de nieuwe apotheek
apotheekeFarma de nieuwe apotheek
Door een piek aan online bestellingen en capaciteitstekorten bij vervoerders kunnen zendingen helaas enkele dagen vertraagd zijn. Door een piek aan online bestellingen en capaciteitstekorten
bij vervoerders kunnen zendingen helaas enkele dagen vertraagd zijn.
 

Schistosomiasis (Bilharzia), feiten en tips

Wat is Schistosomiasis?

Schistosomiasis (vroeger Bilharzia genoemd) is een infectie die wordt veroorzaakt door een zoetwaterworm die je kunt oplopen door zwemmen of pootjebaden in tropisch zoet oppervlaktewater. De ziekte ontstaat doordat wormlarfjes via de huid het lichaam binnendringen. De wormlarfjes banen zich vervolgens een weg naar de bloedvaten van de darmen en blaas, waar ze volgroeien en waar ze nieuwe eitjes leggen die het lichaam dan verlaten. Bilharzia is doorgaans goed te behandelen.

Hoe herken ik bilharzia?

Na het zwemmen of pootje baden kan zwemmersjeuk (jeukende huiduitslag) optreden. De infectie kan gepaard gaan met hevige koorts, bloedplassen, buikpijn of diarree en soms met rugpijn en verlammingsverschijnselen.

Bij bloedonderzoek (minimaal 6 weken na het watercontact) kunnen antistoffen tegen de worm worden gevonden. Later kunnen soms ook de eitjes in urine of ontlasting worden gevonden.

Hoe voorkom ik bilharzia?

Niet zwemmen of pootje baden in gebieden waar bilharzia voorkomt. Als er toch contact met water is geweest, laat het water dan niet op de huid opdrogen, maar droog je snel af. Na 6 weken kun je een test laten uitvoeren om te zien of je besmet bent. Er bestaat geen vaccin tegen bilharzia.

Meer informatie of vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over bescherming tegen Bilharzia of andere reizigersziekten, dan kunt u contact opnemen met zorgverlenende instanties als de GGD, travelclinic, bedrijfs- of huisarts en apotheker.

Gemiddelde waardering

8,5
Laatste reacties

07-01-2022  Zeer professioneel, efficiënt, kwalitatief en betrouwbaar.

— Mevrouw S. (53 jr.)


07-01-2022  Prima snelle service, uitermate vriendelijk en veel goedkoper! En als een specialist eFarma adviseert...tja dat zegt toch genoeg.

— De heer P. (65 jr.)


06-01-2022  Makkelijk, door de brievenbus geen wachttijden aan een balie of een bezoekje aan de apotheek. Door de feestdagen was mijn bestelling langer onderweg en kon uit nood zelfs even een doosje komen afhalen Whatsapp service mogelijk, super makkelijk

— Mevrouw S. (38 jr.)


8
.8
Zorgkaart Nederland
Apotheek eFarma is 328 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8,8.
Bekijk alle waarderingen
©2000-2022 eFarma b.v.