Kinderkwaaltjes

Kinderkwaaltjes

Wat te doen bij kinderkwaaltjes. Op deze pagina vindt u enkele korte adviezen.

Allergie
Niesbuien, tranende of brandende ogen, benauwdheid, vochtblaasjes, huiduitslag of jeuk kunnen duiden op een allergie. Een allergie kan veroorzaakt worden door o.a. boompollen, graspollen, huisdieren, huisstofmijten of door bepaalde stoffen in de voeding. Als uw kind last heeft van deze klachten dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Hij/zij kan dan proberen vaststellen om wat voor soort allergie het gaat.

Brandwonden
Het eerste wat u moet doen bij een verbranding is koelen met koud stromend water. Natgemaakte doeken en slootwater kunt u ook gebruiken. Als het koude water pijn gaat doen, kunt u het met warm water mengen. U moet tenminste 20 minuten koelen. Kleding die aan de wond is vastgekleefd kunt u gewoon laten zitten.

Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

 • Als een baby of peuter zich heeft verbrand
 • Als er een pijnloze geelwitte, droge plek ontstaat
 • Bij verbrandingen op het gezicht, de hals, handen of geslachtsdelen
 • Als de verbranding groter is dan de handpalm van het kind
 • Als er geelgroen vocht uit de wond komt
 • Als er grote blaren zijn ontstaan, of als de wond erg vochtig is
 • Bij inwendige verbranding door bijvoorbeeld hete lucht
 • Chemische brandwonden of brandwonden veroorzaakt door elektriciteit

Als u kind ernstig is verbrand dan mag u hem/haar niets te eten of te drinken geven. Het kan zijn dat het ziekenhuis uw kind onder narcose wil brengen.
De brandwonden kunt u met steriel verband verbinden. Als u dit niet heeft dan is een schone theedoek ook geschikt. Nooit iets op de wonden smeren, dan vergroot u de kans op ontstekingen. Zeker als de brandzalf niet steriel is. Dit maakt de beoordeling door de arts ook moeilijker. Bij kleine, rode, droge brandwonden is het beter om deze niet af te dekken, vochtige brandwonden wel afdekken met een pleister.

Buikpijn
De oorzaak van buikpijn bij kinderen is moeilijk om vast te stellen: het kan beginnende buikgriep, verstopping, te veel gegeten of gedronken, stress en zelfs een middenoorontsteking zijn. Pijnstillers werken meestal niet bij buikpijn. Wat u wel kunt proberen is een warme kruik op de buik van het kind leggen. Zacht over de buik wrijven kan ook helpen. Als de buikpijn plotseling is ontstaan, dan moet u contact opnemen met de huisarts. Niet vergeten de temperatuur van het kind op te nemen. Ook als u kind regelmatig last heeft van buikpijn moet u contact opnemen met de huisarts.

Darmkrampen
Darmkrampen komen voornamelijk voor bij baby's. Dit wordt veroorzaakt door gulzig drinken of door de voeding. De baby heeft dan een gespannen buik en trekt na de voeding zijn/haar knieën op naar de buik. U kunt proberen u kindje af te leiden, of zachtjes over de buik te wrijven. Het kan zijn dat uw kindje overgevoelig is voor een van de bestanddelen van het melk dat hij/zij drinkt, dus ook moedermelk! Vraag uw arts of consultatiebureau om advies.

Diarree
Als de diarree ernstig is en gepaard gaat met braken dan kan uw kind veel vocht verliezen. Een kind of baby die uitgedroogd is, plast niet meer en wordt suf. Het is daarom belangrijk dat als uw kind last heeft van diarree, genoeg drinkt. Het kind mag gewoon door blijven eten. Bij ernstige diarree, om vocht en zouten aan te vullen, kunt u ORS gebruiken. Als u borst- of flesvoeding geeft dan kunt u de drank als aanvulling op de voeding geven, Niet met de voeding mengen. Diarree is besmettelijk, dus let goed op hygiëne. Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

Eczeem
Eczeem komt op het hele lichaam voor, maar verschijnt meestal op het gezicht, in de elleboogplooi en in de knieholte. Bij licht eczeem is het behandelen met een vette crème voldoende. Voor droge eczeem kunt u vaseline-lanette crème gebruiken en bij nattende eczeem zinkolie. Baden moet u zoveel mogelijk proberen te beperken en niet te veel zeep gebruiken. Gebruik bij voorkeur een milde zeep, een zeepvrije wasemulsie of een pH5-zeep. Aan het badwater kunt u een vette badolie toevoegen. Het is verstandig om het kind in luchtige katoenen kleding te kleden. Wol en kunststof kunnen de huid irriteren. Als deze maatregelen niet helpen moet u contact opnemen met een arts.

Griep
Aan griep kunt u, behalve uitzieken, niets doen. Griep gaat gepaard met spierpijn, koorts, en verkoudheid. Bij kinderen kan griep leiden tot een oorontsteking. Als uw kind langer dan 5 dagen koorts heeft, dan kunt u het beste contact opnemen met een arts. Ook als de koorts weer terugkomt.

Hoest
Voor een pijnlijke keel door het hoesten kunt u tijmsiroop gebruiken. Die is er zowel met suiker als suikervrij. Als de hoest 2 weken of langer duurt, steeds terug komt of als het kind jonger is dan 6 maanden kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.

Jeuk
Als de jeuk wordt veroorzaak door beten is het verstandiger om klamboes en horren te gebruiken in plaats van insectwerende middelen. Jeukende muggenbulten kunt u deppen met azijn. Als de jeuk heel erg is, dan kunt u de steek insmeren met lidocaïnecrème of lidocaïnegel. Deze middelen kunt u ook gebruiken voor galbulten, kwallenbeten, en vlooienbeten. Neem contact op met de huisarts als de beten ontstoken raken.

Koorts
Koorts is het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam tegen ziekte verwekkers. Zorg ervoor dat het kind niet te warm is gekleed, de omgeving niet te warm is en leg het kind niet onder een warme deken. Wel als het kind rilt of het koud heeft. Zorg ervoor dat het kind voldoende drinkt en dwing het kind niet om te eten. Kinderen vanaf 3 maanden mogen paracetamol gebruiken.

Luieruitslag
Luieruitslag kunt u voorkomen door uw kind niet te lang in een vieze luier te laten lopen. Of zelfs zonder luier. De meeste kinderen plassen na de voeding, dus verschoon uw baby dan ongeveer 15 minuten na de voeding. U kunt de uitslag insmeren met zinkolie of zinkzalf. Neem contact op met de huisarts wanneer er rode puntjes ontstaan of als het kind pijn heeft.

Luizen
Luizen en neten kunt u behandelen met daarvoor bestemde lotions en shampoos. Vergeet niet haarborstels en kammen goed schoon te maken.

Oorpijn
Oorpijn kan worden veroorzaakt door een middenoorontsteking of door een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Bij kinderen gaat het meestal om een middenoorontsteking. De pijn wordt veroorzaakt door druk achter het trommelvlies. Kleine kinderen kunnen over buikpijn klagen als ze last hebben van een middenoorontsteking. Meestal geneest deze ontsteking binnen 3 dagen vanzelf. U kunt uw kind dan wel een pijnstiller geven. Bij beginnende oorpijn kunt u de neus spoelen met fysiologische zoutoplossing in neusspray of neusdruppels. Als dit niet helpt, dan kunt u bij kinderen vanaf 2 jaar xylometazoline-neusdruppels of neusspray gebruiken. Gebruik xylometazoline niet langer dan 5 dagen.

Overgeven
Vaak gaat het overgeven vanzelf over als de maag voldoende rust heeft gehad. Dan kunt u proberen het kind weer wat te laten eten en drinken. Als uw kind blijft overgeven kunt u hem/haar ORS geven, om vochtverlies te voorkomen. Probeer uw kind te laten drinken, slappe thee en water zijn daarvoor het meest geschikt.

Pseudo-kroep
De beste behandeling voor pseudo-kroep is met het kind in de badkamer te gaan zitten en de badkamer te vullen met stoom. Dit kunt u doen door de hete kraan aan te zetten en de deur te sluiten. Na 10 tot 15 minuten wordt het hoesten minder en de ademhaling zal dan ook makkelijker gaan. Zorg ervoor dat het kind genoeg te drinken krijgt. Neem contact op met de huisarts als het stomen niet helpt. Ook wanneer het kind kwijlt, pijn in de keel heeft en niet wil slikken, koorts heeft en angstig blijft zitten.

Reisziekte
U kunt reisziekte bij kinderen proberen te voorkomen door ze regelmatig wat te laten eten en drinken, afleiding kan ook helpen. Maar niet laten lezen; dit kan de reisziekte juist erger maken. Kinderen ouder dan 2 jaar, bij kinderen jonger dan twee jaar komt reisziekte bijna niet voor, kunt u cyclizine-, meclozine- of cinnarizinetabletten geven.

Roodvonk
U kunt het beste contact opnemen met de huisarts.

Tanden en kiezen krijgen
Kinderen kunnen als ze tandjes krijgen erg hangerig zijn. Soms hebben ze koorts, kunnen ze kwijlen, dunne ontlasting of luieruitslag. Kinderen die ergens op willen kouwen kunt u bijvoorbeeld een broodkorst geven of een bijtring. U kunt ook het pijnlijke tandvlees verdoven met lidocaïne-aanstipvloeistof.

Vergiftiging
Waarschuw bij vergiftiging een arts en vertel hem/haar wat, wanneer en hoeveel uw kind heeft ingeslikt. Als een kind bijtende of vluchtige stoffen heeft ingeslikt mag u het kind niet laten braken, zo kan de slokdarm nog meer beschadigd raken en kunnen de stoffen in de longen terecht komen.

Verkoudheid
Kinderen moeten nog een weerstand tegen verkoudheid opbouwen; daarom zijn ze zo vaak verkouden. Bij een verstopte neus kunt u de neus spoelen met fysiologische zoutoplossing in neusdruppels of neusspray. Als dit niet voldoende werkt dan kunt u bij kinderen vanaf 2 jaar xylometazoline-neusdruppels of neusspray gebruiken. Gebruik xylometazoline niet langer dan 5 dagen.

Verstopping
Neem als uw kind last heeft van verstopping altijd contact op met de huisarts. Geef nooit zonder medisch advies een laxeermiddel.

Verwondingen
Kleine wonden kunt u schoonmaken met stromen water en daarna ontsmetten met povidonjoodoplossing of povidonjoodzalf. Bij grote, diepe wonden kunt u het beste contact opnemen met een arts.

Vijfde ziekte
De vijfde ziekte begint met rode wangen met grillige rozerode vlekjes. Daarna verspreidt de uitslag zich naar de romp, armen en benen. De uitslag kan jeuken. Soms wordt de hele huid rozerood en krijgt het kind koorts. De uitslag verdwijnt meestal na 10 dagen. De vlekken kunnen terug komen in de zon of na een heet bad, maar verdwijnen weer snel.

Waterpokken
Waterpokken begint met koorts gevolgd door het ontstaan van rode vlekjes met blaasjes. Meestal ontstaan deze vlekjes op de romp maar kunnen ook voorkomen op de rest van het lichaam. Als de blaasjes stuk gaan ontstaan er korstjes. Het blaasje jeuken heel erg en kunnen bij het krabben stuk gaan. De jeuk kunt u verzachten met lidocaïnecrème, lidocaïnegel of mentholpoeder. Als het kind blijft krabben dan kunt u het beste contact opnemen met een arts.

Wormen
De meest voorkomende wormen zijn de kleine witte aarsmaden. U kunt ze herkennen aan de jeuk aan de anus, witte slierten rond de anus en in de ontlasting. Kinderen kunnen besmet raken bij het spelen in de zandbak en door het eten van besmet voedsel. De wormpjes leggen 's nachts hun eitjes rond de anus, wat leidt tot jeuk. Als het kind gaat krabben komen de eitjes onder de nagels en kan zo andere kinderen en gezinsleden besmetten. Goede hygiëne is dus belangrijk. Was de handen na ieder toilet bezoek en voor het eten en knip de nagels kort. Verschoon beddengoed, nachtkleding en ondergoed iedere dag tot de infectie over is. U kunt de worminfectie behandelen met mebendazoldrank of tabletten.

Zesde ziekte
Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts. De klieren in de hals en achter de oren kunnen ook opzetten. De temperatuur daalt meestal na 3 tot 5 dagen. Dan ontstaan er kleine lichtrode niet jeukende vlekken op het gezicht en later op de romp. De uitslag trekt weg in 1 of 2 dagen. 

 • Als kleine kinderen langer dan 1 dag last hebben
 • Als het kind last heeft van diarree en braakt, binnen 1 dag
 • Als er bloed in de ontlasting zit
 • Als het kind suf wordt
 • Als het kind 24 uur niet heeft geplast

 Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

 • Zieker wordt, diarree krijgt, gaat overgeven of slecht gaat drinken
 • Niet te troosten is
 • Steeds snel ademt of benauwd is
 • Suf wordt en niet gemakkelijk wakker te krijgen is
 • Buiten bewust zijn raakt
 • Als het kind jonger is dan 3 maanden en een temperatuur heeft van 38°C of hoger
 • Een kind ouder dan 3 maanden en de koorts langer dan 3 dagen duurt
 • Als het kind koortsstuipen krijgt of heeft gehad

 Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

 • Als uw kind jonger is dan 2 jaar
 • Als uw kind ouder is dan 2 jaar langer dan 3 dagen pijn en koorts heeft
 • Als uw kind voor de derde keer in een jaar pijn heeft
 • Als er langer dan 2 weken vocht uit het oor komt
 • Als het kind steeds huilt

Een ontsteking van de uitwendige gehoorgang, te herkennen aan de zwelling van de huid van de gehoorgang. Soms wordt de gehoorgang rood en soms komt er stinkend vocht uit. Maak nooit het oor schoon met wattenstaafjes!

 Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

 • Als uw kind tegelijkertijd diarree heeft
 • Als het kind suf is
 • Als hij/zij 12 uur niet meer heeft geplast
 • Als hij/zij steeds buikpijn heeft
 • Wanneer het kind overgeeft na een val
 • Als er bloed in het braaksel zit
 • Als een jonge baby krachtig en herhaaldelijk spuugt
 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.