Toestemming voor medicatieoverdracht


Toestemming geven om gegevens te delen, waarom eigenlijk?
Om de patiëntveiligheid te verhogen is het belangrijk om uw medicatieoverzicht actueel te houden. Daarmee wordt voorkomen dat er medicatiefouten optreden, bijvoorbeeld omdat bepaalde medicijnen elkaar niet verdragen, of omdat u allergisch bent voor bepaalde medicijnen.

Concreet betekent dit dat als u vaste patiënt bij eFarma bent, u naar een andere apotheek kunt voor spoedgevallen omdat deze apotheek via ons over uw medicatiehistorie kan beschikken en de spoedmedicatie kan controleren. Bent u incidenteel patiënt (passant), dan vragen wij uw gegevens op bij uw lokale apotheek. Deze medicatie-overdracht verhoogt dus niet alleen uw medicatieveiligheid, maar ook uw keuzevrijheid.

Om uw medicatieoverzicht op te vragen bij, of te verstrekken aan uw lokale apotheek hebben wij uw toestemming nodig. Dan kunnen wij zo nodig de apotheek en uw huisarts informeren over de door eFarma verstrekte medicatie.

Overigens, wanneer geen elektronische communicatie mogelijk is wisselt eFarma de medicatiegegevens uit per fax.

De gegevens worden geraadpleegd via een beveiligd netwerk waarop huisartsen en apotheken zijn aangesloten: het Landelijk Schakelpunt of LSP. Dit systeem bevat een verwijsindex waarmee de benodigde gegevens bij de zorgverlener vanuit zijn eigen systeem worden opgehaald. Op het LSP zelf worden dus geen medicatiegegevens bewaard, maar alleen doorgeschakeld. De benaming Elektronisch Patiënten Dossier is dus eigenlijk verwarrend, want het dossier is niet één dossier op één centrale plek, maar bestaat uit een elektronisch schakelpunt om zorgverleners eenduidig te kunnen laten communiceren met elkaar.

Het LSP wordt beheerd door de Vereniging Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie, VZVZ. Meer informatie over het LSP vindt u hier.

U kunt toestemming geven door -na inloggen- terug te keren op deze pagina, klik dan hier. U kunt ook de folder inclusief het toestemmingsformulier downloaden (pdf).

Klik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.