandoz Tablet 10mg 250 st

Ezetimib vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

Verpakking: 250 St
EAN: 8712371017403

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 250 St

Bestelaantal:

250 st

Prijs: 

62,20

Ezetimib vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

EAN: 8712371017403


Medicijn-informatie

Ezetimib

"ezetimib" als werkzame stof

Introductie Ezetimib

Ezetimib vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

Artsen schrijven het voor bij te veel cholesterol en vet in het bloed, als medicijnen van het 'statine'-type niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Handelsinformatie

Ezetimib is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Ezetrol.

Ezetimib wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Inegy en Atozet.

Hoe moet ik Ezetimib gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Als dit medicijn uw cholesterol in het bloed voldoende verlaagt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Als u ezetimib zonder statine gebruikt (statines zijn andere cholesterolverlagende medicijnen):

Zelden

  • Vermoeidheid.
  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree en winderigheid. Zeer zelden misselijkheid, verstopping, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel en maagpijn. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden

  • Hoest, benauwdheid.
  • Spierkramp, spierpijn, pijn in de gewrichten, nekpijn. Meestal is spierpijn onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het hele lichaam kan pijn doen. Als u hier last van krijgt, moet u zo snel mogelijk een arts waarschuwen.
  • Minder eetlust.
  • Hoge bloeddruk, pijn op de borst. Waarschuw uw arts bij pijn op de borst.
  • Opvliegers.
  • Duizeligheid.
  • Ontsteking van de galblaas, galstenen, ontsteking van de alvleesklier. Merkt u pijn boven in de buik, misselijkheid en een vol gevoel? Raadpleeg dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
    In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en flauwvallen. Ook kunt u een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel krijgen. U kunt hierbij erg benauwd worden. Of een ernstige huidaandoening met een rode huid en blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. Als u overgevoelig bent, mag u ezetimib niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Als u ezetimib samen met een statine gebruikt heeft u ook kans op onderstaande bijwerkingen (statines zijn andere cholesterolverlagende medicijnen):

Zelden

  • Hoofdpijn.

Zeer zelden

  • Droge mond.
  • Zwak gevoel, slappe spieren.
  • Rugpijn, pijn of tintelend gevoel in handen en voeten.
  • Vasthouden van vocht, oedeem. U merkt dat aan dikke voeten en enkels. Raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Ezetimib wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met een ander medicijn. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is:

  • Colestyramine, een medicijn dat ook wordt gebruikt bij een te hoog cholesterol. Colestyramine bindt aan ezetimib in de darm. Hierdoor kan het lichaam ezetimib niet opnemen en werkt ezetimib minder goed. U voorkomt deze wisselwerking door ezetimib minstens 4 uur vóór of 4 uur na colestyramine in te nemen.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Ezetimib gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Er zijn geen beperkingen voor dit medicijn. Ezetimib werkt echter het best als u een cholesterol- en vetverlagend dieet houdt. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

Mag ik Ezetimib gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

U gebruikt ezetimib 1 keer per dag: duurt het meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Ezetimib?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De hoeveelheid cholesterol en vet in uw bloed zal dan wel weer omhoog gaan. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Werkzame stof

  • ezetimib

Hulpstoffen

  • lactose 1-water
  • hypromellose
  • carmellose polymeer
  • cellulose, microkristallijn
  • natriumlaurylsulfaat
  • magnesiumstearaat

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.