de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Flagyl Ovule 500mg 10 st

Metronidazol werkt tegen bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten.Artsen schrijven metronidazol vaginaalzetpillen voor bij een trichomonas-infectie van de vagina en bij bacteriële vaginose.

Verpakking: 10 St
EAN: 8712172863483
Sanofi BV

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 10 St

Bestelaantal:

10 st

Prijs: 

14,00

Metronidazol werkt tegen bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten.Artsen schrijven metronidazol vaginaalzetpillen voor bij een trichomonas-infectie van de vagina en bij bacteriële vaginose.

EAN: 8712172863483
Sanofi BV


Medicijn-informatie

Flagyl

"metronidazol voor toepassing in de vagina" als werkzame stof

Introductie Flagyl

Metronidazol werkt tegen bepaalde bacteriën, amoeben en andere eencellige parasieten.

Artsen schrijven metronidazol vaginaalzetpillen voor bij een trichomonas-infectie van de vagina en bij bacteriële vaginose.

Handelsinformatie

Metronidazol is sinds 1960 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Flagyl. Het is te verkrijgen in vaginaalzetpillen (ovules).

Metronidazol is ook te krijgen in tabletten, drank, infuusvloeistof, gel en crème. Deze informatie gaat alleen over vaginaalzetpillen. U kunt voor de andere toepassingen informatie vinden in de teksten Metronidazol om in te nemen en Metronidazol op de huid.

Hoe moet ik Flagyl gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De vaginaalzetpil diep in de vagina inbrengen. Dit gaat het best als u op uw rug ligt met enigszins gebogen, gespreide benen.

Wanneer?
Gebruik de zetpil voor het slapen gaan. De zetpil kan dan de hele nacht werken.

Hoe lang?
Een kuur duurt meestal 7 tot 10 dagen. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de trichomonas en de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Irritatie of pijn in de vagina na toediening. Dit verdwijnt vanzelf weer.
  • De vaginaalzetpillen kunnen het rubber van condooms en pessarium aantasten. Een condoom kan hierdoor gemakkelijker scheuren.

Zelden (een klein deel van de werkzame stof kan via de vagina in het bloed komen en dan elders in het lichaam bijwerkingen geven)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn.
  • Minder eetlust.
  • Huiduitslag, jeuk, galbulten.
  • Overmatig blozen.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, waanvoorstellingen, sombere stemming en slaperigheid.
  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
  • Spierpijn, gewrichtspijn en coördinatieproblemen.
  • Niet tegen alcohol kunnen. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid. Het is raadzaam om elk gebruik van alcohol te vermijden zolang u metronidazol gebruikt.
  • Bij gebruik van hoge doses: bruine verkleuring van de urine. Dit is onschuldig.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dit merken aan huiduitslag met roodheid, jeuk en galbulten. Raadpleeg dan uw arts. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid. Dit kan zich uiten in duizeligheid en flauwvallen of 'angio-oedeem': een zwelling van gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. In beide gevallen moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de eerstehulpdienst gaan. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Hersenaandoening. U merkt dat aan verwardheid, onzekere gang bij het lopen, moeilijk praten, trillende handen en trillende, snel heen-en-weer bewegende ogen. Waarschuw dan onmiddellijk een arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal snel.
  • Bloedafwijkingen of een ontsteking van de alvleesklier of van de lever. Bij plotselingen hevige pijn in de bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.
  • Oorsuizen of slechter horen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

Zeer zelden na langdurig gebruik

  • Normaal gesproken krijgt u dit medicijn als een korte kuur tot maximaal 10 dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. U kunt dan last krijgen van stoornissen in de zenuwen. U merkt dat onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen en benen of aan coördinatieproblemen, bijvoorbeeld zwalkend lopen. Waarschuw dan een arts.
  • Metronidazol kan bij langdurig gebruik kanker bevorderen. Door het medicijn niet langer dan 10 dagen te gebruiken, is de kans hierop vrijwel afwezig. Gebruik metronidazol dus niet langer dan 10 dagen, behalve als de arts anders voorschrijft.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Flagyl wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De antistollingsmedicijnen: acenocoumarol en fenprocoumon. Metronidazol kan de bloedstolling ontregelen. Raadpleeg hierover de trombosedienst.
  • Lithium, een medicijn tegen manische depressiviteit. Metronidazol kan de bijwerkingen van lithium versterken. Dit merkt u aan maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van één van deze bijwerkingen. Uw arts moet het lithiumgehalte in het bloed regelmatig laten controleren en de dosering eventueel aanpassen.
  • Disulfiram, een medicijn bij alcoholontwenning. Metronidazol kan de kans op benauwdheid, verwardheid, hallucinaties en psychose versterken. Gebruik deze medicijnen daarom niet samen.
  • Medicijnen tegen hiv-infectie: atazanavir, darunavir, fosamprenavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, ritonavir, saquinavir en tipranavir. De hoeveelheid metronidazol in het bloed kan door deze medicijnen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
    Bovendien zit er alcohol (propyleenglycol) in de fosamprenavir drank, de ritonavir drank, de ritonavir zachte capsules, de lopinavir/ritonavir drank, de tipranavir drank en in de tipranavir capsules. Door de combinatie van metronidazol en de alcohol in deze medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Daarom mogen deze medicijnen niet samen met metronidazol gebruikt worden. Vraag uw arts om advies wanneer u deze medicijnen gebruikt.
  • Medicijnen tegen kanker capecitabine, fluorouracil en tegafur. Metronidazol versterkt de bijwerkingen van deze medicijnen, vooral op het bloed. Als een ander medicijn niet mogelijk is, zal de arts het bloed vaker laten controleren.
  • Busulfan, een ander medicijn tegen kanker. De bijwerkingen van busulfan kunnen toenemen door metronidazol. Gebruik metronidazol daarom niet samen met busulfan.
  • Mebendazol (wormdodend medicijn). In combinatie met metronidazol geeft dit medicijn een verhoogde kans op een ernstige huidaandoening met blaarvorming. Gebruik deze medicijnen niet samen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Flagyl gebruik, mag ik dan...

autorijden? alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Gebruik geen alcohol als u metronidazol gebruikt. Uw lichaam reageert hierop anders dan normaal. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid. Dit gebeurt al bij kleine hoeveelheden alcohol. Wacht na het beëindigen van de behandeling met metronidazol nog minstens 2 dagen met het gebruik van alcohol, om er zeker van te zijn dat alle metronidazol uit het lichaam is verdwenen.

Mag ik Flagyl gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt de vaginaalzetpillen veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn kan in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komen en kan de moedermelk een nare metaalsmaak geven.

Bij weigeren van de borst door de nare metaalsmaak, kunt u de borstvoeding tot 12 uur na inname van de dosis staken en daarna weer hervatten. Kolf in deze periode de moedermelk af en gooi deze weg. Eventueel kunt u, voorafgaand aan de kuur, moedermelk afkolven en invriezen voor gebruik in een flesje tijdens deze periode. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Gebruik de vergeten dosis zo snel mogelijk, tenzij u al binnen 4 uur de volgende dosis moet gebruiken. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis gebruikt u aan het eind van de kuur. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik zomaar stoppen met Flagyl?

Als u te vroeg stopt zijn de trichomonas en de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • gebruik geen alcohol bij dit middel
  • kuur afmaken
  • bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)

Werkzame stof

  • metronidazol

Hulpstoffen

  • vet, vast

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.