Malaria is de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar reizigers mee te maken kunnen krijgen. Elk jaar nemen duizenden mensen de ziekte mee terug naar Europa. Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen mensen besmet met malaria. Malaria komt voor in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam kunnen binnendringen. Muggen die malaria overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang.
Malariamuggen komen voor in onderstaande, gemarkeerde gebieden:
Hoe herken ik malaria?
Malaria krijgt u na een steek van een mug die de malariaparasiet bij zich heeft. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden: koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn.
Malaria kan zich uiten als heftige aanvallen van koude rillingen en hoge koorts, maar ook als een ‘griepje’ met hoofdpijn en zonder duidelijke koorts. Daarom moet u bij koorts of ‘griep’ die langer dan twee dagen aanhoudt, denken aan malaria. Dit geldt ook voor elk ‘griepje’ binnen 2 maanden na terugkeer in Nederland!
Hoe voorkom ik malaria?
Omdat malaria dodelijk kan zijn, wordt in risicogebieden bescherming door malariatabletten altijd aanbevolen. Voorkom daarnaast dat u gestoken kunt worden. De muggen die malaria overbrengen steken vanaf zonsondergang. Draag bedekkende kleding, smeer onbedekte huiddelen in met muggenwerende middelen (DEET) en zorg dat (slaap)kamers vrij van muggen zijn of slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe.