de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Losec Mups Tablet Msr 40mg 28 st

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Verpakking: 28 St
EAN: 4260095687128

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 28 St

Bestelaantal:

28 st

Prijs: 

50,35

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

EAN: 4260095687128


Medicijn-informatie

Losec Mups

"omeprazol" als werkzame stof

Introductie Losec Mups

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Handelsinformatie

Omeprazol is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Losecosan, Losec en Omecat als het merkloze Omeprazol in tabletten en capsules.

Omeprazol is in lage dosering voor maagklachten ook zonder recept bij apotheek en drogisterij verkrijgbaar onder de merknaam Losecosan in tabletten. Koopt u omeprazol bij de apotheek, dan controleert de apotheek of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

Hoe moet ik Losec Mups gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten: innemen zonder te kauwen. Als u moeite heeft met slikken, mag u de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Het valt dan uiteen in kleine korreltjes die allemaal voorzien zijn van een beschermende laag. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op, om de achtergebleven korrels op te drinken.
    Als de tablet een breukstreep heeft, mag u de tablet op de breukstreep doormidden breken. De beide helften moet u heel doorslikken met een beetje water.
  • Capsules: innemen zonder te kauwen. U mag de capsule eventueel openmaken. Neem de korreltjes in met wat water, yoghurt of vruchtensap. U mag de korreltjes niet kauwen of fijnmalen. Als u de korrels uit de capsule stuk kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.

Hoe lang?
De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt. Een maag- of darmzweer kan in vier tot acht weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om een terugkomst van de zweer te verhinderen.

Als u het medicijn gebruikt om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet u doorgaan zolang u deze medicijnen slikt.

Bij het syndroom van Zollinger-Ellison moet het medicijn vaak zeer langdurig worden gebruikt.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid.

Zeer zelden

  • Jeuk, huiduitslag, zweten en haaruitval. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Wazig zien of dubbelzien, oorsuizen of een verminderd gehoor, gevoelsstoornissen en vocht vasthouden in de benen. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Verwardheid, depressiviteit en hallucinaties bij ouderen. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor omeprazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Bij de man: borstvorming en impotentie. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
  • Klachten van de mond en keel, zoals een droge mond en keel, aften en ontsteking van het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, een pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook tongverkleuring en smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.
  • Botbreuken of breuken in de ruggenwervels. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.
  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Losec Mups wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Ketoconazol, itraconazol en posaconazol (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in de bloedbaan opgenomen te kunnen worden. Omeprazol vermindert juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komen. Neem deze medicijnen daarom in met een zure koolzuurhoudende frisdrank, zoals cola. De inhoud van de maag wordt hierdoor tijdelijk weer zuur, zodat de antischimmelmiddelen opgenomen kunnen worden. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol (Trisporal OS) en de tabletten met posaconazol (Noxafil tablet). Hiervoor is geen zure maaginhoud nodig.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met omeprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Rifampicine, een medicijn gebruikt bij onder andere tuberculose. Mogelijk verhoogt uw arts de dosering van omeprazol.
  • Fenytoïne, een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen. Omeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van fenytoïne. U merkt dit aan problemen met het gezichtsvermogen, de coördinatie van spieren, de spraak of aan een overmatige behoefte aan slapen. Stop dan met het gebruik van omeprazol en waarschuw uw arts.
  • Methotrexaat, als dit wordt gebruikt tegen kanker. Omeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van methotrexaat. Mogelijk moet u tijdelijk stoppen met omeprazol.
  • Bosutinib, dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met omeprazol worden deze middelen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Overleg hierover met uw arts.
  • Enzalutamide, een medicijn tegen kanker. De werking van omeprazol kan afnemen. Overleg hierover met uw arts. De arts verhoogt mogelijk de dosis van omeprazol.
  • Clopidogrel, een antibloedstollingsmiddel. Omeprazol kan de werking van dit middel remmen. Overleg hierover met uw arts.
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Omeprazol kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u omeprazol gebruikt of heeft gebruikt.
  • Clozapine (middel tegen wanen en hallucinatie). Omeprazol kan de werking van dit medicijn verminderen. Uw arts zal de dosis controleren en eventueel aanpassen. Bij stoppen met clozapine kunnen de bijwerkingen van dit medicijn toenemen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Sint-janskruid (hypericum), een middel dat wordt gebruikt bij depressie. U mag dit niet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Omeprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Losec Mups gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Sommige mensen zijn de eerste dagen duizelig. Na een aantal dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

alles eten?
U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.
Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

Mag ik Losec Mups gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een zeer kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Losec Mups?

Als u dit medicijn langer dan acht weken achter elkaar heeft gebruikt, kunt u beter niet in één keer stoppen. Uw maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor uw klachten weer terugkomen. U kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.

Heeft u het korter dan acht weken gebruikt, dan kunt u wel in één keer stoppen. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

Als u eerder stopt, kan het slijmvlies van de maag of darm nog niet voldoende zijn genezen. Uw klachten kunnen later terugkomen. Ga daarom zolang door als uw arts adviseert, ook al zijn uw klachten verdwenen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • indien nodig breken langs breukstreep
  • tabletdelen heel doorslikken

Werkzame stof

  • omeprazol

Hulpstoffen

  • cellulose, microkristallijn
  • glycerylmonostearaat
  • hyprolose
  • hypromellose
  • magnesiumstearaat
  • methacrylzuurcopolymeren
  • saccharose
  • maiszetmeel
  • paraffine, vloeibaar
  • polysorbaat 80
  • macrogol 6000
  • povidon
  • natriumhydroxide
  • natriumstearylfumaraat
  • talk
  • triethylcitraat
  • ferrioxide, kleur onbekend
  • titaandioxide

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.