Wat is meningitis?
Meningitis (hersenvliesontsteking) is een infectie van de hersenvliezen en/of de ruggenmergvliezen. Meningitis kan op twee manieren veroorzaakt worden: door een virus of door een bacterie.
Virale meningitis verloopt meestal goedaardig en geneest over het algemeen binnen 1-3 weken zonder restverschijnselen. Bacteriële meningitis (door meningokokken) kan veel ernstiger verlopen en kan tot de dood leiden. Alleen door een laboratoriumonderzoek kan een onderscheid gemaakt worden tussen beide varianten.
Bacteriële meningitis kunt u oplopen via de luchtwegen (spreken en niezen) en door direct contact, zoals zoenen.
Hoe herken ik bacteriële meningitis?
De meest voorkomende symptomen: hoge koorts, misselijkheid en braken gevolgd door hoofdpijn (ook bij buigen van de nek), stijve nek, overgevoeligheid voor licht, verwardheid en vermoeidheid. Bij pasgeborenen en kinderen onder de twee jaar zijn de typische symptomen als koorts, hoofdpijn en een stijve nek moeilijker waar te nemen. Symptomen bij baby's kunnen zijn: koorts, slecht drinken, slaperig zijn, gevolgd door prikkelbaar zijn en soms onwillekeurige schokjes.
De symptomen van meningitis kunnen al binnen enkele uren na de besmetting optreden, maar treden doorgaans 3 tot 4 dagen na besmetting op. Na de diagnose wordt in het ziekenhuis direct de behandeling met antibiotica gestart.
Hoe voorkom ik meningitis?
Niezen en hoesten in de binnenkant van de elleboog beperkt de kans op overdracht. Daarnaast is het gebruik van papieren wegwerpzakdoeken hygiënischer dan een gewone zakdoek. Probeer het contact met personen met bacteriële meningitis zoveel mogelijk te vermijden. Als u gedurende langere tijd in nauw contact staat met de lokale bevolking in risicogebieden, wordt u geadviseerd zich te laten vaccineren tegen meningitis. Deze vaccinatie is verplicht voor pelgrims naar Mekka.
Meer informatie of vragen?
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over bescherming tegen meningitis of andere reizigersziekten, dan kunt u contact opnemen met zorgverlenende instanties als de GGD, travelclinic, bedrijfs- of huisarts en apotheker.