de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek
Door een piek aan online bestellingen en capaciteitstekorten bij vervoerders kunnen zendingen helaas enkele dagen vertraagd zijn. Door een piek aan online bestellingen en capaciteitstekorten
bij vervoerders kunnen zendingen helaas enkele dagen vertraagd zijn.
 

DTP, feiten en tips

Wat betekent DTP?

DTP is een afkorting van drie infectieziekten: Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (polio).

Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die Corynebacterium diphteriae heet. Besmetting vindt doorgaans plaats door een zogenaamde druppelinfectie, waarbij zieke personen besmettelijke micropartikels in de lucht verspreiden. Gezonde personen kunnen de bacterie bij zich dragen zonder ziekteverschijnselen te hebben. Zij kunnen dan, zonder het zelf te weten, anderen besmetten. Na een incubatietijd van meestal zo’n 2 tot 5 dagen, kan ernstige zwelling van de keel, maar ook van lymfeklieren en de hals optreden waardoor de ademhaling enorm wordt belemmerd. De complicaties worden voornamelijk veroorzaakt door de stoffen die de bacterie uitscheidt. Dit zijn de zogenoemde exotoxinen. De exotoxinen kunnen hartspieren en zenuwen beschadigen. Dit laatste kan leiden tot gevoelloosheid van het gehemelte en slikstoornissen. Het risico om als gevolg van difterie te overlijden is 3-12%.

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door het gif (exotoxine) van de bacterie Clostridium tetani. Evenals bij difterie is de bacterie zelf onschadelijk, maar veroorzaakt het exotoxine de ziekte. De sporen van de tetanus bacterie komen voor in aarde, ontlasting en straatvuil en kan via wondjes of verwondingen een infectie veroorzaken. De incubatietijd bedraagt meestal tussen de 6 en 15 dagen maar kan ook tussen 3 dagen en 3 weken liggen. De exotoxinen komen via de bloedbaan in nabijgelegen spieren terecht en verspreiden zich vanaf daar via zenuwbanen naar het centrale zenuwstelsel. De ziekte kan beginnen met hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken. Vervolgens ontstaan de voor tetanus kenmerkende (zeer pijnlijke) spierspasmen van o.a. de aangezichtspieren, keelspieren en spieren van de romp. Spasmen van o.a. de ademhalingsspieren kunnen de dood veroorzaken. Het risico om als gevolg van tetanus te overlijden is afhankelijk van de leeftijd en varieert van 10-20% voor tieners, adolescenten en jongvolwassenen tot 66-90% voor pasgeboren en oudere personen.

Polio

Poliomyelitis, meestal ‘polio of kinderverlamming’ genoemd, is een zeer besmettelijke virusinfectie die veroorzaakt wordt door één van de drie typen poliovirussen. Het virus wordt opgelopen via de mond (besmette voeding en inademen van virusdeeltjes) en wordt via de ontlasting verder verspreid. De incubatietijd varieert van 3 tot 35 dagen maar is gemiddeld 7 tot 14 dagen. Een poliovirusinfectie verloopt meestal symptoomloos. Als er symptomen zijn dan variëren deze van algemene aard zoals koorts, algehele malaise en hoofdpijn tot de meer bekende verlammingsverschijnselen van polio. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt polio of kinderverlamming zowel bij kinderen als volwassen voor.

Waar kunt u difterie, tetanus en polio oplopen?

Difterie komt voor in vele delen van de wereld, en komt in bepaalde streken voor in epidemisch. Tetanus gevallen komen voornamelijk voor in ontwikkelingslanden. Polio komt in de westerse wereld als gevolg van succesvolle vaccinatieprogramma’s niet meer voor. Toch geldt dit niet voor andere delen van de wereld. Waakzaamheid blijft daarom geboden.

DTP vaccinatie

DTP vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De meeste mensen geboren na 1950 hebben daarom de DTP vaccinaties ontvangen tijdens hun kinderjaren. De DTP vaccinatie is in het Rijksvaccinatieprogramma uitgebreid met kinkhoest, het DKTP vaccin. Tijdens het Rijksvaccinatieprogramma wordt de laatste DTP vaccinatie toegediend op 9-jarige leeftijd. Al gevolg van het succes van het Rijksvaccinatieprogramma komen difterie, tetanus en polio nu nauwelijks nog in Nederland voor.

Na de volledige vaccinatiereeks is men minimaal 10 jaar beschermd. Revaccinatie is daarna alleen nodig in bijzondere omstandigheden. Reizen is zo’n bijzondere omstandigheid omdat men een verhoogd risico loopt om met één van de ziekteverwekkers in aanraking te komen. Aangezien difterie, tetanus en polio niet slechts in bepaalde delen van de wereld voorkomen, wordt DTP vaccinatie bij bijna iedere reis geadviseerd.

Het DTP vaccin

Het DTP vaccin is zogenaamd ‘combinatievaccin’, waarbij u door slechts één prik van 0,5ml beschermd bent tegen drie ziekten: difterie, tetanus en polio. De prik wordt in de bovenarmspier gespoten. Bijwerkingen die op kunnen treden zijn plaatselijke reacties op de injectieplaats: pijn, roodheid, verharding van de huid, zwelling of knobbeltje. Ook koorts, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken kan optreden.

  • Indien men eerder volledig gevaccineerd is tegen DTP wordt 1 injectie gegeven, de zogenaamde booster. De booster zorgt voor minimaal 10 jaar bescherming tegen difterie, tetanus en polio.
  • In alle andere gevallen is het mogelijk dat men meerdere injecties krijgt toegediend. Ook daarna is men minimaal 10 jaar beschermd.

Meer informatie of vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over bescherming tegen DTP of andere reizigersziekten, dan kunt u contact opnemen met zorgverlenende instanties als de GGD, travelclinic, bedrijfs- of huisarts en apotheker.

 

 

Gemiddelde waardering

8,5
Laatste reacties

01-12-2022  Prima service, zeer zorgvuldig en bij vragen direct bericht terug.

— Mevrouw V. (53 jr.)


01-12-2022  Omdat ik de handcrème makkelijk via eFarma kan bestellen dan via de huisarts.

— De heer M. (56 jr.)


23-11-2022  klantvriendelijk

— De heer L. (73 jr.)


8
.7
Zorgkaart Nederland
Apotheek eFarma is 439 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8,7.
Bekijk alle waarderingen
©2000-2022 eFarma b.v.