Locacorten-Vioform Creme 15 g
Clioquinol werkt tegen infecties van de huid met bacteriën of schimmels.Flumetason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Verpakking: 15 G
EAN:
Amdipharm Limited


Clioquinol werkt tegen infecties van de huid met bacteriën of schimmels.Flumetason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
EAN:
Amdipharm Limited











Medicijn-informatie
Locacorten-Vioform
"flumetason met clioquinol op de huid" als werkzame stof
Introductie Locacorten-Vioform
Clioquinol werkt tegen infecties van de huid met bacteriën of schimmels.
Flumetason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Flumetason behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.
Artsen schrijven deze combinatie voor bij ontstoken eczeem en bij seborroïsch eczeem, als de ontsteking is ontstaan door een infectie met bacteriën of schimmels.
Handelsinformatie
Flumetason is sinds 1963 internationaal in de handel en clioquinol sinds 1933. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Locacorten-Vioform. Het is verkrijgbaar in een crème.
De combinatie flumetason met clioquinol is ook verkrijgbaar in oordruppels. Deze tekst gaat echter alleen over de crème die worden toegepast op de huid.
Hoe moet ik Locacorten-Vioform gebruiken?
Uw arts heeft u waarschijnlijk verteld hoe vaak en wanneer u dit medicjn moet aanbrengen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
- Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. In het plaatje kunt u zien wat de juiste hoeveelheid is voor welk lichaamsdeel. In dit plaatje wordt de hoeveelheid weergegeven als Finger Tip Unit (FTU). Een FTU (vingertopstreepje) is gelijk aan een streepje crème dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes u nodig heeft, hangt af van het lichaamsdeel dat u moet insmeren.
- Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
- Gebruik niet meer dan honderd gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.
- Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts rond of in de buurt van het oog. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn het verwijderen.
- Pas op, dit huidmiddel maakt gele vlekken op kleding en linnengoed. Deze vlekken zijn moeilijk uit te wassen. Dek de ingesmeerde plek eventueel af met een droog verband.
Wanneer?
Breng dit medicijn aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af.
- Als u het één keer per dag gebruikt kunt u het daarom het beste voor de nacht aanbrengen.
- Als u het twee keer per dag gebruikt kunt u het 's morgens en 's avonds aanbrengen.
Gebruik bovendien elke dag de vette crème, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.
Hoe lang?
Meestal geeft de arts aan om dit medicijn niet langer dan 7 dagen achter elkaar te gebruiken totdat de infectie verdwenen is. Daarna kunt u het eczeem behandelen met een medicijn dat alleen flumetason bevat als werkzame stof.
Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Overgevoeligheid voor flumetason, clioquinol of een van de bestanddelen van het huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
- Bij het aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Zeer zelden
- Infectie van de huid met een virus. Door dit medicijn merkt u de verschijnselen van een huidinfectie minder snel op. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een virus, zoals gordelroos of een koortslip.
- Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op plaatsen op de huid waar u eerder geen klachten had. Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.
Bij langdurig gebruik, van meerdere weken tot maanden, kunnen nog andere bijwerkingen optreden. Bijvoorbeeld cataract (grauwe staar), dunner worden van de huid, littekenachtige strepen (striae), meer haargroei, glaucoom en een slechte groei bij kinderen. Meestal adviseert uw arts u echter dit medicijn niet langer dan 7 weken te gebruiken.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Moet u een schildklierfunctietest ondergaan? Dit medicijn kan de uitslag van deze test soms beïnvloeden. Het kan tot één maand na stoppen met dit medicijn nog invloed hebben. Meld daarom aan uw arts dat u dit medicijn gebruikt of heeft gebruikt.
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Heeft Locacorten-Vioform wisselwerkingen met andere medicijnen?
Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert. Smeer eerst het corticosteroïd op de huid. Wacht dan ten minste 1 uur voordat u de vette crème of zalf smeert, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven.
Als ik Locacorten-Vioform gebruik, mag ik dan...
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik Locacorten-Vioform gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?
Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog opsmeren, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.
Vaker dan eens in de 12 uur insmeren heeft geen zin, maar verhoogt wel de kans op bijwerkingen. Mocht u het medicijn er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.
Kan ik zomaar stoppen met Locacorten-Vioform?
U kunt niet zomaar stoppen met dit medicijn. Uw huidklachten kunnen dan terugkeren. Overleg hierover met uw arts. Uw huisarts kan u een afbouwschema geven. Blijf tijdens het afbouwen met dit medicijn uw huid goed verzorgen met een vette zalf of crème. Ga hier ook mee door als u helemaal met dit medicijn bent gestopt.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.
Adviezen
- maakt vlekken op kleding en linnengoed
- bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)
Werkzame stof
- clioquinol
- flumetason
Hulpstoffen
- cetylalcohol
- cetylpalmitaat
- natriumlaurylsulfaat
- glycerol
- fenoxyethanol
- stearylalcohol
- water, gezuiverd
- vaseline, wit
Vragen?
Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.


Ervaar de voordelen:
- Niet meer wachten of terug hoeven komen in de apotheek.
- Ruime beschikbaarheid van uw medicijnen*.
- Gratis bezorging van uw medicatie.
- Geplande 3-maandelijkse levering.
- Bestelherinnering per e-mail als de medicatie bijna op is.
- Medicijnbewaking, ook over uw drogisterij-aankopen.