de nieuwe apotheek
apotheekeFarma de nieuwe apotheek
 

Japanse Encefalitis

Wat is Japanse encefalitis (JE)?

Japanse encefalitis is een virusinfectie die bij reizigers zeer zeldzaam is. De ziekte wordt overgebracht door muggen. Vaak verloopt een infectie relatief mild. Het kan zich echter ook ontwikkelen tot een ernstige infectie, met ontsteking van de hersenen. Dit kan blijvende invaliditeit of zelfs de dood tot gevolg hebben.


Hoe loopt u Japanse encefalitis op?

Japanse encefalitis komt vooral voor op het platteland van Zuid- en Oost-Azië, in gebieden waar veel varkens worden gehouden. JE wordt overgebracht door beten van Culexmuggen. Deze mug broedt in de rijstvelden en bijt in de schemering en 's nachts. De incubatietijd van de ziekte is 5-15 dagen.


Hoe herkent u Japanse encefalitis?

De verschijnselen zijn meestal 'griepachtig'. U moet dan denken aan spierpijn, hoofdpijn, koorts en maagdarmklachten. De meeste mensen herstellen na 2-4 dagen.

Ontwikkelt de infectie zich tot een herseninfectie, dan moet u denken aan klachten als een stijve nek, verlammingsverschijnselen, stuiptrekkingen, spraakproblemen en verminderd bewustzijn. Met name bij kleine kinderen en ouderen verloopt de ziekte ernstiger.


Hoe kunt u Japanse encefalitis voorkomen?

Neem maatregelen om te voorkomen dat u gestoken wordt. Draag bedekkende kleding, smeer onbedekte huiddelen in met muggenwerende middelen (DEET) en zorg dat (slaap)kamers vrij van muggen zijn. Ook is het verstandig te slapen onder een (geïmpregneerde) klamboe.

Sinds 2010 is er een vaccin beschikbaar. Dit vaccin wordt niet standaard gegeven aan reizigers. Alleen bij bepaalde omstandigheden. Bespreek dit met een deskundig reisadviseur. Omdat het vaccin nog relatief nieuw is, is nog niet bekend wat de beschermingsduur van dit vaccin is.

Gebruikte bronnen: LCR, RIVM

Gemiddelde waardering

8,5
Laatste reacties

14-09-2021  Makkelijk en snel en bestelgeschiedenis in account te zien.

— Mevrouw L. (35 jr.)


14-09-2021  Snelle levering zonder rompslomp en vragen. Recept aanleveren en klaar.

— Mevrouw K. (54 jr.)


11-09-2021  Hoef geen medicijnen te betalen en de goede verzorgde bezorging.

— Mevrouw L. (72 jr.)


8
.8
Zorgkaart Nederland
Apotheek eFarma is 331 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8,8.
Bekijk alle waarderingen
©2000-2021 eFarma b.v.