Meer over fytotherapie

Onder fytotherapie wordt verstaan het genezen door middel van stoffen uit planten. Kruidentherapie dus eigenlijk. Fytotherapie wordt vaak verward met homeopathie, omdat binnen de homeopathie ook veelal plantextracten wordt uitgegaan. Homeopathische middelen echter, baseren hun werking op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam door sterk verdunde plantextracten toe te dienen, die in onverdunde vorm juist de klachten veroorzaken. In tegenstelling tot de fytotherapie, waarin de stoffen zelf een geneeskrachtige werking hebben, net als bij "normale" geneesmiddelen. Dit houdt tevens in dat bij kruidentherapie ook sprake is van ongewenste bijwerkingen, en dat kruidenpreparaten niet zomaar gecombineerd kunnen worden met "gewone" medicijnen. Het kruidenmiddel Hypericum (St. Janskruid) is onlangs nog in het nieuws gekomen vanwege de wisselwerking met bepaalde geneesmiddelen.

De plantaardige stoffen worden in de fytotherapie in een natuurlijke verhouding toegediend. Een fytotherapeutisch middel bevat dus niet alleen de werkzame stoffen, maar ook allerlei andere stoffen afkomstig van de gebruikte planten.

In feite zijn fytotherapeutica de voorlopers van de geneesmiddelen van tegenwoordig. Door werkzame stoffen uit planten te isoleren en te zuiveren werd de basis voor veel belangrijke fabrieksgeneesmiddelen gelegd. Daarna werd het mogelijk om afgeleide stoffen te maken of zelfs geheel nieuwe werkzame stoffen te ontwikkelen, die geleid hebben tot het uitgebreide arsenaal aan geneesmiddelen vandaag de dag.

Veel plantaardige extracten zijn echter nog onvoldoende onderzocht op precieze werking. Vaak weet men wel dat bepaalde extracten werken, maar de hiervoor verantwoordelijke stof is dan nog niet ontdekt. Fytotherapeutica bieden dan ook nog steeds een belangrijke basis voor het geneesmiddelenonderzoek. Denk hierbij aan het geneesmiddel Taxol, afkomstig van de taxusboom, werkzaam bij bepaalde vormen van kanker.

Bekende vrij verkrijgbare fytotherapeutica zijn Ginseng-, Knoflook- en Ginkgopreparaten, maar ook middelen die Melisse, Valeriaan of St. Janskruid bevatten worden veel gebruikt. Bij Efarma vind u een uitgebreid assortiment fytotherapeutische middelen. Deze zijn overzichtelijk gerubriceerd op toepassingsgebied, naast een onderverdeling op de meest belangrijke werkzame stoffen.

Alles kan vergift zijn

"Alles kan vergift zijn, afhankelijk van de dosis". Deze uitspraak van Paracelsus (16e eeuw) wijst op het belang van een juiste dosering, ook bij ogenschijnlijk ongevaarlijke middelen.
Vroeger werd er thee gezet van gedroogde kruiden en kruidenmengsels. Ook werden plantendelen uitgeperst, en verkreeg men een succus, of werd onder afkoken een decoctum of infusum verkregen. De sterkte van het plantenextract was sterk wisselend, en het effect dus onvoorspelbaar. Men wist eigenlijk niet hoeveel er gegeven werd.

"Onnauwkeurig en onzuiver" is dan ook de veel gehoorde kritiek van wetenschappers op plantenextracten. Tegenwoordig worden echter bij veel fytotherapeutica de hoeveelheden en verhouding van de verschillende bestanddelen precies vastgelegd (genormeerd). Deze gestandaardiseerde preparaten zijn dus preciezer te doseren. Helaas is gebleken dat er tussen de meetmethoden die de diverse fabrikanten hanteren nogal wat verschillen kunnen optreden. Hierdoor kan van een echte standaardisatie nog niet gesproken worden.

 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.