Therapietrouw

Therapietrouw
In geÔndustrialiseerde landen is slechts 50 procent van de patiŽnten met een chronische ziekte therapietrouw. Voor ontwikkelingslanden ligt dit percentage nog lager. Dit blijkt uit een rapport dat de World Health Organization (WHO) deze week uitbracht. De slechte therapietrouw zorgt voor onnodige kosten; zorgverleners zijn er mede schuldig aan.

De WHO heeft verschillende onderzoeken over chronische aandoeningen als astma, hoge bloeddruk, diabetes, HIV/aids en kanker. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat in Gambia 27 procent van de patiŽnten met een hoge bloeddruk trouw hun medicijnen slikt, in China is dit 23 procent en in de Verenigde Staten 51 procent. Bij depressies is de therapietrouw 40 tot 70 procent, bij HIV/aids 37 tot 83 procent.

Directeur niet-besmettelijke ziekten en geestelijke gezondheid, Derek Yach,: 'De slechte therapietrouw leidt tot resistentie tegen medicijnen en verspilt de middelen van de gezondheidszorg. Dit bemoeilijkt het halen van gezondheidsdoelen.' Volgens het WHO-rapport nemen de problemen door slechte therapietrouw toe omdat steeds meer patiŽnten aan een chronische ziekte lijden. Niet-besmettelijke ziektes als cardiovasculaire aandoeningen, kanker, diabetes, HIV/aids en tbc maken nu 54 procent van de globale ziektebeelden uit. De verwachting is dat het aandeel in 2020 zal zijn opgelopen tot 65 procent.

Volgens de WHO zijn niet alleen de patiŽnten, maar ook de zorgverleners schuldig aan de slechte therapietrouw. 'De wereldwijde gezondheidszorg faalt als het gaat om gedragstraining van de patiŽnten', zo meldt de organisatie. 'Artsen en verpleegkundigen krijgen de kans niet om het gedrag van de patiŽnten te veranderen.' De therapietrouw verbeteren leidt volgens de WHO eerder tot een betere volksgezondheid dan het invoeren van nieuwe technieken.

Bron: Medisch Contact


Meldpunt: kwart patiŽnten stopt met medicijnen

UTRECHT - Bijwerkingen van medicijnen of het uitblijven van werking ervan leiden ertoe dat nogal wat patiŽnten stoppen met hun medicijn. Vooral medicijnen tegen psychotische aandoeningen krijgen kritiek. Daarnaast zijn er ergernissen over de verpakking en de toedieningsvorm van medicijnen. Vooral ouderen en mensen met reuma hebben hier last van.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de bijna 2500 meldingen die in tien maanden tijd zijn binnengekomen bij het Meldpunt Medicijnen op internet, zo maakte het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik (DGV) maandag bekend. DGV begon het meldpunt met een aantal patiŽntenorganisaties om inzicht te krijgen in de knelpunten bij het gebruik van geneesmiddelen bij hun achterban.

Bijna de helft van de mensen die reageerden had klachten over bijwerkingen. Van hen geeft 81 procent aan dat dit de kwaliteit van hun leven negatief tot zeer negatief beÔnvloedt. Ruim een kwart van alle melders stopte na klachten met de medicijnen of nam een ander medicijn. In 7 procent van de gevallen gebeurde dat zonder overleg met arts of apotheker.

Het meldpunt vindt dat niet verantwoord. Zeker als mensen stoppen met anti-depressiva kan dat risico's opleveren. DGV meent dat het aantal stoppers erop duidt dat meer voorlichting nodig is. Artsen zouden op het moment dat zij medicijnen voorschrijven, hun patiŽnt beter moeten inlichten over het belang ervan en over de bijwerkingen, ook al staat dat vaak in de bijsluiters.

Veel klachten gaan over medicijnen tegen psychotische aandoeningen, vooral antidepressiva zoals paroxetine. Melders klagen over bijwerkingen als gewichtstoename, afvlakking van emoties en geen zin hebben in seks. Ook melden patiŽnten problemen bij het afbouwen en stoppen met antidepressiva.

Ouderen en mensen met reuma klaagden met name over verpakkingen die ze niet open krijgen of over insulinepennen of druppelflesjes die moeilijk zijn te hanteren.

Bron: ANP 2 mei 2005

 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.