de nieuwe apotheek
apotheekeFarma de nieuwe apotheek
 

Schistosomiasis (Bilharzia), feiten en tips

Wat is Schistosomiasis?

Schistosomiasis (vroeger Bilharzia genoemd) is een infectie die wordt veroorzaakt door een zoetwaterworm die je kunt oplopen door zwemmen of pootjebaden in tropisch zoet oppervlaktewater. De ziekte ontstaat doordat wormlarfjes via de huid het lichaam binnendringen. De wormlarfjes banen zich vervolgens een weg naar de bloedvaten van de darmen en blaas, waar ze volgroeien en waar ze nieuwe eitjes leggen die het lichaam dan verlaten. Bilharzia is doorgaans goed te behandelen.

Hoe herken ik bilharzia?

Na het zwemmen of pootje baden kan zwemmersjeuk (jeukende huiduitslag) optreden. De infectie kan gepaard gaan met hevige koorts, bloedplassen, buikpijn of diarree en soms met rugpijn en verlammingsverschijnselen.

Bij bloedonderzoek (minimaal 6 weken na het watercontact) kunnen antistoffen tegen de worm worden gevonden. Later kunnen soms ook de eitjes in urine of ontlasting worden gevonden.

Hoe voorkom ik bilharzia?

Niet zwemmen of pootje baden in gebieden waar bilharzia voorkomt. Als er toch contact met water is geweest, laat het water dan niet op de huid opdrogen, maar droog je snel af. Na 6 weken kun je een test laten uitvoeren om te zien of je besmet bent. Er bestaat geen vaccin tegen bilharzia.

Meer informatie of vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over bescherming tegen Bilharzia of andere reizigersziekten, dan kunt u contact opnemen met zorgverlenende instanties als de GGD, travelclinic, bedrijfs- of huisarts en apotheker.

Contact
Klanttevredenheid

Gemiddelde waardering

8,5
Laatste reactie

13-08-2018   We waren reeds enkele jaren geleden klant omdat de apotheek in onze woonplaats niet kon leveren wat vergoed werd. Nu zijn we daar weg omdat ze ›››

De heer V. (21)
HUIZEN

8
.6
Zorgkaart Nederland
551 waarderingen
Bekijk alle waarderingen
©2000-2018 eFarma b.v.