de nieuwe apotheek
apotheekeFarma de nieuwe apotheek
 

Tuberculose

Wat is tuberculose (TBC)?

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de tuberkelbacil. Het is een besmettelijke infectie. De longen worden meestal geïnfecteerd. Maar het is mogelijk dat ook andere lichaamsdelen geïnfecteerd raken. Zoals botten, nieren, hersenen of het hart. De infectie is over al algemeen goed te behandelen. Als een tbc-patiënt niet of niet goed wordt behandeld, kan de ziekte dodelijk aflopen.


Hoe loopt u TBC op?

De bacteriën worden verspreid door de lucht. Iemand die besmet is kan iemand anders besmetten door te hoesten of niezen. Door deze besmette lucht in te ademen kunt u geïnfecteerd raken. In kleine, donkere en slecht geventileerde ruimtes kan de bacterie een tijd in de lucht blijven zweven en in leven blijven. U kunt niet besmet raken door het aanraken van een tbc-patiënt.

Ongeveer 10% van de mensen die geïnfecteerd raken, wordt echt ziek. Normaal heeft het lichaam voldoende afweer tegen de bacterie. Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder om klachten te krijgen. Na besmetting is het mogelijk dat u na jaren pas klachten ontwikkeld.


Hoe herkent u TBC?

De verschijnselen zijn moeheid, afvallen, veel zweten en vaak koorts. Bij een infectie in de longen komt daar vaak hoesten bij. Soms wordt er bloed opgehoest en kunt u kortademig zijn. TBC wordt aangetoond door een huidtest (Mantouxprik) of een röntgenfoto van de longen.


Hoe kunt u TBC voorkomen?

De kans dat u besmet raakt kunt u verkleinen door uit de buurt te blijven van mensen die veel hoesten. Donkere, kleine en slecht geventileerde ruimtes kunnen de besmettingskans vergroten. Is het niet mogelijk om uit de buurt te blijven? Probeer dan zoveel mogelijk door uw neus te ademen. En bedek uw mond met een sjaal, zakdoek of een speciaal masker.

Het is heel belangrijk dat een tbc-patiënt een goede hoesthygiëne in acht neemt. Dit wil zeggen hoesten en niezen in een zakdoek. En het hoofd afwenden. Daarnaast is het belangrijk alle mensen zo snel mogelijk op te sporen die besmettelijke TBC hebben. Zodat deze kunnen worden behandeld en niet besmettelijk blijven.

Er bestaat een vaccin tegen TBC. Dit voorkomt niet dat u besmet raakt, maar kan wel ernstige gevolgen van TBC voorkomen. In Nederland wordt dit vaccin niet standaard gegeven. Alleen aan mensen die tot bepaalde risicogroepen behoren.


Waar kunt u tuberculose oplopen?

Tuberculose komt in Nederland vrijwel niet meer voor. Wel wordt het soms meegenomen door mensen die in een ander land besmet zijn geraakt. Het komt vooral nog voor in Afrika, Azië en een aantal landen in Oost-Europa en Midden- en Zuid-Amerika.

Gebruikte bronnen: Apotheek.nl, RIVM en LCR

Gemiddelde waardering

8,5
Laatste reacties

14-09-2021  Makkelijk en snel en bestelgeschiedenis in account te zien.

— Mevrouw L. (35 jr.)


14-09-2021  Snelle levering zonder rompslomp en vragen. Recept aanleveren en klaar.

— Mevrouw K. (54 jr.)


11-09-2021  Hoef geen medicijnen te betalen en de goede verzorgde bezorging.

— Mevrouw L. (72 jr.)


8
.8
Zorgkaart Nederland
Apotheek eFarma is 331 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 8,8.
Bekijk alle waarderingen
©2000-2021 eFarma b.v.