de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet 30 st

Macrogol is een laxeermiddel.

Verpakking: 30 St
EAN: 8712371013894

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

14,13

Macrogol is een laxeermiddel.

EAN: 8712371013894


Medicijn-informatie

Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet

"macrogol" als werkzame stof

Introductie Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet

Macrogol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken.

Handelsinformatie

Macrogol is sinds 1993 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Forlax en Transipeg en op recept verkrijgbaar onder de merknamen Colofort, Forlax Junior, Klean-Prep, Molaxole, Movicolon, Movicolon Junior, Moviprep en als het merkloze Macrogol/Elektrolyten. Het is te verkrijgen als poeder voor drank en als concentraat om te verdunnen tot drank.

Deze middelen, behalve Forlax en Forlax Junior, bevatten ook mineralen (elektrolyten), bijvoorbeeld kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat.

Hoe moet ik Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Bij verstopping: breng de benodigde hoeveelheid in een glas water; roer goed en drink direct op. Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.
  • Bij darmspoeling: eet ten minste 2 uur voor gebruik geen vast voedsel meer. Los de benodigde hoeveelheid op in 1 liter water. Roer dit goed totdat het poeder helemaal is opgelost. Drink elke 10 tot 15 minuten ongeveer 250 ml (een ruim glas) van deze oplossing. De oplossing is smakelijker als u het koud drinkt. Bewaar het daarom in de koelkast.
    Het hangt af van uw gewicht hoeveel liter oplossing u moet gebruiken. Gebruikelijk voor een volwassene is 2 tot 4 liter oplossing.

Wanneer?

  • Bij verstopping: u kunt dit middel het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet u het vaker per dag gebruiken? Neem de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd voldoende in de darm om verstopping te voorkomen.
  • Bij darmspoeling: neem dit middel de avond voor de dag van de behandeling in of op de ochtend van de behandeling. U kunt de voorgeschreven hoeveelheid ook verdelen over twee porties. Gebruik dan de ene helft de avond van te voren en de andere helft de volgende ochtend. U krijgt informatie van uw arts of ziekenhuis wanneer u moet beginnen, en wanneer u de gehele hoeveelheid vloeistof opgedronken moet hebben. Meestal moet u een paar uur voor het onderzoek klaar zijn.

Hoelang?

  • Bij verstopping: u kunt dit middel gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Indien u dit middel meerdere maanden nodig heeft, overleg dan met uw arts.
  • Bij darmspoeling: gebruik dit middel tot alle drank die is voorgeschreven op is.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid en diarree. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal vanzelf. Na langdurig gebruik kan hevige diarree optreden.
    Gebruikt u dit medicijn om de darm te legen voor een darmonderzoek? Dan is waterige diarree juist de bedoeling. Het gaat vanzelf over als u stopt met dit medicijn.
    Gebruikt u het als laxeermiddel? Raadpleeg bij hevige diarree uw arts, en stop tijdelijk met dit middel.
  • Buikpijn. Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met uw arts. Heeft u voordat u dit middel wilt gaan gebruiken al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn? Gebruik het middel dan niet. Deze hevige buikpijn kan komen door een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Deze klachten kunnen door dit middel juist verergeren.

Zeer zelden

  • Uitdrogingsverschijnselen en tekort aan mineralen, vooral bij ouderen. Ouderen kunnen hierdoor verward en gedesoriënteerd raken. Zorg dat u veel drinkt bij dit medicijn. Als u macrogol in een product met mineralen ('electrolyten') gebruikt, heeft u minder kans op deze bijwerking.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid of een opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
    Als u overgevoelig bent, mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u macrogol niet opnieuw krijgt.

Als u macrogol gebruikt om de darm te legen voor onderzoek, kunnen ook de volgende bijwerkingen nog optreden:

Zeer zelden

  • Pijnlijke huid rond de anus door de diarree. Eventueel kunt u de huid rond de anus beschermen met een beetje vaseline of zinkzalf. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  • Plotseling uitvallen van de nieren. Dit is meestal te voorkomen door voldoende te drinken. Gebruik de hoeveelheden water die uw arts of apotheker heeft aangegeven.
  • Hartkloppingen, vocht achter de longen, benauwdheid. Dit komt door de plotseling grote hoeveelheden vocht die het lichaam te verwerken krijgt. Waarschuw uw arts bij hartkloppingen of benauwdheid.
  • Heeft u slikproblemen en daardoor moeite met drinken van vloeistoffen? U kunt zich dan eerder verslikken en zo vocht in de longen krijgen. Overleg met uw arts als u slikproblemen krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet gebruik, mag ik dan...

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij verstopping: voor dit medicijn zijn geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, hebben juist een gunstig effect.

Om de darmen leeg te maken: u krijgt een uitgebreid voorschrift mee wat u op de dag voor het onderzoek mag eten. De dag van het onderzoek zelf mag u meestal alleen heldere dranken gebruiken, zoals water, heldere bouillon, thee, koffie zonder melk of frisdrank.

Mag ik Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Bij verstopping:

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Bij darmspoeling: bent u vergeten op tijd te beginnen? Overleg dan met uw arts.

Kan ik zomaar stoppen met Macrogol En Elektr Sandoz Poeder V Drank In Sachet?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met dit medicijn.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • eerst oplossen in water

Werkzame stof

  • kaliumchloride
  • natriumchloride
  • natriumwaterstofcarbonaat
  • macrogol

Hulpstoffen

  • siliciumdioxide
  • saccharine natrium-0-water
  • sinaasappelessence
  • citroenessence
  • limoenessence

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.