de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
 

Buiktyfus, feiten & tips

Wat is buiktyfus?

Buiktyfus wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Salmonella typhi. Deze ziekteverwekker komt alleen voor bij mensen. De bacterie komt het lichaam binnen via de mond, vermenigvuldigt zich in de lymfeklieren en verspreidt zich via de ontlasting. Zo’n zeven tot veertien dagen na besmetting met buiktyfus kunnen zich ziekteverschijnselen voordoen, waaronder geleidelijk toenemende koorts tot 39-41°C, lustloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, obstipatie en hoesten. Soms is er ook sprake van diarree en sufheid.

Wie lopen risico?

De kans op besmetting met buiktyfus is afhankelijk van factoren als:

  • Reisbestemming. Het risico is relatief hoog bij reizen naar landen als India en Indonesië.
  • Reisduur. Hoe langer de reis duurt, des te groter is de kans op buiktyfus.
  • Aard van verblijf. Verblijf in bijvoorbeeld een viersterren hotel levert in het algemeen minder besmettingsgevaar op dan verblijf in een eenvoudig onderkomen. (Vanwege betere hygiënische omstandigheden)
  • Achtergrond van de reiziger. In geval van ziekte of medicijngebruik (maagzuurremming, verzwakt immuunsysteem, vaatprothesen en pacemakers) is het van belang de arts/verpleegkundige hierover te informeren. In dergelijke gevallen wordt in overleg een meer specifieke keuze van preventiewijze gekozen.
  • Hoe ernstig de ziekteverschijnselen na buiktyfusbesmetting zijn, verschilt van persoon tot persoon en is mede afhankelijk van leeftijd en de plaats waar men behandeld wordt (thuis of in het ziekenhuis). Buiktyfus wordt bijna altijd behandeld met antibiotica.

 

Hoe loopt u buiktyfus op?

De kans op besmetting met buiktyfus neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Je krijgt de bacterie binnen via fecaal besmet water of voedsel (onzuiver drinkwater, onhygiënisch bereid voedsel en slechte sanitaire voorziening).

Het belang van goede hygiëne

Om buiktyfus zoveel mogelijk te voorkomen, zijn voedings- en lichaamshygiënische voorzorgen van groot belang. Hieronder volgen een aantal praktische tips:

  • Drink voorgekookt (of op andere wijze voorbehandeld) water. Gebruik uitsluitend water en andere dranken uit originele, verzegelde verpakkingen.
  • Eet alleen voedsel dat voldoende, dus door en door, verhit is geweest. Rauw vlees en oester zijn uit den boze, schaal en schelpdieren als mosselen, garnalen en dergelijke zijn verdacht.
  • Eet enkel fruit dat u zelf hebt geschild.
  • Eet geen voedsel dat is gespoeld met ongekookt water, zoals rauwe groenten en salades.
  • Voorkom gebruik van producten die bereid zijn met ongekookt water. Verdacht zijn onder meer consumptie-ijs en ijsblokjes.
  • Vanzelfsprekend is handen wassen vóór voedselbereiding, eten en na toiletgebruik een must.

Het belang van een goede voorbereiding

Vaccinatie is bij een aantal reizigers die een risico lopen zoals boven omschreven zinvol. Na vaccinatie maakt uw lichaam beschermende antistoffen aan tegen de bacterie die buiktyfus veroorzaakt. Daarbij kunt u kiezen voor twee soorten vaccinatie:

 

Bescherming via 3 capsules

 

De drie capsules worden, verdeeld over 5 dagen, ingenomen met wat water. Bescherming wordt geleidelijk opgebouwd vanaf 3 dagen na inname van de eerste capsule en is maximaal 1 tot 2 weken na inname van de derde capsule. De beschermingsduur bedraagt 1 jaar.

 

Bescherming via een prik.

 

De vaccinatie bestaat uit één prik en geeft circa 1 week na toediening bescherming. De beschermingsduur bedraagt tenminste 3 jaar.

Overleg met uw arts welke soort vaccinatie voor u het meest geschikt is.

Meer informatie of vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over bescherming tegen buiktyfus of andere reizigersziekten, dan kunt u contact opnemen met zorgverlenende instanties als de GGD, travelclinic, bedrijfs- of huisarts en apotheker.

 

Gemiddelde waardering na 53855 reviews:

8,5

24-04-2024  Veel keuze voor betaalbare prijs

— De heer M. (64 jr.)


24-04-2024  Snel, levering aan huis. En goedkoper.

— Mevrouw V. (49 jr.)


22-04-2024  Heb goede berichten van vriende kennissen.

— Mevrouw M. (74 jr.)


8
.5
Zorgkaart Nederland
Apotheek eFarma is 468 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8,5.
Bekijk alle waarderingen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.