de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Minocycline Aurobindo Tablet 100mg 30 st

Minocycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, (longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, middenoorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking), blaasontsteking, huidinfecties (acne en rosacea), infecties van het maagdarmkanaal, geslachtsziekten (gonorroe en syfillis).

Verpakking: 30 St
EAN: 8716049002333

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

21,03

Minocycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, (longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, middenoorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking), blaasontsteking, huidinfecties (acne en rosacea), infecties van het maagdarmkanaal, geslachtsziekten (gonorroe en syfillis).

EAN: 8716049002333


Medicijn-informatie

Minocycline (als Hydrochloride)

"minocycline" als werkzame stof

Introductie Minocycline (als Hydrochloride)

Minocycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, (longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, middenoorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking), blaasontsteking, huidinfecties (acne en rosacea), infecties van het maagdarmkanaal, geslachtsziekten (gonorroe en syfillis).

Handelsinformatie

Minocycline is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Minocycline in tabletten.

Hoe moet ik Minocycline (als Hydrochloride) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tabletten in hun geheel door, met een flinke hoeveelheid water, ten minste een heel glas, in staande of zittende houding. Dan blijft het middel niet in de slokdarm hangen en voorkomt u irritatie van de slokdarm.

Wanneer?
Neem dit middel in bij of net na het eten. U heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoe lang?
Minocycline gebruikt u altijd als een kuur. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Vaak begint u de eerste kuurdag met een dubbele dosis, zodat er snel een hoge concentratie minocycline in het bloed aanwezig is.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect heeft dit middel ook bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Een verminderde aanmaak van witte bloedcellen en bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan een verminderde weerstand tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Zeer zelden ook bloedarmoede door een verminderde aanmaak van rode bloedcellen. U merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, gebrek aan eetlust, ontstoken tandvlees en diarree.
  • Duizeligheid, doofheid, oorsuizen en dubbelzien vooral bij hogere doseringen. Deze bijwerking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het gaat meestal vanzelf weer over. Als u veel last hebt van deze bijwerking raadpleeg dan uw arts.
  • Ontstoken slijmvliezen, vooral in de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus; het betreft meestal een schimmel-infectie (Candida). U merkt dit aan een wit beslag op de slijmvliezen. Neem contact op met uw arts.
  • Donkere verkleuring in de mond zoals in tandvlees, tong en tanden. Ook de huid of nagels kunnen donker verkleuren. Dit gaat meestal vanzelf weer over als u met minocycline stopt.
  • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sunblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten, jeuk en soms benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Zeer zelden kan de allergie ernstige vormen aannemen. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor minocycline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
  • Irritatie van de slokdarm. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur, zijn hier extra gevoelig voor. U voorkomt deze bijwerking door dit middel rechtop (zittend of staand) in te nemen met een heel glas water. Het kan dan niet in de slokdarm achterblijven.
  • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? U heeft meer kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
  • Ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw direct een arts bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik.

Zeer zelden, bij langdurig gebruik

  • Normaal gesproken krijgt u dit middel als kuur voor zeven tot tien dagen. Bij uitzondering kan de arts het voor een langere periode voorschrijven. Bij langdurig gebruik kan een gebrek aan vitamine B optreden. Dit is te merken aan vermoeidheid en tintelende voeten (neem in dat geval contact op met uw arts).

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Minocycline (als Hydrochloride) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Enkele middelen tegen huidklachten, namelijk isotretinoïne en acitretine, en het medicijn tegen leukemie tretinoïne. Door de combinatie met minocycline kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts.
  • Maagzuurbindende middelen. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere zonder recept verkrijgbare middelen. Bij gelijktijdig innemen vermindert de opname van minocycline in het bloed. Gescheiden innemen verkleint het risico hierop. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met het maagzuurbindend middel. U kunt ook minocycline ten minste 2 uur vóór het maagzuurbindende middel innemen of 4 uur na het maagzuurbindende middel. Vraag bij aanschaf van maagmiddelen zonder recept altijd uw apotheek of deze de werking van minocycline kunnen beïnvloeden.
  • Didanosine drank. Deze drank bevat ook een maagzuurneutraliserend middel. Neem minocycline ten minste 2 uur vóór de drank in of 4 uur na de drank. Dit advies geldt niet voor de didanosine capsule.
  • Calciumproducten verminderen de opname van minocycline in het lichaam. Neem minocycline ten minste twee uur vóór of vier uur na het middel met calcium in.
  • IJzerproducten (ferrichloride, ferrochloride, ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat) mag u niet op hetzelfde tijdstip innemen als minocycline. Deze middelen belemmeren namelijk de opname van minocycline in het lichaam. Neem minocycline ten minste 2 uur vóór of 4 uur na het ijzerproduct in. Vaak is het mogelijk tijdens de antibioticumkuur een paar dagen geen ijzer te slikken.
    Een ijzerbevattend middel met gereguleerde afgifte mag u helemaal niet samen met minocycline gebruiken. De gereguleerde afgifte is te herkennen aan 'MGA' of 'retard'. Overleg met uw arts of een ijzerpreparaat ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
  • Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van minocycline. Neem minocycline minimaal 2 uur voor of 4 uur na het andere middel.
  • Bismut, gebruikt bij ontstekingen en zweren van maag en darmen. Bismut vermindert de werking van minocycline. Neem minocycline minstens 2 uur voor of 4 uur na bismut.
  • Sommige antibiotica, namelijk van de groep penicillines (zoals amoxicilline, feneticilline en fenoxymethylpenicilline) en cefalosporines (zoals cefalexine, cefuroxim, ceftibuten, cefaclor en loracarbef). Deze middelen en minocycline kunnen elkaar tegenwerken. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen worden gebruikt. Dan moeten deze antibiotica enkele uren vóór minocycline worden ingenomen. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, is dit een teken dat de instelling op de bloedverdunner ontregeld kan zijn. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
  • Het orale buiktyfusvaccin wordt door dit middel onwerkzaam gemaakt. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Minocycline (als Hydrochloride) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Minocycline (als Hydrochloride) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Er zijn andere antibiotica die tijdens de hele zwangerschap veilig zijn. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

Borstvoeding
Kortdurend gebruik (3 weken of korter)
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kortdurend gebruikt. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Langdurig gebruik (langer dan 3 weken)
Als u het langer dan 3 weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of langdurig gebruik schadelijk is voor het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het echter minder dan 6 uur is voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat klachten terugkeren.

Kan ik zomaar stoppen met Minocycline (als Hydrochloride)?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • felle zon en uvlamp op de huid vermijden
  • kuur afmaken
  • zittend of staand innemen met veel water

Werkzame stof

  • minocycline

Hulpstoffen

  • povidon
  • lactose 1-water
  • cellulose, microkristallijn
  • carmellose polymeer
  • siliciumdioxide
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • macrogol 6000
  • ferrioxide, geel
  • titaandioxide

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.