Medicijnnamen

Medicijnnamen
"Hmmm, er staat een andere naam op het doosje. Is dit wel het goede medicijn ? Waarom is de naam dan anders ?"

Om op de kosten van medicijnen te besparen, schrijft de arts zoveel mogelijk de stofnaam van het voorgeschreven medicijn op het recept. De apotheker kan dan een merkloosmiddel (generiek), een geïmporteerd middel (parallel) of het duurdere merkmiddel (specialité) afleveren. Wanneer het mogelijk is wordt zo goedkoop mogelijk afgeleverd.

Specialités
Een nieuw medicijn op de markt brengen kost veel geld. Dit komt omdat er vele jaren onderzoek aan vooraf is gegaan. De fabrikant verzint een mooie merknaam voor het nieuwe geneesmiddel en zet er dan een patent op. Zolang het patent loopt, is hij de enige die het middel mag maken.

Voltaren® als Nederlands specialité

Generieke geneesmiddelen
Als het patent na ca. 8-10 jaar verlopen is, mogen ook andere fabrikanten het middel maken. Het medicijn wordt precies nagemaakt, alleen de merknaam van de oorspronkelijke fabrikant mogen zij niet gebruiken. Meestal wordt dan de naam van de werkzame stof gebruikt, soms zelfs in "potjeslatijn". Een andere gebruikte uitdrukking voor een merkloos medicijn is "loco-preparaat". In bepaalde gevallen wordt een nieuwe merknaam verzonnen, een zog. "branded generic". Merkloze middelen zijn goedkoper omdat er geen of weinig onderzoek aan vooraf is gegaan, en zij daardoor tegen lage kosten gemaakt kunnen worden.

Generiek fabrikaat van Voltaren®, diclofenacnatrium 25mg

Parallel geïmporteerde geneesmiddelen
Sommige geneesmiddelen zijn in het buitenland goedkoper dan hier in Nederland. Deze geneesmiddelen worden dan geïmporteerd en hier in Nederland afgeleverd. De merknaam verschilt vaak een beetje. Maar omdat de stofnaam altijd vermeld staat op de verpakking en in de bijsluiter, weet u altijd welk middel het is.

Voltarène®, parallel geïmporteerd

Parallel- en generieke geneesmiddelen voldoen aan dezelfde eisen als de specialités, ze verschillen alleen in naam. Door parallel of generieke medicijnen te gebruiken kan wel tot 25% bespaard worden op de € 5,2 miljard (2010) die in Nederland aan receptplichtige medicijnen wordt uitgegeven.

 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.