de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Metronidazol Aurobindo Creme 10mg/g 25 g

Metronidazol is een antibioticum, een medicijn tegen bacteriën.

Verpakking: 25 G
EAN: 8716049002265

 

Verpakking: 25 G

Bestelaantal:

25 g

Prijs: 

16,98

Metronidazol is een antibioticum, een medicijn tegen bacteriën.

EAN: 8716049002265


Medicijn-informatie

Metronidazol

"metronidazol op de huid" als werkzame stof

Introductie Metronidazol

Metronidazol is een antibioticum, een medicijn tegen bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij rosacea en huidinfecties.

Handelsinformatie

Metronidazol is sinds 1960 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in tabletten, infuusvloeistof, injecties, vaginaalzetpillen (ovules) en voor op de huid in crème en gel. Voor op de huid is metronidazol op recept verkrijgbaar onder de merknamen Metrosa, Rosiced en Rozex, en als het merkloze Metronidazol gel FNA.

Deze tekst gaat alleen over de producten voor op de huid: crème en gel. U kunt voor de andere toepassingen informatie vinden in de teksten Metronidazol om in te nemen en Metronidazol voor toepassing in de vagina.

Hoe moet ik Metronidazol gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Rosacea

  • Was de huid die u moet behandelen met lauw water en dep de huid voorzichtig droog.
  • Breng de crème of gel dun aan.
  • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
  • Was na gebruik de handen.

Stinkende wonden

  • Bij stinkende wonden wordt meestal een steriele gel gebruikt.
  • Verwijder eerst oude laag gel met een 'fysiologische zoutoplossing' of vers leidingwater en spoel de wond hiermee schoon.
  • Breng een nieuwe laag metronidazol gel aan en dek de ingesmeerde wond af met steriel verband.
  • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
  • Was na gebruik de handen.

Wanneer?

  • Gebruikt u het 2 keer per dag? Breng het dan 's ochtends en 's avonds aan.
  • Gebruikt u het 3 keer per dag? Breng het dan 's ochtends, 's middags en 's avonds aan.

Hoe lang?
U moet dit medicijn zolang als nodig is gebruiken. Als u bij rosacea na enkele maanden gebruik nog geen verbetering ziet, moet u contact opnemen met de arts. Uw arts kan u dan een ander medicijn voorschijven.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Irritatie van de huid, zoals jeuk, roodheid, droogheid en branderig gevoel. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen.
    Bij toepassing in de buurt van de ogen: branderig gevoel en tranenvloed. Deze bijwerkingen gaan vanzelf over. Soms helpt het om het medicijn minder vaak te smeren, of het gebruik tijdelijk te stoppen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Door blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kunt u last krijgen van huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, smeer een zonnebrandmiddel op met een sunblock van minimaal factor 15 en ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reatie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

Zeer zelden

  • Schilferende huid.
  • Hinderlijke metaalsmaak en verkleurde tong.
  • Misselijkheid.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan jeuk, galbulten, duizeligheid en flauwvallen of 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort medicijnen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Bijwerking op het zenuwstelsel. U merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen. Raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Metronidazol wisselwerkingen met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Metronidazol gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Metronidazol gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn kan in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komen en kan de moedermelk een nare metaalsmaak geven.

Bij weigeren van de borst door de nare metaalsmaak, kunt u de borstvoeding tot 12 uur na inname van de dosis staken en daarna weer hervatten. Kolf in deze periode de moedermelk af en gooi deze weg. Eventueel kunt u, voorafgaand aan de kuur, moedermelk afkolven en invriezen voor gebruik in een flesje tijdens deze periode. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Smeer dit medicijn dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

Kan ik zomaar stoppen met Metronidazol?

Rosacea
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Stinkende wonden
Als uw arts een bepaalde periode heeft voorgeschreven, kunt u beter niet zomaar stoppen. Als u te vroeg stopt zijn de bacteriën nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • felle zon en uvlamp op de huid vermijden
  • bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)

Werkzame stof

  • metronidazol

Hulpstoffen

  • natriumlaurylsulfaat
  • melkzuur
  • cetostearylalcohol b, emulgerend lanettewas sx
  • cetylalcohol
  • water, gezuiverd

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.