de nieuwe apotheek
apotheekeFarma de nieuwe apotheek
 

Mazelen

Wat is mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus en behoort tot een van de besmettelijkste ziektes die er zijn. Hoge koorts en vlekken op de huid zijn kenmerken van de ziekte. Het kan in eerste instantie op een stevige griep of hevige verkoudheid lijken. Ernstige complicaties, zoals longontsteking en hersenontsteking kunnen optreden en zelfs voor een dodelijke afloop zorgen.

Vroeger kwam mazelen veel in Nederland voor en vrijwel ieder kind maakte het door. Sinds het mazelenvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen, komt mazelen veel minder voor in Nederland. In ontwikkelingslanden is het nog een veelvoorkomende ziekte.


Hoe loopt u mazelen op?

Het mazelenvirus wordt via hoesten, niezen of praten overgebracht van mens op mens. Speekseldruppeltjes in de lucht die het virus bevatten worden ingeademd en zo kunt u besmet raken. Iemand die mazelen heeft is het besmettelijks in de eerste fase van de ziekte. 4 dagen voor tot 4 dagen na het verschijnen van de vlekken op de huid. Daarnaast kan ook het virus ook overgebracht worden door contact (direct of indirect). Bijvoorbeeld via handen schudden, deurknoppen, speelgoed etc.


Hoe herkent u mazelen?

De ziekte start met symptomen die lijken op een flinke griep of verkoudheid. Hoesten, koorts, loopneus en ontstoken ogen komen voor. Na enkele dagen kunnen er kleine witte vlekjes op de binnenkant van de wangen ontstaan. Deze verdwijnen na enkele dagen. Het tweede deel van de ziekte bestaat uit uitslag op de huid. Deze vlekken voelen ruw aan, starten achter de oren en verspreiden zich over het hele lichaam. Na enkele dagen trekt dit vanzelf weer weg.

Complicaties die tijdens een mazeleninfecties kunnen optreden kunnen ernstige gevolgen hebben. Dit zijn bijvoorbeeld oorontsteking, longontsteking en hersenontsteking. Het kan zelfs dodelijk aflopen.


Hoe kunt u mazelen voorkomen?

Een goede manier om u tegen mazelen te beschermen is vaccinatie. Sinds 1976 is het mazelenvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, in het BMR-vaccin. Het vaccin beschermt waarschijnlijk levenslang tegen mazelen. Mensen die de ziekte als kind hebben meegemaakt zijn ook beschermt tegen een nieuwe infectie.

Er bestaat geen vaccin in Nederland met alleen een mazelencomponent.

Mensen die nog niet gevaccineerd zijn en de ziekte niet reeds doorgemaakt hebben, zijn gevoelig voor de infectie. Als u op reis gaat naar een land waar mazelen nog veelvuldig voorkomt, is het verstandig dit te bespreken met een deskundig reisadviseur. Vaccinatie valt dan te overwegen.

Gebruikte bronnen: Apotheek.nl, RIVM en thuisarts.nl

Gemiddelde waardering

8,5
Laatste reacties

14-09-2021  Makkelijk en snel en bestelgeschiedenis in account te zien.

— Mevrouw L. (35 jr.)


14-09-2021  Snelle levering zonder rompslomp en vragen. Recept aanleveren en klaar.

— Mevrouw K. (54 jr.)


11-09-2021  Hoef geen medicijnen te betalen en de goede verzorgde bezorging.

— Mevrouw L. (72 jr.)


8
.8
Zorgkaart Nederland
Apotheek eFarma is 331 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8,8.
Bekijk alle waarderingen
©2000-2021 eFarma b.v.