de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Inhibin Dragee 100mg 90 st

Voor de behandeling van nachtelijke spierkramp. Hydrokinine is een spierverslappend medicijn.

Verpakking: 90 St
EAN: 8712207071340

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 90 St

Bestelaantal:

90 st

Prijs: 

22,77

Voor de behandeling van nachtelijke spierkramp. Hydrokinine is een spierverslappend medicijn.

EAN: 8712207071340

Productinformatie

Inhibin is het enige geneesmiddel dat in Nederland beschikbaar is voor de behandeling van nachtelijke spierkrampen. Inhibin kan na een tweeweekse kuur het aantal spierkrampen verminderen. Hierdoor kan men vaker doorslapen. De volgende kuur hoeft men pas te starten als de klachten weer toenemen. 

Inhibin is een tablet en bevat als werkzame stof 100 mg hydrokinine. Inhibin bestaat uit een kuur van 2 weken met 3 tabletten per dag. Inhibin werkt alléén als het van tevoren ingenomen wordt. Als de kramp al is begonnen zal het innemen van een tablet Inhibin er niet voor zorgen dat de kramp direct verdwijnt. U kunt op dat moment wel starten met een kuur zodat je mogelijk een toekomstige kramp kunt voorkomen.

Het bijzondere van Inhibin is dat je het gebruikt als een kuur van 2 weken met 3 tabletten per dag. Je hoeft daarna pas een nieuwe kuur te starten als de nachtelijke spierkrampen weer toenemen.

Wat is nachtelijke spierkramp?

Bij nachtelijke spierkrampen wordt u 's nachts tijdens uw slaap overvallen door kramp. Meestal zit deze kramp in de kuit of in de voet en veroorzaakt een scherpe, snijdende pijn. Dit komt doordat de spier plotseling zeer krachtig samentrekt. Er is dan vaak ook een harde zwelling te voelen. De kramp kan een aantal seconden tot zelfs minuten aanhouden. Een krampaanval trekt vanzelf weg. Maar meestal heeft u dan al lang naar uw voet gegrepen om de kuit op te rekken.

Inhibin heeft een tweevoudige werking:
1. Het verlengt de ontspanningsfase van de spier zodat deze tijdelijk niet weer kan aanspannen
2. De gevoeligheid van de spier verminderd waardoor de krampen verminderen

 


Medicijn-informatie

Inhibin

"hydrokinine" als werkzame stof

Introductie Inhibin

Hydrokinine is een spierverslappend medicijn.

Het kan worden gebruikt bij nachtelijke spierkrampen in de benen.

Handelsinformatie

Hydrokinine is sinds 1955 internationaal op de markt. Het is zonder recept uitsluitend in de apotheek verkrijgbaar onder de merknaam Inhibin in dragees.

U krijgt in de apotheek advies over dit medicijn. Om een goed advies te kunnen geven, heeft de apotheker informatie over uw klachten en andere medische informatie van u nodig. Aan de hand hiervan kan uw apotheker u adviseren en ook controleren of hydrokinine wel geschikt voor u is.

Hoe moet ik Inhibin gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt de dragees het beste heel doorslikken, zonder te kauwen. De dragees smaken namelijk erg vies als u ze stukbijt.

Wanneer?
Hydrokinine heeft het meeste effect als u 2 dragees bij het avondeten en 1 dragee voor het slapengaan inneemt.

Hoelang?
Een behandeling met hydrokinine duurt normaalgesproken 2 weken. U kunt hierna proberen hoe het gaat zonder hydrokinine. Als de klachten terugkomen, kunt u het opnieuw gedurende 2 weken gaan gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Misselijkheid, braken, droge mond, bittere smaak in de mond en zelden maagpijn en diarree. Om misselijkheid te voorkomen, kunt u het best dit medicijn innemen tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel.

Zelden

  • Onrustig gevoel.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag. Dit verdwijnt weer als u stopt met het medicijn. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor hydrokinine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende middelen niet opnieuw krijgt.
  • Kininevergiftiging. Dit kunt u merken aan hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, trillen, oorsuizen, doofheid en wazig zien. Bemerkt u deze verschijnselen, waarschuw dan een arts.

Zeer zelden

  • Hartritmestoornissen. Raadpleeg uw arts, als u hartkloppingen heeft.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis of syndroom van Lambert-Eaton kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Ernstige bloedafwijkingen. Bent u van negroïde of Aziatische afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied? Dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Bij een G6PD-deficiëntie kunt u door hydrokinine een ernstige bloedafwijking krijgen. Heeft u last van vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, gele huid, buikpijn, rugpijn of kortademigheid? Staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!
    Andere bloedafwijkingen komen ook zeer zelden voor. U merkt dat aan keelpijn, koorts en blaren in de mond, moeheid of snel blauwe plekken. Waarschuw dan een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Inhibin wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  • Lopinavir, een medicijn tegen hiv en aids, vermindert de werking van hydrokinine. U mag de dosering van hydrokinine echter niet verhogen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Ritonavir, een medicijn tegen hiv en aids, versterkt de bijwerkingen van hydrokinine. Gebruik deze medicijnen daarom niet samen.

Twijfelt u eraan of een van bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Inhibin gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Inhibin gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor de baby. Raadpleeg uw arts als u beenkramp heeft en hier een behandeling voor wilt.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET tijdens het geven van borstvoeding of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Mocht u een dosis vergeten zijn:

  • Als u de 2 dragees bij het avondeten vergeten bent: neem de 2 dragees alsnog in voor het slapen gaan. Sla de derde dragee over. Dus de dragee die u normaal voor het slapengaan neemt.
  • Als u de dosis voor het slapengaan vergeten bent, kunt u 's nachts de vergeten dosis alsnog innemen.

Kan ik zomaar stoppen met Inhibin?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Werkzame stof

  • hydrokinine

Hulpstoffen

  • lactose 1-water
  • zetmeel, voorverstijfseld
  • carboxymethylzetmeel natrium
  • magnesiumstearaat
  • acrylzuurcopolymeren
  • talk
  • sorbaat kalium
  • polysorbaat 80
  • povidon
  • calciumcarbonaat
  • macrogol 6000
  • carmellose natrium
  • siliciumdioxide
  • saccharose
  • glucose 0-water
  • natriumdiwaterstoffosfaat 0-water
  • dinatriumwaterstoffosfaat 0-water
  • schellak
  • was, geel
  • ethanol
  • water, gezuiverd
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.