de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Lidocaine/prilocaine Teva Creme 25/25mg/g 25 g

Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

Verpakking: 25 G
EAN: 8711218974060

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 25 G

Bestelaantal:

25 g

Prijs: 

24,58

Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

EAN: 8711218974060


Medicijn-informatie

Lidocaine, Prilocaine

"lidocaïne met prilocaïne op de huid" als werkzame stof

Introductie Lidocaine, Prilocaine

Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

Artsen schrijven het voor bij pijn door medische ingrepen of bij wondverzorging. Het wordt ook gebruikt bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Handelsinformatie

De combinatie lidocaïne met prilocaïne voor op de huid is sinds 1988 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Emla in crème en pleisters en als het merkloze Lidocaïne/Prilocaïne in crème.

Hoe moet ik Lidocaine, Prilocaine gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen of in wondjes komt. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Was uw handen direct na het gebruik. Komt het per ongeluk toch in het oog of in een wond spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.
  • Zweer op het been (open been): breng de voorgeschreven hoeveelheid crème op de wond aan. Wrijf de crème NIET in. Dek de crème af met een afsluitende folie en laat dit de voorgeschreven tijd inwerken. Daarna kunt u de folie verwijderen, de crème wegvegen en de wond schoonmaken.
  • Huid zonder verwondingen: breng de pleister of de voorgeschreven hoeveelheid crème op de huid aan. Dek de crème af met een afsluitende folie. Laat de voorgeschreven tijd inwerken. Vlak voor de ingreep zal de arts of verpleegkundige de pleister of het folie verwijderen en de crème weghalen met een desinfecterende oplossing.
  • Slijmvlies (van de vagina of op de eikel): de arts of verpleegkundige zal de crème aanbrengen. De crème moet daarna enige tijd inwerken.

Wanneer?

  • Op een zweer op het been: breng de crème een half uur tot één uur voor u de wond gaat schoonmaken aan.
  • De crème of de pleister moeten ruim voor de ingreep worden aangebracht. De arts of verpleegkundige geeft aan hoelang het medicijn moet inwerken. Dit varieert tussen de tien minuten en vijf uur.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn soms bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid, zwelling van de injectieplaats, jeuk, tintelingen of branderigheid. Raadpleeg uw arts als dit niet overgaat.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, zoals galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een opgezwollen gezicht, benauwdheid en flauwvallen. Raadpleeg dan direct uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  • Blauw-grijze verkleuring van de huid of slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op methemoglobinemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven. Heeft u al last van methemoglobinemie of heeft een bepaald aangeboren enzymgebrek, G6PD-deficiëntie? Overleg dan voor gebruik met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Lidocaine, Prilocaine wisselwerkingen met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Als ik Lidocaine, Prilocaine gebruik, mag ik dan...

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Lidocaine, Prilocaine gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn in de normale dosering veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Breng de crème of pleister dan zo snel mogelijk aan. Stel indien mogelijk de ingreep uit, zodat het medicijn voldoende in kan werken.

Kan ik zomaar stoppen met Lidocaine, Prilocaine?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • na openen 6 maanden houdbaar
  • bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)

Werkzame stof

  • lidocaine
  • prilocaine

Hulpstoffen

  • macrogolglycerolhydroxystearaat
  • carbomeer 974p
  • natriumhydroxide
  • water, gezuiverd

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.